Fakta
- 6 stk. 4.074,90
Pouilly-Fumé Triptyque Silex
- 6 stk. 4.074,90
799,-
1.065,33 pr. l.
6 stk.
4.074,90
679,15 pr stk.
Spar 719,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
90
While this is ripe aromatically, there's a sense of strict tension from both the vintage and the int components of this terroir, giving a sense of travel. There's plentiful concentration from the 80-year-old vines and low yields, with avors reminiscent of peach, honey, chamomile and lemon tea. The combination of Sauvignon with oak also adds a cornichon-like note. Rebecca Gibb - Juli 2024
winedoctor by Chris Kissack
tidligere
Årgang 2019, 2018 og 2016 alle 93-point fra Chris Kissack
Beskrivelse
Alain Caïlbourdin, der nu kan glæde sig over at hans søn Loïc Cailbourdin påtager sig stadig større ansvar, har i årtier været et af de sikreste kort, når det kommer til Loire og til Sauvignon Blanc i Løgismoses sortiment, og næsten lige så længe har det handlet om åbneren Boisfleury, de 2 stålsatte cuvéer Les Cris og Les Cornets samt denne efterhånden mytiske Cuvée Triptyque.
Med Loïc følger imidlertid også friske pust hvilket har medført nyt labeldesign, nye navne og ikke mindst at denne Cuvée Triptyque kommer med den lille tilføjelse ”Silex” på etiketten, fordi der er ankommet endnu en vin til portofølgen: En Cuvée Triptyque ”Calcaire” funderet på frugt fra vinstokke, som tidlige var med til at profilere ”Les Gris”. Så nu er det muligt at fornemme de forskelle, der opstår, når gamle vinstokke står med rødderne dybt begravet i overvejende flintesten eller kalksten. Det er på én gang en spændende, fascinerende og også en lille smule nørdet oplevelse.
Cuvée Triptyque har lige siden den blev lanceret tilbage i 1998, og hver år (bortset fra i 1999, 2003, 2004 og 2017 hvor vinen ikke blev produceret) har den været en af de bedste fadlagrede Sauvignon Blanc vine ikke blot i Pouilly-Fumé, men i hele Loire, og sådan er det stadig hvad enten du vælger den nye ”Calcaire” (debut 2019) eller denne ”Silex”.
Triptyque refererer til renæssancens tredimensionelle altertavler, og både den oprindelige label og de ”renoverede” labels er udført af den lokale kunstner Jacques Daibehesse, som muntert leger med de geometriske former og referencerne til den hellige treenighed, som for Alain Cailbourdins vedkommende handler om at om at forene druernes frugt, jordens mineralitet og fadets krydderi i vine, der på én gang er komplekse, koncentrerede og harmoniske.
Hemmeligheden er dels håndhøstet frugt fra efterhånden om mod 90 år gamle vinstokke, der står i en blanding af ler, mergel og især flint (Silex) oppe i Le Bois de Saint-Andélain vis à vis det berømte Domaine Didier Dagueneau, dels fadene, der er bygget på tømmer fra mindst 300 år gamle lokale egetræer fældet i Forêt de la Bertrange bare 20 km. fra vingården.
Der er tale om en sen september høst ovenpå en kølig vækstsæson med både frost, med både for meget regn og for lidt sol og dermed en frugt som fik Alain Caïlbourdin til at mindes 1990’erne før nogen begyndte at bekymre sig om den globale opvarmning.
Drueklaserne blev minutiøst soigneret, da de ankom til kælderen, hvorefter alle stilke blev fjernet forud for presningen, hvorfra kun den frit løbende most fik lov til at løbe ned i en blanding af nye og brugte 300 og 600 liters fade, hvor vinen først gærede uden fremmede gærstammer og siden modnede 12 måneder uden malolaktiske forgæring, men med regelmæssige omrøringer (battonage) de første måneder, så bundfaldet blev fedtet ind i vinen i et forsøg på at forøge det mineralske aftryk. Herefter blev den endelige cuvée sammenstukket og tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Resultatet er en vin, som kommer med en nærmest funky appel med fennikel, hyldeblomst, fersken, grønne figner og eksotisk stenfrugt, der fint beriges af honning og krydderier fra fadene. Markant subtil citrusfriskhed som smukt balanceres af intens mundfylde som leder frem til en bemærkelsesværdig harmoni mellem styrke, koncentration og finesse.
Alain Caïlbourdin fortæller, at han gerne nyder sin Cuvée Triptyque, når den er 5-7 år gammel og anbefaler den til Loire-flodens fisk, for eksempel sandart med dild, eller gedde med brunet smør. Må vi tilføje, at den er også oplagt til røget laks, til den forbudte foie gras eller helt alene i kontemplative øjeblikke.
Producent
Domaine Cailbourdin blev etableret af Alain Cailbourdin. Han kom til Pouilly-Fumé for at hjælpe til under høsten, mens han gik på universitetet, og så var der hende der den lokale pige med det dejligste smil og det helt rigtige glimt i øjet. Alain slap aldrig væk igen, men arbejdede i stedet for en række forskellige producenter, og i 1980 producerede han i et hjørne af sin arbejdsgivers kælder for første gang sin egen vin fra 2 ha., som han havde fået råd til at købe året før.
I dag råder Domaine Cailbourdin over knap 18 hektar fordelt på 35 små veleksponerede parceller spredt ud over hele Pouilly-Fumé appellation. Omkring halvdelen er gamle vinstokke plantet i 1960'erne eller tidligere og den anden halvdel er yngre vinstokke fra udvalgte kloner, som Alain Cailbourdin selv har stukket i jorden.
Alain tilhører den yngre generation af vinmagere, som er dedikeret til kvalitet, og ikke bare store mængder af vin. Udbytterne er lave, metoderne er traditionelle og så er Alain en "terroirist", der tror på, at arbejdes skal gøres i marken, og at vinene siden skal fremstilles med et minimum af manipulation, så de får lov til at udtrykke netop de unikke karakteristika, som årgangen, mikroklimaet og især jordbunden bidrager med.
I de franske medier har vinene fra Domaine Cailbourdin været placeret blandt de bedste i Pouilly-Fumé i mere end 30 år, og også de engelsktalende guider blev tidligt venligt stemte. For eksempel noterede en ung Robert Parker, dengang han stadig selv dækkede Loire, at Alain Cailbourdin var "One of Pouilly-Fumé's Best Producers ****", og Wine Enthusiast har slet og ret klassificeret Alain Cailbourdin som en "Great Loire Producer", lige siden de pippede med flaget for ham første gang omkring årtusindeskiftet.
I de sidste 10 år har Alain haft den glæde at opleve at hans søn Lïoc har valgt at gribe stafetten, og i dag er det i stadig højere grad ham, der sætter dagsordenen og i takt med tiden trækker Domaine Cailbourdin i en stadig mere bæredygtig retning. Således har man i dag taget det adskillige skridt videre end dem der foreskrives i den franske Terra Vitis doktrin om at velsmagen altid skal være funderet på respekt for naturen og de mennesker som er involveret i produktionen. Således er det længe siden vinstokkene har været udsat for herbicider og pesticider. For flertallet af parcellernes vedkommende får høstmaskinen lov til at blive stående i garagen til fordel for den manuelle plukning af druerne, og når først høsten er i hus bliver familiens fåreflok sluppet løs blandt vikstokkene helt frem til knopspring i foråret.
Alain og Lïoc Cailbourdin producerer 4 forskellige vine, og selvom udstyret har fået en makeover i 2020 og en af vinene har taget navneforandring så er der i bund og grund tale om de samme terroirdrevne vine som vi i sin tid faldt for in introducerede i Danmark i Løgismoses Vinklub. Det vil sige 3 vine, der er Sauvignon Blanc klassik fra forskellige jordbundstyper, som gærer i stål uden fremmede gærstammer og modner længe på bærmen, og så en 4. vin, der alle årene har været Alain Cailbourdin's stolthed. En vin hvori han prøver at forene Sauvignon Blanc frugt, jordens mineralitet og fadets krydderi i et udtryk, der på én gang er kompleks, koncentreret og harmonisk.
Du finder de vine vi aktuelt har i sortiment fra Domaine Cailbourdin her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Pouilly-Fumé ligger i den indre del af Loire dalen i det nordlige Frankrig og er sammen med nabo appellationen Sancerre blandt Loire dalens mest kendte og eftertragtede appellationer. Modsat Sancerre produceres der kun hvidvin i Pouilly-Fumé og eneste tilladte druesort er Sauvignon Blanc. Appellationen dækker ca 1200 ha, og jordbunden består gennemgående af mergel, kalksten og flint. Pouilly-Fumé er sædvanligvis lidt fyldigere end Sancerre og potentielt blandt verdens fineste udgaver af druesorten Sauvignon Blanc.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter