Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 12 stk. 2.730,-
- 6 stk. 1.657,50
Riesling Auslese Brauneberg Juffer-Sonnenuhr 375ml
- 12 stk. 2.730,-
- 6 stk. 1.657,50
325,-
866,67 pr. l.
12 stk.
2.730,-
227,50 pr stk.
Spar 1.170,-
6 stk.
1.657,50
276,25 pr stk.
Spar 292,50
Beskrivelse
Dejlig sød og liflig Riesling fra Klaus og Christa Jüngling og ikke mindst deres søn Oliver, som nu svinger med taktstokken i kælderen i den lille vin by Kesten, hvor ellers efterhånden mere end 80% af vinene er tørre eller næsten tørre. Men nu som før satser de også på de ædelt søde vine og selvom det i 2023 det først var for tørt, så alt for vådt og til sidst alt for varmt, lykkedes de også med den del.
Der er tale om frugt fra gamle vinstokke på den midterste og stejleste del af Brauneberger Juffer, der tager sit navn efter det solur, som vinbønderne i forrige århundrede huggede ind i klippen. En hældning på op til 70 grader, eksponeringen direkte mod syd, de nøgne skiffersten og strålerne fra Mosel-flodens spejl betyder, at der her kan blive meget varmt. I august 1998 målte man således 41,2°C., hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er registreret i Tyskland!
Der er tale om høst fra midten af oktober og frem, og druer som i vid udstrækning var bukket under fra saft presset og sprækket, da det regnede allermest i begyndelsen af september, hvilket skabte grobund for både den ædle og den knap så noble råddenskab. Klaserne er soigneret forud for presningen og derpå er der tale om gæring direkte i gamle 1000 liters fade uden kulturgær og andet snyd, og det leder frem til en vin med en præcision og intensitet, som vi ellers skal til Bernkasteler Doktor, Erdener Prälat, Piesporter Goldtröpfchen eller Wehlener Sonnenuhr for at opleve.
Allerede smukt guld gylden i sin nuance og derpå med en vidunderlig duft af uimodståeligt blomsterstøv, modne æbler, papaya, hvide ferskner, honning og kandiseret citrus. Derpå aromatisk og eksotisk i munden hvor ananas, abrikos og passionsfrugt bliver passet op af stikkelsbær og solmodne citroner og skaber en nærmest perfekt kombination af sødmefuld mundfylde og markant underliggende syre. En saftig, næsten legesyg Auslese hvor den tydelige mundvandsdrivende syre reducerer oplevelsen af sødme. Oliver Jüngling rammer plet, når han kalder oplevelsen for "Dolce Vita pur!"
En meget anvendelig vin og ikke kun til desserter. Prøv den for eksempel til et stykke med friskpillede fjordrejer og oplev hvorledes sødme i et fast syrligt greb kan pirre i det salte køkken. Naturligvis også fin til en klassisk ikke for sød jordbærtærte eller til Crepe Suzette med lun appelsinsauce og hjemmelavet vaniljeis.
“2023 is worthy of every attention, as it yielded some wines of incredible racy beauty and finesse! But 2023 was also sensationally heterogeneous and difficult to handle: Do not buy blind! The sweet spot of the vintage is Kabinett, which can be as bright as in the finest vintages. If Spätlese is your thing, the finest from 2023 (not all!) exhibit a great sense of brightness. The finest noble-sweet are stunning (there is perfection), but quantities are frightfully small. Some great dry wines were made in 2023 but, overall, this style proved the most difficult of the vintage as the wines can be thin and light.” Jean Fisch & David Rayer i “The Independent Review of Mosel Riesling … and Beyond!”, September 2024
Producent
Navnet Paulinshof kan føres helt tilbage til 936, og er knyttet til Saint Pauls kirken i Trier, der dengang ejede enorme områder langs Mosel-floden. Springer vi godt 1.000 år frem i tiden, knyttes navnet til Klaus og Christa Jungling, som overtog Weingut Paulinshof i 1969. Efter et langt og sejt træk tilhører de i dag flokken af producenter, som kappes om at blive talt med blandt de bedste i Mosel.
Og det bedste er at Klaus og Christas søn Oliver, som nu har været på banen i nogle år, har vist sig at være et naturtalent, som uden at udstille faderen formår at tilføre vinene en ekstra spændstighed og dynamik, som har fået både Falstaff, Eichelmann og Der Feinschmecker til at gribe fat i superlativerne. For eksempel skrev Falstaff i november 2022 at ”Oliver Jüngling weiß das formidable Lagenpotential in dichte und mineralisch geprägte Rieslinge umzusetzen, denen es auch nicht an Würze und Eleganz fehlt und die hervorragend reifen können.”
Fra en start med bare 2 ha. er det med tiden lykkedes for Klaus og Christa at købe nogle af de bedst beliggende vinmarker i det centrale Mosel. Heriblandt parceller på Kestener Paulinshofberger, Brauneberger Juffer, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr og ikke mindst Brauneberger Kammer, som i dag er i familiens fornemme ”Alleinbesitz”. Således er der efterhånden tale om næsten 8 ha. på stejle kalkrige skråninger, hvor udbyttet aldrig er gavmildt, og dertil et par mindre prominente, men mere gavmilde ha., som leverer broderparten af frugten til familiens Gutsweine.
Klaus Jungling kaldes i dag for en pioner, som satsede på og lykkedes med at producere tørre vine, da den globale opvarmning ramte Mosel og sænkede det ellers tårnhøje syreindhold i Riesling druerne. Klaus Junglings genistreg var, at han fortolkede begrebet Trocken, så vinene ikke nødvendigvis skulle være tørre i fransk forstand, det vil sige med 1-2g. restsukker, men derimod gerne måtte komme med 4-8g. restsukker. Blot der var tilstrækkeligt med syre til stede, således at oplevelsen forblev tør, velafbalanceret og aldrig snerpende.
Weingut Paulinshof producerer således i dag en meget tilfredsstillende serie af Riesling vine funderet på det halvtørre og især det helt tørre udtryk. Ca. 75.000 flasker bliver det til fordelt på op til 25 forskellige vine, når høståret tillader produktionen af de ædelt søde vine. Og over hele linjen er der tale om friske fint balancerede vine, som alle rummer fortællingen om deres terroir og den elegance og finesse, som god Riesling gerne skulle handle om.
Weingut Paulinshof leverede de første tørre tyske vine til Løgismoses sortiment. Klaus og Christa Jungling har således været en del af Løgismose familien siden efteråret 2006. Du finder det aktuelle sortiment her.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter