Fakta
- 6 stk. 1.504,50
2018 - Weingut Dautel - 0,75KOLLI
Spätburgunder Bönnigheimer Sonnenberg 1. Lage
- 6 stk. 1.504,50
295,-
393,33 pr. KOLLI.
6 stk.
1.504,50
250,75 pr stk.
Spar 265,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Intense and juicy bouquet of ripe black cherries and berries intertwined with discreet black chocolate aromas. Silky, round and lush on the palate, this is a firm and salty as well as fresh and still youthful Pinot Noir with a round and aromatic finish. This is one of the rare 2018 Pinots that isn't dominated by the exceptionally warm and dry vintage but the marly gypsum Sonnenberg soils. Stephan Reinhardt - Juni 2022
Beskrivelse
Man skal have haft dynen trukket godt, grundigt og længe op over hovedet, hvis man ikke har opdaget, at tysk vin rykker, og i en tid hvor mange har fået deres livsration af fadtunge restsøde rødvine ser fremtiden mere end lys ud for alle de tyske vinbønder, der lige nu - godt hjulpet på vej af den globale opvarmning - tryller med Bourgognes ædle drue Pinot Noir.
En af dem er Ernst Dautel fra det herhjemme stadig upåagtede Württemberg, som allerede i 1985 modnede frugten fra familiens bedste parceller med Spätburgunder i nye fade, og op gennem 1990'erne etablerede han sig som en af de fornemste tyske fortolkere af den burgundiske kulturarv, selvom hans kritikere kaldte ham for "den vilde barrique vinmager".
I dag er det hans søn Christian Dautel, som har taget førertrøjen på i den fine kælder i Bönnigheim, og ved at dæmpe fadlagringen og ekstraktionen en smule er der kommet et forunderligt og fascinerende hul igennem til det såkaldte terroir i vinene, hvilket på få år har gjort Christian Dautel til en af de største stjerner på den tyske vinscene.
Det eminente håndelag fornemmes tydeligt i denne subtile Pinot Noir fra små parceller med omkring 35 år gamle vinstokke, der alle står i Schilfsandstein og Gipskeuper på det 65,5 ha. store Sonnenberg mellem Cleebronn og Bönnigheim. Høsten er manuel og sker af flere omgange for at plukke når balancen mellem sukker, syre og ekstrakt er optimal. Alle stilke fjernes forud for gæringen, som sker direkte i store egefade uden tilsætning af fremmede gærstammer, uden temperaturkontrol, ja uden noget som helst bortset fra nænsomme omrøringer. Vinen er herefter modnet først 12 måneder på små brugte fade og så yderlige 10 måneder tilbage i de store fade inden den er tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
En dejlig vin. Anderledes end Dautels Grosses Lage Pinot Noir. Ikke så magtfuld og fad sød, men lige så god. Det er dejligt, at den ikke - som så mange andre - er blevet overbegavet med farve, men i stedt fremstår transparent og klar. Ikke egentlig reserveret, men helt uden effektjageri og dermed underspillet på en fascinerende rolig måde. Frugtsødmen ligger dybt begravet under fascinerende lag af mineralitet og læder, men efter lidt tid i store glas følger belønningen på smukkeste vis.
Vi står gerne på mål for, at Dautels Pinot Noir vine uddeler tæv til de allerfleste Bourgogner med samme prispunkt, og det var ikke nogen stor overraskelse da det i efteråret 2022 kom frem, at Gerhard Eichelmann, autoriten bag den ultimative tyske vinguide Deutschlands Weine, havde løftet Weingut Dautels rødvinskollektionen op som ikke bare den bedste i Württemberg, men den bedste i hele Tyskland med denne begrundelse: "Christian Dautels Rotweine haben in den letzten Jahren eine stilistische Änderung erfahren, sie vereinen Frische und Druck, Eleganz und Grip, sie sind lebendig, lang und nachhaltig. Dies zeigt sich schon bei den Ortsweinen und den Erste Lage-Weinen vom Sonnenberg; die Großen Gewächse gehören zum Besten, was Deutschland an Rotweinen zu bieten hat, der Lemberger vom Michaelsberg ebenso wie die Spätburgunder von Schupen und Forstberg."
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.