Fakta
- 6 stk. 5.074,50
Spätburgunder Kaiserberg Herbolzheim
- 6 stk. 5.074,50
995,-
1.326,67 pr. l.
6 stk.
5.074,50
845,75 pr stk.
Spar 895,50
Anbefalinger
James Suckling
94
November 2022
Decanter Magazine
93
DWWA 2022
Falstaff Magazin
93
Ulrich Sautter - November 2021
Beskrivelse
Tidligere var det nemt at afkode vinene fra Weingut Fritz Wassmer. Dels var han overvejende fokuseret på Pinot Noir. Dels hed hans åbner slet og ret Spätburgunder og siden blev vinene tituleret M, L, XL og XXL efterhånden som de blev fyldigere og fik lov il at smage mere og mere af kærligheden fra fadene.
De senere år er det blevet lidt mere indviklet, dels fordi Fritz Wassmer nu også i høj grad leger med Chardonnay og dels fordi adskille små parceller er blevet tilkøbt eller lejet, og vinene herfra lanceres nu i en voksende flok af ”Lagenweine”. Næsten 20 forskellige enkeltmarksvine er det efterhånden blevet til og dermed er de vine der stadig bliver hængt op på tekstilernes stangstativer i den grad kommet i mindretal. Tiderne skifter og Fritz Wassmer tilbyder i dag en af de smukkeste kollektioner i Baden, og hvis præmissen er omhyggelig fadlagring af Chardonnay og Pinot Noir er han nærmest ”second to none”.
Den første Spätburgunder udenfor kategori var denne der bliver skabt på frugten fra 2 mikro terrasser højt oppe på det såkaldte Kaiserberg øst for den lille by Herbolzheim. Det var her Fritz Wassmer fornemmede at frugten ikke længere kunne klemmes ned i en XXL og resultatet blev derfor denne cuvée, som allerede i den debuterende 2015-årgang fik så meget opmærksomhed, at den listede sig ind på vinkortet på en række af Tysklands hypede gourmetrestauranter, og da vinen kun produceres i de bedste årgange (den er ikke blevet markedsført i årgang 2017 og 2018) er den allerede ved at blive et objekt for samlere.
Druerne høstes i hånden og lægges i små plastikkasser inden de køres ned til vingården i Schlatt, hvor alle stilke fjernes inden druerne knuses og spontant gærer til vin i åbne nye og én gang brugte franske fade. Herefter følger hele 24 måneders modning i de samme fade inden den endelige vin sammenstikkes i rustfrit stål og efter yderligere et par måneder tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En potent, men også generøs og omfavnende Pinot Noir som allerede nu - når frugten får lov til at blomstre i glasset - sender tankerne i retning af de allermest sexede vine fra Morey Saint Denis. Fascinerende duft hvor fadets søde eksotiske krydderier først fuldstændig omfavner frugten, men siden begynder skovjordbær, mørke kirsebær og hindbær langsomt at deltage i festen. Fyldig, aromatisk og meget fad rig, men lige før, det hele bliver for bombastisk, kommer en livlig frugtsyre rislende, og som en frelsende engel sikrer den at superlativerne bliver ved med at stå i kø.
Selvom vinen allerede er generøs, vil den givet blive mere sofistikeret med tiden. Vi er på et niveau hvor, det er en gave bare at sidde og nyde vinen lige så stille, men den er naturligvis også et begavet match til en lang række retter med fjer eller hårvildt. Prøv den for eksempel sammen med et nænsomt stegt fasanbryst barderet med tørsaltet bacon og ledsaget af en kompot på æbler og kvæder.
Producent
Fritz Waßmer er en af kometerne på rødvinsscenen i det smukke kuperede bakkelandskab omkring det berømte Vogtsburg im Kaiserstuhl, der ligger med udsigt ned over den franske grænse med Colmer og Vogeserne som en smuk kulisse i det fjerne.
Fritz er ud af en landbrugsfamilie, og indtil han tabte sit hjerte til Pinot Noirs velsignelser i slutningen af 1990'erne, var det de fede asparges, jordbær og andre af de traditionelle landbrugsafgrøder i Baden frem for vinstokkene, der skaffede familien smør på brødet.
Det blev der lavet om på efter at Fritz i en periode havde arbejdet som volontør på selveste Domaine de la Romanée Conti. Her blev den røde Bourgogne hans skæbne, og han besluttede sig for at se om han ikke med tiden kunne skabe nogle Spätburgunder vine, der ikke blot kunne rivalisere de bedst etablerede producenter omkring Kaiserstuhl (f.eks. Franz Keller og Salwey), men også, når missionen var fuldført, kunne matche burgundisk elegance og kompleksitet fra de allerøverste skuffer.
Fritz Waßmers topvin Spätburgunder XXL 2007 løb af sted med et Decanter World Wine Award Regional Trophy, som årets bedste tyske rødvin og efterfølgende har Fritz Waßmers Spätburgunder XXL 2009 fået tildelt både det regionale og det internationale Trophy, fra samme Decanter Magazine.
Fritz Waßmer er således i dag en af de vigtige spillerede i den nye generation af tyske rødvinproducenter, der arbejder på et niveau og med en dagsorden, som næsten ingen ville have troet mulig for 20-25 år siden. Og mens det for få år siden var tyskerne, der kørte til Alsace for at tanke kvalitet, så går trafikken nu begge veje, og når det kommer til Pinot Noir er der kun få om overhovedet nogen producenter, der kan matche det bedste fra Baden.
Fritz Waßmer blev en del af Løgismose familien i foråret 2013 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Status i de førende tyske vinguider:
EICHELMANN 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige og dermed i ligaen af "Hervorragendes Weinguter"
FEINSCHMECKER 2024:
4,5 ud af 5 "F", og blandt "die besten Weingüter 2024"
GAULT & MILLAU WEINGUIDE 2024:
"Aufsteiger" og nu med "4 rote Trauben" og dermed i ligaen af "nationale Spitze"
FALSTAFF WEIN GUIDE 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige
VINUM WEINGUIDE 2024:
"4,5 Sterne" ud af 5 mulige og 4 vine i top 10 i deres respektive kategorier
DEUTSCHER ROTWEINPREIS VINUM:
"1. Platz" i kategorien "Cabernet Familie"
JAMES SUCKLING 2024:
8 vine med 90+ point
Oprindelse
Region
Baden er Tysklands sydligste og varmeste vinregion med knap 16.000 ha vinmarker. Den ligger tæt op af grænsen til Frankrig, og netop den grænse adskiller Baden fra det franske vinområde, Alsace.
Den lune, tørre kontinental klima giver gode betingelser for dyrkning af bourgognesorterne, og særligt Spätburgunder (Pinot Noir) har stor succes i Baden og skabt regionens ry for at være en af Tysklands fineste regioner for rødvin. Jordbunden er varieret med blandt andet kalksten, granit og i den varme underzone, Kaiserstuhl endda af vulkansk oprindelse.
Syd for Baden ligger det schweiziske vinområde Schaffhausen, hvorfor man også finder en del Chasselas i Baden. Grauburgunder og Weissburgunder samt Chardonnay og også bredt anvendt, og der findes også stadig en del Müller-Thürgau
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter