Fakta
- 6 stk. 861,90
Trollinger Gutswein
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Anbefalinger
Falstaff Magazin
92+
Ulrich Sautter - Oktober 2024
Beskrivelse
Christian Dautel tilhører den dejlige håndfuld af yngre vinbønder, som har sat sig for at skabe en mindre rød revolution i den før så altmodische udkantsregion Württemberg. Og i efteråret 2023 kom så belønningen, da Gerhard Eichelmann, udnævnte Weingut Dautel til “årets vingård” og i tilgift kaldte rødvinskollektionen “årets bedste”, med følgende begrundelse: "Christian Dautels Rotweine haben in den letzten Jahren eine stilistische Änderung erfahren, sie vereinen Frische und Druck, Eleganz und Grip, sie sind lebendig, lang und nachhaltig. Dies zeigt sich schon bei den Ortsweinen und den Erste Lage-Weinen vom Sonnenberg; die Großen Gewächse gehören zum Besten, was Deutschland an Rotweinen zu bieten hat, der Lemberger vom Michaelsberg ebenso wie die Spätburgunder von Schupen und Forstberg."
Og det fine er at Christian Dautel i stedet for bare at følge med strømmen og plante Pinot Noir også begaver os med spændende vine funderet på druerne Zweigelt, Lemberger og så denne Trollinger, som med sit navn (Tirol-inger) næsten afslører sit ophav. At den oprindeligt kommer fra Sydtyrol, hvor den kaldes Vernatsch indtil sproget skifter fra tysk til italiensk og Südtirol bliver til Alto-Adige og Vernatsch til Schiava.
Der er tale om frugt fra et par små parceller med omkring 15 år gamle vinstokke, der står på den såkaldte Steigerwald-Formation, hvor jordbunden er rig på den såkaldte Gipskeuper, der er med til at profilere vinen. Der sker en sortering af frugten allerede i vinmarken og igen nede foran vinkælderen inden alle stilke fjernes og druerne knuses ganske let forud for gæringen uden fremmede gærstammer i stål og den efterfølgende 9 måneder lange modning i brugte 500 liters fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En herlig lys, letløbende, ja letsindig vin, som inviterer til et muntert frikvarter fra alle de alvorstunge såkaldt "seriøse" rødvine. Tænk i stedet på en rigtig god Beaujolais. Ikke en af de fadlagrede Crus, men bare en basal Beaujolais fra en god producent. Det er de samme bølger af sødmefuld saftig frugt og så lige den forfriskende bund af næsten sure kirsebær, som flytter udtrykket lagt væk fra det billige og banale. Bare saftevand for voksne, som man nemt kommer til at sluge i fortrydelige mængder.
Den fortjener at være kølig og blive plasket ned i en karaffel, inden man overgiver sig til den uprætentiøse velsmag og måske fundere lidt over, om det mon klimaforandringerne eller markedsforventningerne som medfører, at denne vintype er forsvindende.
Producent
Hos Weingut Dautel kan de stolt dokumentere at familien har beskæftiget sig med vin avl siden 1510 og at Ernst Dautel og Christian Dautel i henholdsvis tyvende og enogtyvende generation fører traditionerne videre.
Det var dog først i begyndelsen af 1980'erne at Ernst Dautel besluttede at forlade det lokale kooperativ kort efter han var "sluppet ud af" Universitet i Geisenheim. Som så mange andre unge fremadstræbende vinbønder ønskede han at tappe sin egen vin og udfolde potentialet i de vinmarker som havde tjent familien i mere end 500 år. Målet var om muligt producere vine der var lige så gode eller bedre end dem han havde smagt på sine rejser i Italien og Frankrig og inspirationskilde var den store fadlagrede vine fra Bourgogne, Toscana og Piemonte.
Ernst Dautel blev en af pionererne da tyskerne begyndte at genopdage hvad de kunne udrette med Spätburgunder. I 1985 modnede han for første gang frugten fra familiens bedste parceller med Pinot Noir i nye fade fra Bourgogne og samtidigt indledte han en indædt kamp med myndigheder om at få legaliseret Chardonnay i Baden-Württemberg. Han fik sine tilladelser, og i årene frem mod årtusindskiftet blev han kendt som "Der Wilder Barriguewinzer" og et forbillede for en hel generation af vinmagere som satsede på at skabe autentiske Chardonnay, Weissburgunder og Spätburgunder vine, der kunne begå sig når de internationale kritikere kom forbi og vinde priser ved de store konkurrencer.
Ernst Dautel blev medlem af VDP, blev tildelt "Der Deutscher Rotweinpreis", fik opslag i Hugh Johnsons vinguide og senere fulgte fyldige portrætter i Stephan Reinhardts "The Finest Wines of Germany", i Stuart Pigotts monumentale "Wein spricht Deutsch" og topplaceringer i de tyske vinguider "Gault-Millau" og "Eichelmann - Tysklands vine". Weingut Dautel blev med andre ord en del af den tyske elite!
I dag er next generation i skikkelse af den meget sympatiske og passionerede Christian Dautel kommet hjem til gården og i 2013 overtog han i al fredsommelighed ansvaret i kælderen. Også han er dimitteret fra universitet i Geisenheim og har inden han vendte hjem praktiseret i Sydafrika, USA, Australien, studeret biodynamisk vinkultur hos Franz Weninger i Østrig og ikke mindst tilbragt et halvår på Domaine Comtes Lafon i Meursault for at komme i synk med sin fars fascination for fadlagret Chardonnay fra de allerøverste hylder.
Weingut Dautel kultiverer i dag 13 ha. herunder adskillige parceller på de berømte skråninger Wurmberg, Forstberg, Michaelsberg og Sonnenberg hvor vinstokkenes rødder når ned i kalkrige jordlag der er op mod 20 millioner år gamle. I de gode år bliver det til op mod 80.000 flasker fordelt på 22 forskellige vine der kommer i den sædvanlige tyske kvalitetspyramide med de altid fine Gutsweine i bunden fulgt af de stadig mere imponerende Ortsweine, VDP. Erste Lage weine, VDP. Grosses Gewächs og så nogle særlige Selection -S- Weine, som man kan passe ind i hierarkiet alt efter ens personlige præferencer for flot, men også massiv fadlagring.
Så mangler vi lige Hannelore Dautel som tager imod og altid er generøs med smagsprøverne når man kommer på besøg. Hun mødte Ernst tilbage i midten af 1970'erne og da de blev gift fulgte en række af de bedste parceller fra hendes familie med ind i ægteskabet.
Weingut Dautel blev en del af Løgismose familien i sommeren 2018. Du fin der det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Württemberg ligger i den sydvestlige del af Tyskland mellem Baden og Bayern. Vinmarksarealet strækker sig over ca 11.500 ha. Den fleste marker er centraliseret omkring floder, særligt Neckar floden og dens bifloder. Flere af de bedste vinmarker er placeret på skrænter end til floden. På linje med naboregionen Baden udgør rødvinsproduktion en betragtelig del med Trollinger som den mest plantede blå drue. Også Schwarzriesling, Lemberger og Spätburgunder dyrkes i mere udstrakt grad i Württemberg, mens Riesling fører an for de grønne sorter sammen med Müller-Thürgau og Kerner. Württemberg har traditionelt været domineret af korporativer, og de står stadig for mere end 80% af hver høst. Det meste vin sælges lokalt.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter