Fakta
- 1 stk. 382,50
Vieux Marc de Châteauneuf-du-Pape
- 1 stk. 382,50
450,-
642,86 pr. l.
1 stk.
382,50
Spar 67,50
Anbefalinger
Jyllands-Posten
92
Duften er en anelse sprittet, men derefter går det godt. God dybde, ren, rensende stil. Niels Lillelund -Januar 2021
Beskrivelse
Château Mont-Redon er naturligvis bedst kendt for deres subtile Châteauneuf-du-Pape-vine, men de lægger også navn til denne delikate Marc, der vel nærmest er alt det modsatte af den sædvanlige Marc, som mange opfatter som en Eau de vie "for people who like it rough". Minimumskravet til modningen af en Marc er 3 år. Her er der ganget med en 3-4 stykker og for at være sikker på at få den rette kvalitet bliver presresterne (drueskind og kerner) fra hovedsageligt Grenache-druer (den såkaldte pomace) sendt i byen.
Eller rettere den bliver afhentet af teamet fra et af de berømteste Cognac-huse, som kun påtager sig den slags opgaver såfremt de har 100% kontrol med råvarerne. Der er tale om destillering i pot-still og for at undgå karamellisering og for at værne om frugten destilleres der under konstant omrøring og delvis under vakuum, sådan som det efterhånden i en årrække har været praksis på de seriøse destillerier i Cognac.
Den unge Eau de vie fyldes herefter på nye 365 liters Cognac-fade hvorefter den flyttes til Châteauneuf-du-Pape og omstikkes til brugte fade fra Château Mont-Redon. Her modner den så yderligere 3-5 år inden den skæres ned til en salgsstyrke på 42% og tappes uden justering med karamel og andre former for efterbehandling.
En smuk ravfarvet dram med forunderlige grønne refleksioner. Intens, men ikke voldsom. Bare herlig aromatisk med delikate brændte, men ikke brændende noter af karamel i smukt samspil med peber, vanilje, nødder, tjære og til sidst et fjernt ekko fra druerne. En dejlig avec når der skal mediteres lidt ovenpå det gode måltid. Server gerne i store (Cognac) glas så de subtile aromaer får den plads de fortjener.
Producent
Det var i 1978 at Lene Grønlykke i en anden tid svingende ind på gårdspladsen foran Château Mont-Redon, knyttede den første kontakt og siden sikrede sig eneforhandlingen i Danmark af slottets særlige label Vignoble Fabre, som ellers var forbeholdt Frankrigs fineste og førende restauranter.
Lige siden har vi i Løgismose fulgt udviklingen på dette domaine, og gang på gang er vi blevet overraskede og begejstrede over den næsten feminine elegance i vinene, som fætrene Didier Fabre og Jean Abeille i 3. generation stædigt fastholdt som stedets signatur på trods af tidens knæfald for potens og maskulin power. I efteråret 2016 kom det imidlertid til et brud, da deres børn ikke længere kunne forenes om projektet, og i dag er Pierre Fabre ene om at repræsentere den 4. generation.
På Château Mont-Redon spottede de som de første mulighederne på den store flade slette oppe bag byen Châteauneuf-du-Pape, og i løbet af et par generationer vekslede familien udstrakte arealer med lavendel og småskov til vinmarker. De oprindelige 2,5 ha. fra 1923 er i dag blevet til små 200 ha. alene i Châteauneuf-du-Pape (hvoraf mere end 100 ha. er i produktion), og dertil kommer betydelige besiddelser i Lirac og Côtes du Rhône, som betyder, at Château Mont-Redon alene på den baggrund er gået hen og blevet den største spiller i det sydlige Rhône, når det handler om produktion af kvalitetsvine.
Og det stopper ikke her: Samarbejder med en lang række betroede vinbønder betyder at der siden årtusindeskiftet også er skabt en serie af såkaldte "Réserve Mont-Redon" vine fra Rhône samt en Saint Max rosé fra Provence, og endelig har Pierre Fabre i 2020 og 2021 erhvervet de 2 biodynamiske og økologiske vingårde Domaine de l’Oratoire Saint-Martin i Cairanne og Domaine du Joncier i Lirac.
Det dejlige er, at vi bliver mere og mere overbeviste om, at Château Mont-Redon i disse år leverer på et niveau, som kommer til at gå over i historien. Det er store ord, men vi er ikke alene med vores begejstring.
Selv Robert Parker - der ellers om nogen har været med til at iscenesætte de dunkle og muskuløse vine - måtte overgive sig til sidst og indrømmede i 2011, at "This estate has produced some of the greatest Châteauneuf -du-Papes I have ever tasted, including their 1949 (one of the top-25 wines of my lifetime), 1955 and 1961”. (Wine Advocate nr. 197 i oktober 2011).
Og lidt mere for nylig – i februar 2024 – var Matt Walls, Decanter Magazines seneste mand i Rhône, inviteret forbi for at opleve Mont-Redons berømte samling af ældre årgange, der for tiden strækker sig tilbage til 1961.
Matt Walls smagte 18 forskellige årgange, og kun én af vinene nåede ikke op forbi de 90-point. F.eks. noterede han om 1961-årgangen samtidig med at han kvitterede med 96-point: ”Deep foxy brown colour. Taking on some soy sauce and aromas that remind me of old Madeira – slightly balsamic, a touch of VA and intense umami. Full, mouth filling and still so generous. Intense, long and powerful – extraordinary for a wine of this age. Still has a touch of grippy tannin on the long finish, along with mushroom, veal stock and soy sauce flavours. Such life force. By no means dead yet!”
Vi bestræber os på altid at have adskillige årgange af de pavelige vine i sortiment. Se det aktuelle udvalg her.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter