40 ÅRS JUBILÆUM I BUTIKKEN PÅ NORDRE TOLDBOD
1990'ERNE – DET ANDET ÅRTI PÅ NORDRE TOLDBOD
Vi fejre jubilæet ved at fortælle om den rejse, butikken har været på, samtidig med at vi finder gamle klassikere frem fra hylderne.
Fra et vinklubudsalg til et vinlager, der, som det hed sig dengang, også tilbyder ”fødevarer fra hele kontinentet”.
Ved indgangen til 1990'erne havde Christian Grønlykke droppet studierne på Københavns Universitet, og da medlemmerne af Løgismose Vinklub trofast blev ved med at anbefale vinlageret, så flere og flere lagde vejen forbi Nordre Toldbod, havde han også fået ansat sin første medarbejder (Thorbjørn Klemensen, som i dag bærer anciennitetsprisen, er indkøbschef og sidder med i Løgismoses smagepanel), men alt var ikke bare en fest.
De befandt sig på bagkanten af kartoffelkuren, og det betød, at danskerne ikke bare lige skænkede finere og flere rødvine i glassene, og da supermarkederne samtidigt oprustede i vinafdelingerne, lukkede traditionelle vinhandlerne på stribe. Samtidigt var det i 1990, at vi alt for tidligt mistede Lene Grønlykke, som i 20 år, som Klaus Rifbjerg så fint formulerede det, havde "charmeret franske vinbønder til at sende det bedste de ejede til et land, de aldrig havde hørt om".
Sven og Christian Grønlykke besluttede at videreføre vinimporten, og med uvurderlig hjælp fra Jean-Louis Lieffroy fra Falsled Kro, Daniel Letz fra Kong Hans Kælder og senere Lise Gregers Jensen, som var blevet ansat på Fyn, lykkedes det at fastholde momentum i Frankrig og påbegynde en ekspansion i de andre lande omkring Middelhavet.
En ekspansion, som ikke kun handlede om vin.
CÔTES DE PROVENCE ROSÉ CUVÉE CLARENDON
Denne rosé er i Løgismose-regi et barn af 90’erne og i den grad Løgismose klassik. Dette er således den 28. årgang af vinen, vi importerer, og det er med fuldt overlæg, at vi præsenterer vinen med et enkelt ekstra år på bagen. Vinen bliver simpelthen lidt mere cremet og får lidt mere dybde, hvis man viser den lidt tålmodighed, og det er også sådan den oftest præsenteres på de mange fine restauranter i Provence, som har vinen på kortet.
Vinen blev oprindeligt spottet af Jean-Louis Lieffroy, og han skrev tilbage i 1992: ”Under mit ophold i Frankrig i januar måned kørte jeg igen i år gennem mange vindistrikter for at finde nye vine til Løgismose. Mit mål var især Provence. Et meget stort område med i virkeligheden kun få rigtig gode vine. Turen førte mig til Domaine Gavoty og efter smagningen var jeg mest begejstret for Cuvée Clarendon Rosé.”
Dengang en nogenlunde ligelig fordeling mellem Grenache og Cinsault. Nu med meget mere af sidstnævnte (85%), fordi Roselyne Gavoty, der har produceret vinen i alle årene, er en lille smule forelsket i det særlige krydderi og den ekstra friskhed, som Cinsault bringer, når det lykkes druerne at modne til perfektion. Det gjorde det i 2019.
Det perfekte mad og vin-match
Vi har fundet en opskrift frem fra et af de gamle vinklub-magasiner fra 1998. Måske det bedste bud på Salade Niçoise hvor udviklingen for Løgismose på Nordre Toldbod i 1990’erne afspejles fint, hvis man kigger ned gennem de ingredienser, der skal til for at blande den geniale Salade Niçoise. Denne provencalske klassiker taler næsten for sig selv – og dog. For når man laver noget, der er så relativt simpelt, er det ekstremt vigtigt, at de enkelte råvarer er superfriske og af ypperste kvalitet. Lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest og ty til dåsetun og hårdkogte æg. Det kan bruges til så mange andre ting bare ikke Salade Niçoise.