Fakta
2017 Chevalier-Montrachet Grand Cru BIO
6.979,-
9.305,33 pr. l.
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
90-92
Neil Martin - Januar 2019
Allen Meadows - Burghound
91-94
Allan Meadow - Juni 2019
Jasper Morris Inside Burgundy
97
Pale colour with some light green reflections. It is quite discreet on the nose, then the fruit begins to open out very nicely on the palate, elegant and detailed, stony finish, and indeed very long. Extremely well made and very Chevalier. Jasper Morris - November 2018
Beskrivelse
Patrick og Benoît Landanger fra Domaine de la Pousse d'Or har fået mulighed for at leje nogle få rækker med omkring 50 år gamle Chardonnay stokke på den syd vestligste del af Chevalier-Montrachet bare et lille stenkast fra det golde Dent de Chien og den lille sti, som adskiller Chassagne fra Puligny. Dermed tilhører Domaine de la Pousse d'Or den lille eksklusive gruppe af producenter, der både arbejder på og tapper deres vin fra denne verdensberømte Grand Cru. Før var de 6, nu er de 7.
Bare 0,13 ha. af de 7,45 ha. er der tale om, og da vinstokkene står midt mellem konventionelt dyrkede parceller er det nærmest komisk at Patrick og Benoît nu insisterer på at passe og pleje deres lille hjørne på Chevalier-Montrachet efter økologiske og biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken. Dertil kommer regelmæssigt pløjning med heste forspand når kalenderen tillader det for at lufte og berige jorden, og endelig kom månekalenderen frem, da tidspunktet for denne deres første høst endeligt skulle fastlægges.
Druerne er naturligvis høstet i hånde og fremme ved vingården er der foretaget en ekstra sortering forud for presningen. Den frit løbende most har fået lov til at sætte sig (bundfælde) inden den er blevet fyldt på to nye fade og et fad, der har været brugt en enkelt gang i 2016 til Puligny-Montrachet Les Caillerets. Vinen er gæret uden fremmede gærstammer med daglige omrøringer og herefter modnet i 12 måneder inden vinen fra de 3 fade er sammenstukket i rustfrit stål og tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
Første årgang, vellykket og bare 800 flasker. Kan meget vel blive et samlerobjekt.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde på hele Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourmand, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogne.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue, han havde tjent på at frasælge familiens ortopædiske forretning for at fokusere på kirurgiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's plan at investere i Languedoc-Roussillon, men da Gérard Potel døde i 1997, og hele domænet kom til salg slog han til, hvorefter Patrick Landanger måtte erkende, at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Han allierede sig med Hubert Rossignol og i begyndelsen af de nye millennium blev de et af de stærkeste og mest progressive teams i hele Bourgogne. Der kom væsentlige tilføjelser til porteføljen først i Corton og Puligny-Montrachet, senere fulgte større opkøb i Chambolle-Musigny og senest har man også haft musklerne til at købe markante parceller på Les Echezeaux og Charmes Chambertin. Samlet betyder, at Domaine Pousse d'Or i dag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med Premier og Grand Cru status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
I alt omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 7 Grand Crus, 3 Monopoler og 11 Premier Crus, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste generationer", at det ikke betyder noget, at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejendomsfordeling i Bourgogne.
Patrick Landanger oplevede den glæde, at hans søn Benoit delte sin fars passion for bæredygtigt produceret Bourgogne, og allerede inden Patrick på vandretur i Schweiz med hustruen Maria første gang faldt omkuld var Benoit meget aktiv på domænet i Volnay samtidig med, at han var ved at blive kørt i stilling som bestyrelsesformand i Le Groupe Landanger.
Patrick Landanger faldt for sidste gang 2023, og i dag er Benoit Landanger den 11. ejer af Domaine Pousse d'Or, siden det blev etableret kort efter den franske revolution i 1789.
“My wish remains to continue to make the highest quality of wine possible and have the purest nectar of all the plants in the vineyards. To achieve it, we are working with biodynamism and with each vintage we are thinking of what we can do better. We are always looking for incremental gains, no matter the time and cost – this is really our philosophy.” Benoit Landanger til The Buyer i februar 2022
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Puligny-Montrachet ligger mellem kommunerne Meursault og Chassagne-Montrachet på Cote de Beaune i Bourgogne. Puligny refererer til byen og Montrachet til "det skallede bjerg" eller rettere en af de fineste hvidvinsmarker i hele Bourgogne "Le Montrachet". Appellationen dækker både rødvin på Pinot Noir og hvidvin på Chardonnay, men kun en fraktal af produktionen udgøres af rødvin. Lidt over 200 ha er beplantet og kommunen har 4 Grand Cru marker hvoraf 2 er delt med Chassagne-Montrachet. 17 marker har Premier Cru status. Vinene er indbegrebet af hvid, fadlagret Bourgogne af høj kvalitet. Sammenlignet med de to nabokommuner er Puligny-Montrachet kendt for at være mere mineralsk og fast end de lettere tilgængelige vine fra Chassagne-Montrachet og mere parfumerede end vinene fra Meursault.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter