Fakta
- 6 stk. 643,20
2023 Terre Siciliane Frappato Sette Aje
- 6 stk. 643,20
134,-
178,67 pr. l.
6 stk.
643,20
107,20 pr stk.
Spar 160,80
Anbefalinger
Luca Maroni Migliori Vini Italiani
95
Juli 2024
Beskrivelse
Der masser af vine fra skråningerne omkring den dragende og nogle gange lidt for spruttende vulkan Etna på det danske marked, men kun få har undt sig turen ned mod kysten på vulkanens nordside. Og når vi falder ned under de 500 højdemeter, og de tre Æoliske øer Vulcano, Lipari og Salina begynder at fylde i horisonten, og der bliver tale om et vidunderlig sceneri, er det kun få (hvis overhovedet nogen) danske vinimportører, der har været så heldige at få den oplevelse på nethinden.
Ikke desto mindre har der været dyrket vin nede i de frodige kystnære bakker mellem de gamle fiskerbyer Milazzo og Tindari, så længe, at vi ved, at romerne kaldte strækningen for "Sullerìa". På nutidsitaliensk er det blevet til ”Feudo Solarìa”, men betydningen er den samme. En sammentrækning af de to ord ”sole” og ”Aria” (sol og luft), og dermed en henvisning til, at de vedvarende briser ude fra havet til dels formår at tæmme sommerens brændende sol. Lidt ligesom de mange højdemeter oppe på Etnas skråninger gør det.
Her producerer Alessio Grasso og hans 2 sønner Tullio og Carmelo (4. og 5. generation i familien) en flok appellerende vine. Heriblandt denne, som udelukkende er funderet på druen Frappato. En drue som ellers længe har måttet finde sig i at spille 2. violin, men som her i nye millennium er på vej mod respekt og berømmelse på adskillige toneangivende sicilianske vingårde, som for eksempel Planeta, Arianna Occhipinti, Donnafugata og Firriato.
Druerne er, efterhånden som de modnede, plukket i begyndelsen af september, og kørt frem til vingården i plastkasser ad den lille vej, som forbinder de 7 forskellige lokaliteter (Sette Aje), hvor der (blandt andet) er plantet vinstokke. Alle stilke fjernes inden druerne knuses og i løbet af en god uges tid forvandles til vin ved 28-29 °C. i rustfrit stål. Herefter modning i 6 måneder i samme ståltanke frem mod sammenstik af den endelige cuvée, en let filtrering og aftapningen på flaske.
En spændende rubinrød vin som vil overraske dem, der ikke kender druen Frappato, fordi den trods nogen intensitet slet ikke fornemmes lige så kompakt, som mange andre sicilianske rødvine. I stedet appellerende frugtig med både brombær, solbær og sågar strejf af appelsin. Aromatisk, med god mundfylde og velafbalanceret syre. Sidst men ikke mindst også med peber, lakrids og nellike.
Nærmest perfekt til pizza og en vin, som vi ved, lokalt får lov til at udfordre og matche tomaterne i deres utallige former og fortolkninger.
Producent
Følger
Oprindelse
Region
Sicilien er den sydligste region i Italien og den største Ø i Middelhavet. Øen er tør og varm og med den vulkanske oprindelse er der mange steder ekstraordinært gode forhold for produktion af kvalitetsdruer. Druesortsmæssigt er Sicilien en blanding af lokale sorter og særligt i nyere tid en række internationale, der bliver markedsført som variatal vine. Den grønne Catarratto bruges til øens hedvin Marsala, men også til tørre hvidvine sammen med Grillo og Inzolia. Nero d'Avola er førende på den røde side samt Frappato og de to Nerello'er med henholdsvis Cappuccio og Mascalese som efternavn. For de internationale druers vedkommende er særligt Syrah og Chardonnay populære.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter