Fakta
- 6 stk. 810,90
2023 Touraine Sauvignon Blanc L'Arpent des Vaudons
- 6 stk. 810,90
159,-
212,- pr. l.
6 stk.
810,90
135,15 pr stk.
Spar 143,10
Beskrivelse
Siden 1886 og gennem fire generationer har familien bag drevet Domaine Mérieau, som også har været kendt som Vignoble des Bois Vaudons, indtil familien fik mulighed for at forfølge de lidt større drømme og rykkede ind i den berømte Cave de la Boule Blanche i Montrichard. En rejse på bare 3 km., men samtidig en rejse fra nedslidte faciliteter til en moderne vinkælder gravet ind i den kalkholdige tufa på Cher-flodens brink.
Siden 2000 har det været Jean-François, der har siddet for bordenden, og det har han gjort så godt, at Domaine Mérieau nu er en af stjernerne i Touraine. Forud gik studier i Ambroise og Bordeaux og senere fulgte praktik så forskellige steder som hos Patrick Ducournau i Madiran, på Château la Gardine i Châteauneuf-du-Pape og ikke mindst hos Alphonse Mellot i Sancerre.
Domænet har efterhånden sneget sig forbi 35 ha., og der er introduceret bæredygtig praksis både i kælderen og ude i vinmarkerne, som alle nu er under konvertering til økologisk produktion således, at de første af de i alt 15 (!) forskellige vine kan få deres formelle certifikater, når 2024 høsten engang bliver klar til salg.
Høsten er både manuel og maskinel og druerne kommer fra parceller med 10-60 år gamle vinstokke på tilsammen 9 ha. på et sydvestligt orienterede plateau på venstrebredden af Cher-floden. Druerne presses direkte, og mosten klares naturligt i 48 timer, inden gæringen spontant går i gang uden fremmede gærstammer i Thermo regulerede rustfri ståltanke. Der praktiseres omrøringer i den første uges tid og derpå hviler vinen 6 måneder i tankene frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Bleg, lys gul tekstbook nuance at se på og derpå en fin næse med morgendugfriskt græs, lidt tomatstilk og hvide frugter. Smagen er dejlig mild og heller ikke uden fylde, hvilket giver en dejlig mundfornemmelse, som mange af vinene fra de mere kendt appellationer en gang imellem godt kan savne. Så her er det svært at blive skuffet, hvis man er lidt nysgerrig og i øvrigt begejstret for druen, Sancerre og Pouilly-Fumé.
“Jean-Francois Merieau is clearly a major Touraine talent, and the fact that his numerous wines bear some of the most striking and delightful new labels I have encountered in a long time should help draw wine lovers’ attention." – David Schildknecht
Producent
Siden 1886 og gennem fire generationer har familien drevet Domaine Mérieau, som også har været kendt som Vignoble des Bois Vaudons før familien fik mulighed for at forfølge de lidt større drømme og rykkede ind i den berømte Cave de la Boule Blanche i Montrichard. En rejse på bare 3 km., men samtidig en rejse fra nedslidte faciliteter til en moderne vinkælder gravet ind i den kalkholdige tufa på Cher-flodens brink.
I dag er det Jean-François, der står ved roret på Domaine Mérieau, og det har han gjort siden 2000, og så godt at han uomtvisteligt er en ristingsstar i Touraine. Forberedelsen var udover studier i Ambroise og Bordeaux ophold på vingårde som Patrick Ducournau i Madiran, Alphonse Mellot i Sancerre og Château la Gardine i Châteauneuf-du-Pape.
Domainet har efterhånden sneget sig op på 35 ha., som udmønter sig i en produktion af hele 15 forskellige vine. Der er introduceret en bæredygtig praksis både i kælderen og ude i vinmarkerne, som alle nu er under konvertering til økologisk produktion således, at de første formelle certifikater kan komme i hus i forbindelse med høsten i 2024.
Bemærk i øvrigt at flaskerne med deres særlige facon og appellerende udstyr skiller sig ud fra mængden. Etiketterne er skabt af den svenske designer og billedkunstner Madlen Herrström, der er uddannet i Frankrig og nu deler sin tid mellem Paris og noget så hjemligt som Vejbystrand nord for Helsingborg
“Jean-Francois Merieau is clearly a major Touraine talent, and the fact that his numerous wines bear some of the most striking and delightful new labels I have encountered in a long time should help draw wine lovers’ attention." – David Schildknecht
Domaine Mérieau har været en del af Løgismose familien siden maj 2022. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Touraine er en AOC i Loiredalen i det nordlige Frankrig. Appellationen dækker ca 5000 ha og inkluderer hvid, rosé rød og mousserende vine. Hovedvægten er på hvidvin på primært Sauvignon Blanc, men der produceres også lidt Chenin Blanc og Chardonnay. For de røde er det primært Gamay, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon og lidt Pinot Noir. Til rosé, som generelt er tørre, bruges især Grolleau Noir og Pineau d’Aunis.
Touraine følger Loire floden ca 100 km, og af samme årsag er der variationer i både jordbund og klima. Den vestlige del er vådest og mest præget af nærheden til Atlanterhavet, mens den østlige del er tørrere og med kolde vintre. I de bedre vinmarker er der indslag af Loire dalens berømte jordbund ”tuffeau”, som er rig på kalk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter