Fakta
- 6 stk. 1.218,90
Beaujolais Bois de Leynes Vin des Vendangeurs ØKO
- 6 stk. 1.218,90
239,-
318,67 pr. l.
6 stk.
1.218,90
203,15 pr stk.
Spar 215,10
Beskrivelse
Vin des Vendangeurs er en hyldest til de flere end 20.000 høstarbejdere, som hvert år kommer rejsende fra nær og fjern for at sørge for at Gamay druerne bliver plukket, så vi nok engang kan nyde de friske Beaujolais Nouveau i november og lidt senere de ”rigtige” Beaujolais vine, når de begynder at komme dryppende i december.
Der er tale om den appellerende og storcharmerende åbner fra ægteparret bag Clos Sauvage, Sophie Gandon og David Devynck, som her demonstrerer deres imponerende bundniveau. Vinen er skabt på frugt, som Sophie og David kultiverer i samarbejde med naboen Patrick Le Nadan.
Høsten er naturligvis manuel og Vin des Vendangeurs kommer her for 3. gang med det grønne økologiske stempel på flaskerne som et lille vink om, at Sophie og David hylder naturligheden og at bæredygtighed og lav intervention er deres mantra. Drueklaserne soigneres inden alle stilke fjernes hvorefter de uknuste druer forvandles til vin i rustfrit stål (semi maceration carbonique) uden fremmede gærstammer og uden anden temperaturkontrol end den efteråret bringer til den relativt højt beliggende vingård. Herefter ultrakort modning i tanken. På grund af den tidlige høst bare frem til midten af november, hvor vinen med behersket svovlforsikring er fyldt på flasker uden klaring og filtrering.
En lys og saftig Beaujolais, der lykkes med på én gang at være farligt letløbende og samtidigt så subtil, at den maner til eftertænksomhed. En ren rødfrugtet sommerforelskelse, som ikke ret mange andre producenter i Beaujolais kommer i nærheden af.
Det er gået stærk for Sophie Gandon og David Devynck. De købte vingården og de tilhørende vinmarker så sent som i 2019. Siden er de oprindelige 4 ha. blevet til 8, og 1 vin er blevet til 10. Samtidig er Bourgogne eksperterne Jasper Morris og Bill Nanson begyndt at lægge vejen forbi for at smage på vinene, og senest er det endda blevet til en fuld profil i ”Le Guide des Meilleurs Vins de France, som med et udråbstegn (!) kalder deres Beaujolais vine for ”quelques unes des meilleures interprétations du village”. (nogle af de bedste i kommunen).
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4. Her oplever vi
![]()
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
”Vores unge familie bosatte sig i Leynes i 2019, på grænsen mellem Beaujolais og Bourgogne. Vi overtog 4 hektar glemte vinmarker, omgivet af stengærder, skove og hede land. Vores vinstokke står alle på skråninger. Gamay på granitjord til vores Beaujolais-Leynes og Saint Amour vine, Chardonnay på ler-og kalkrig jord til vores Bourgogne Blanc og Saint-Véran, og overalt dyrker vi vinstokkene efter økologiske principper ligesom økologien og biodynamikken også er i spil, når vi vinificerer vores vine.
Hvorfor Clos Sauvage? Da vi ankom, var de gamle vinstokke omkring vingården forladte og forvildede, og lige fra starten har vi arbejdet hårdt på at tæmme dem på deres 4 hektar, samtidig med at vi lidt efter lidt har genplantet små parceller for bedst muligt at udtrykke vores "klimaers" kendetegn i vores vine. Og vores logo? Der står to platantræer midt på vores gårdsplads, der er naturligt forenet ved at grenene er vokset ind i hinanden. Så vores dybe tilknytning til dette sted, det oprigtige møde mellem landet og dets vinavlere, vores families enhed... Hvilket symbol!
Oprindeligt kommer vi fra Nordfrankrig, og bortset fra at min bedstefar arbejdede i Champagne kommer vi ikke fra vinfamilier. Vi boede flere år i Toulouse, hvor David lærte faget og fik sit ønologi-diplom. Efter et års vandring gennem Frankrigs vinmarker, var vi heldige nok til at finde et sted på grænsen mellem Bourgogne og Beaujolais, der matchede vores forhåbninger. Vi ligger langt væk fra det meste på toppen af en bakke i en højde af 450 meter med en betagende udsigt ned over Saône-dalen, og her på dette fredelige sted midt i naturen, har vi grebet chancen og driver nu et økologisk landbrug.
Den gamle ejendom har været i økologisk i 15 år indtil den blev forladt. Vi har revitaliseret vinmarkerne omkring huset (ved at rive en hel del op), og vi genplanter lidt efter lidt med Gamay og måske en dag også med andre druesorter. Efter adskillige møder lykkedes det at overtage en parcel i Saint-Amour, derefter en parcel til hvid Bourgogne og endelig en lille parcel i Saint-Véran (som skulle genplantes). Og på den måde tilføjer vi nye kapitler til historien om Clos Sauvage. En historie som vi er meget glade for at være en del af.” Sophie Gandon – November 2024
Data & fakta:
- Ejerforhold: Sophie Gandon og David Devynck
- Vinmager: David Devynck
- Etableret: 2019
- Druesorter: Omtrent lige dele Gamay og Chardonnay
- Tilplantet areal: 8 hektar plus druer købt fra vennen Patrick Le Nadan
- Vinmarker: 3 ha. i drift omkring vingården i Beaujolais-Leynes appellationen. 1,5 ha. i Saint-Amour. 1 ha. omkring Crèches-sur-Saône og Clos des Rochettes (Macon og Bourgogne Blanc). 2 ha. omkring Leynes og Chasselas (saint-Veran). 0,5 ha. oppe bag Chaintré (Pouilly-Fuissé)
- Årlig produktion: Op mod 30.000 flasker fordelt på 10 forskellige vine (4 rødvine, 5 hvidvine og 1 Pétillant Naturel)
- Plantebeskyttelse: Ingen pesticider, ukrudtsmidler eller syntetiske produkter. Dækningsvegetation mellem vinstokkene for at fremme og bevare biodiversiteten (rug, ærter, radiser, sennep osv.)
- Praksis: ”Vi låner lidt fra biodynamiken, men frem for alt fra vores nabos sunde bondefornuft...”. Ingen fremmede gærstammer, intet rustfrit stål, ingen nye fade, naturlig klaring og behersket eller ingen anvendelse af svovl
- Manuel høst: Ja
- Medlemskaber: Ecocert France SAS
- Certifikater: Første Beaujolais vine økologiske i 2023-årgangen. Macon vinene under konvertering til økologi.
- Relation: En del af Løgismosefamilien siden august 2025.
Se de aktuelle vine fra Clos Sauvage her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Beaujolais -Villages referer 38 byer i den nordlige del af Beaujolais, som er berettiget til at sælge vin under denne betegnelse. Udmærkelsen bunder hovedsageligt i jordbund og topografi, idet der her både er mere kuperet og mere granit i undergrunden end i den mere flade, sydlige del. Af samme årsag anses de for grundlæggende at være af bedre kvalitet end almindelig Beaujolais. Appellationen dækker både hvid, rosé og rødvin, hvoraf sidstnævnte er klart den største. Gamay er hoveddruen, men Pinot Noir anvendes også, mens det for de hvide er Chardonnay og Aligoté, der dominerer. Ca 1/4 af hele produktionen i Beaujolais markedsføres som Beaujolais-Villages, og vinene er generelt saftige, lette og frugtige lavet helt eller delvist efter Maceration Carbonique metoden.Næringsdeklaration
.