Fakta
- 1 stk. 2.472,65
Château Bélair-Monange, Saint Emilion - 1. Grand Cru B
- 1 stk. 2.472,65
2.909,-
3.878,67 pr. l.
1 stk.
2.472,65
Spar 436,35
Anbefalinger
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
99
Jeff Leve - Marts 2025
James Suckling
99
Januar 2025
Vinous by Antonio Galloni
98
Antonio Galloni - Januar 2025
Decanter Magazine
98
Georgina Hindle - Januar 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
94
William Kelley - Marts 2025
Beskrivelse
Sidste årgang fra den gamle chais og 15. årgang efter at Christian, Edouard og Charlotte Moueix tog den fulde kontrol og fejrede begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle, der beholdt sit smukke pigenavn Monange gennem hele livet. Det betyder ”Min engel”!
Det nye management betød et imponerende kvantespring fremad for kvaliteten, og det er ikke forkert at hævde, at der er tale om et paradigmeskifte som udstillede, at Pascal Delbeck, som bestyrede slottet efter Heylette Dubois Challon død i 2003, hverken havde det nødvendige talent eller den nødvendige kapital.
Bélair-Monange er med andre ord tilbage på sporet og passer nu godt på sin rangering som "Premier Grand Cru Classé B", hvorfra den nu forsøger - og ind imellem lykkes med - at bide både Château Ausone og Château Cheval Blanc i hælene. En situation som har fået nysgerrige anmelderne til at strømme til, og vinen har de sidste 10 år været en af hyppigst og bedst anmeldte vine i Saint-Emilion.
Manuel høst fra omkring 23 ha. med Culture raisonnée fra gennemsnit 30 år gamle vinstokke. Soignering af klaserne allerede under plukningen og dernæst igen foran le chais og efter alle stilke er fjernet til sidst en optisk sortering inden gæringen i thermoregulerede stål- og betontanke. Derpå sammenstik af den endelige cuvée i vintermånederne fulgt af 16-18 måneders fadmodning frem mod aftapningen på flaske.
En meget stor nærmest lykkelig modernistisk Saint-Emilion, som formår at bevare en underliggende åre af friskhed trods sin yppighed. Vel en af årgangens fornemste vine fra Saint-Emilion appellation. Vi rækker mikrofonen ud mod en af de mange begejstrede anmeldere:
A smoky nose filled with aromatic blackcurrants, violets, dark chocolate, vanilla cream and clove. Deep, layered and cooling, this is a gentle giant - you can feel the waves of power and the depth of flavour but it's so calm and controlled. Wonderfully finessed tannins, pure black bramble fruit and appealing crushed stone elements. Extremely classy, this feels so well executed, a restrained hand in terms of winemaking and oak given the integration of the tannins and beautiful cool and fresh tones from start to finish. Less overt acidity than some, this really focuses on the construction and layering of elements. Serious but seductive. A sophisticated wine that belies the vintage conditions.. Georgina Hindle - Januar 2025
Producent
Belair-Monange er navnet på det slot, som længe blot har heddet Belair, og dette er dermed vinen fra et nærmest legendarisk slot i Saint-Emilion. Der har været dyrket druer på stedet i hvert fald siden det 14. århundrede. Det var her at den allerførste slotsaftapning fandt sted i Bordeaux tilbage i 1802, og slottet har været begunstiget af at tilhøre den samme familie i århundreder.
Først i 1916 sælger Canolles-slægten til Edouard Dubois Challon som sammen med sin familie viderefører de stolte traditioner på stedet som blandt andet betyder at slottet i 1959 blev rangeret som "Premier Grand Cru Classé B" lige efter Château Ausone og Château Cheval Blanc.
I 2003 døde Heylette Dubois Challon imidlertid uden arvinger, og hun testamenterede derfor slottet til den daværende bestyrer Pascal Delbeck. Han manglede imidlertid den nødvendige kapital og efter først at have solgt 31% af aktionerne til Moueix opgiver han i 2008 at videreføre slottet, hvorefter Christian, Edouard og Charlotte Moueix kan føje endnu et slot til deres i forvejen imponerende portofølge, og fejre begivenheden ved at ændre slottets navn en lille smule til minde om deres mor og farmor Anne-Adèle Monange.
Ejendommen råder i dag over knap 13 ha. vinmarker smukt eksponeret mod syd og sydøst. Jordbunden er en blanding af ler og kalksten og vinstokkene, der har en gennemsnitsalder på omkring 60 år (og det er meget i Bordeaux), er plantet med en tæthed på 6.600 planter pr. ha. 80% af arealet er tilplantet med Merlot, de resterende 20% med Cabernet Franc, og siden 1994 har man taget hensyn til biodiversiteten i vinmarken uden helt at slå over i økologisk landbrug.
Vinen er traditionelt fremstillet og modtager 16 til 20 måneders fadlagring (30-50% nye) inden den sammenstikkes, klares med æggehvider og tappes på flaske. Resultatet er en fyldig, men stadig elegant og som regel tidligt charmerende Saint-Emilion, der samtidigt er kendt for at udvikle sig smukt ved modning i 10-15 år eller meget mere.
Årlig produktion: Ca. 18.000 flasker.
Se vores aktuelle vine fra Bélair-Monange her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
.