Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.034,50
Colheita Port Coroa de Rei
- 6 stk. 3.034,50
595,-
793,33 pr. l.
6 stk.
3.034,50
505,75 pr stk.
Spar 535,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
91
Mark Squires - Oktober 2015
Beskrivelse
Der er ingen tvivl om at Poças Junior tilhører eliten når det kommer til Colheita. Portvinen fra enkelt årgang, der modner på gamle fade, og i lighed med en Tawny veksler den ungdommelige, men også nogle gange lidt barske friskhed og pågående fornemmelse af alkohol til vine med elegante og komplekse aromaer, der bliver fastholdt i en silkeblød tekstur.
Minimumskravet for modningstiden er 7 år, men hos Poças Junior er den som regel meget længere, og vi er orienteret om at Poças Junior stadig har Colheita vine fra 1964 og 1967, som endnu ikke er tappet på flaske. Poças Junior spiller således på alle tangenter, når det kommer til Colheita og for nogle dedikerede portvins nydere er flasker fra samme årgang, men fra aftapningstidspunkter der spænder over en lille menneskealder blevet samlerobjekter.
Det er i disse år Maria Manual Maia, der har ansvaret i vinmarken, og når druerne ankommer til kælderen er det Jorge Manual Pintao, der tager over konsulteret af vennen Luis Rodrigues. Druerne er de traditionelle varianter Tourige Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão fra 40 til 90 år gamle vinstokke, og da vinstokkene står i blandet flot på flere af terrasserne har man besluttet at det ville være useriøst at prøve at anføre en egentlig drueblanding. Poças Junior anfører således nu at deres Colheita Portvine er funderet på såkaldte Fieldblends.
Der sker en soignering allerede under plukningen, og kun de bedste druer kommer ned i plastkasserne for at blive båret frem til den nærmeste vej og derpå kørt op til den store moderne Quinta da Quartas, hvor Pocas siden 1988 har samlet sine produktionsfaciliteter. Efter gæringen og tilsætningen af brandy får vinen lov til at hvile sig indtil det tidlige forår, hvor man smager sig frem til de bedste partier som så transformeres til mindre fade for enten at ende som Vintage Port eller som Colheita af høj klasse.
Afhængig af aftapningstidspunktet bevæger oplevelsen sig fra et udgangspunkt der i er i familie med formildet LBV Port og frem mod meget sofistikeret Tawny Port, og fanger du en Colheita, der er tappet for 10 eller flere år siden bliver oplevelsen en helt tredje. Det er ganske fascinerende.
Server til for eksempel panforte, panettone, modne oste, både de fast og de blå eller som aperitif, eller, eller som det vederkvægende glas efter middagen eller efter en lang arbejdsdag.
Producent
Familiefirmaet Manoel D. Poças Junior er grundlagt i 1918 og i dag styres virksomheden i 4. generation af ikke færre end 6 efterkommere af grundlæggeren. Oprindeligt ejede familien 2 destillerier hvor man fremstillede den brandy, som portvinen forstærkes med, men da brandyproduktionen blev nationaliseret i 1930’erne måtte familien sadle om, og derfor etablerede man sig som portvinsproducenter funderet på druerne fra Quinta da Quartas, som Pocas havde overtaget som betaling for et større parti brandy nogle år tidligere.
I dag er det Maria Manual Maia, der har ansvaret i vinmarken, og når druerne ankommer til kælderen er det Jorge Manual Pintão der tager over konsulteret af den erfarne Luis Rodrigues.
Druerne er de traditionelle varianter Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão fra 40 til 60 år gamle vinstokke, og der sker en rutinemæssig sortering under plukningen således at kun de bedste druer kommer ned i plastikkasserne, som så bliver båret frem til den nærmeste vej og kørt op til Quinta da Quartas, hvor Pocas siden 1988 har samlet alle sine produktionsfaciliteter.
Poças er blevet kendt for at skabe elegante og behagelige portvine, som altid befinder sig lidt til den tørre side i forhold til gennemsnittet, og de har endda oplevet at Wine Spectator kaldte en af deres Late Bottled Vintage Portvine for ”lidt for perfekt".
Den store specialitet hos Poças er imidlertid familiens Colheita Portvine, som normalt tappes efter 7 års fadlagring. Hos Poças markerer de 7 år kun startskuddet til den første aftapning, og i de store årgange frigives små partier igen og igen, hvilket betyder at man fortsat kan tilbyde overraskende friske Colheita Portvine fra 1960’erne.
Det øverste billede er et skud af Maria Manuel Maia, Pedro Poças Pintão, Paulo Pintão og Jorge Manuel Pintão, som nu i 4. generation fører Manoel D. Poças Júnior videre. Billedet er taget 15. august 2020 på 102 års dagen for firmaets grundlæggelse og i en tid hvor også Poças Júnior mærkede konsekvenserne af Covid-19.
De 4 benyttede lejligheden til at minde os om, at Poças Júnior blev til virkelig i skyggen af den første verdenskrig og den spanske syge, hvorefter de optimistisk konkluderede: "Der er altid plads til håb. Sammen er vi stærkere!"
I am delighted to see this winery sort of reinventing itself, trying creative new bottlings and doing something different. It's nice to see the effort and the thought process. To be sure, when you try different things not everything is a big success, especially not at first. Some things on offer this report are not huge successes, but they are still interesting and fun to try, like the Roga and the Novus. Hopefully, they keep developing and getting better. Some, like the Roga, will certainly always just be niche wines with a point. You'll like the point or you won't. Mark Squires - August 2021 i The Wine Advocate #256
Poças har været en del af Løgismose familien i en lille menneskealder. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Portvin er en forstærket vintype, der produceres omkring den portugisiske del af Douro floden. Det meste portvin er rødt, men der findes også hvide udgaver. Alt portvin er sødt, og sødmen opnås ved at tilsætte alkohol tidligt i gæringsforløbet inden alt sukkeret er omdannet til alkohol. Opspritningen til ca 20% dræber gæren og gør vinen stabil og holdbar. Som udgangspunkt produceres to grundtyper af portvin: Ruby og Tawny, som både referer til farven og til smagen. Ruby typerne inkluderer blandt andet Vintage og LBV, mens Tawny findes med aldersangivelse som 10, 20, 30 og 40 års samt Colheita med årgangsangivelse. Af druesorter bruges særligt Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Cao og Tinta Roriz
Distrikt
Colheita Port hører til hovedtypen Tawny Port. Tawny er kendetegnet ved at have gennemgået lang fadlagring, som tilfører ilt til vinen og udvikler både smag og farve. Tawny Port antager aromaer af nødder, karamel og tørret frugt, som den udvikles i fadet og farven bliver gradvist lysere og mere i retning af granat eller tawny (brun). Colheita Port er fra en enkelt årgang og markedsføres derfor med høstårgangen på flasken. Lagringskravet er min 7 år på fad, men i praksis lagrer de fleste meget længere. Tawny Port udvikler sig ikke synderligt ved flaskelagring og vil ikke have nævneværdigt bundfald
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter