Fakta
- 1 stk. 1.015,75
Volnay Clos de la Bousse d'Or 1er Cru BIO
- 1 stk. 1.015,75
1.195,-
1.593,33 pr. l.
1 stk.
1.015,75
Spar 179,25
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
88-91
Allen Meadows - April 2025
Beskrivelse
Clos De La Bousse D'Or er et monopol på lidt mere end 2 ha., som godt kan få en til at fundere lidt over, hvorledes det gik til at Bousse blev til Pousse. En historisk gåde, som den vin glade franske forfatter Laure Gasparotto i øvrigt fabulerede over tilbage i 2001 og måske fandt svaret på i hendes for vininteresserede fascinerende bog "Pousse d'or ou Bousse d'or?".
Der er tale om en Premier Cru omkranset af en velbevaret mur mellem Rue de la Barre og Rue d’Amour lige udenfor Volnay og bare et par 100 meter fra Domaine de la Pousse d'Or. De ældste vinstokke er plantet kort efter den anden verdenskrig, og så igen efter 1956, hvor frosten fik næsten halvdelen af vinstokkene til at bukke under, og selvom der er rækker med langt yngre vinstokke er gennemsnitsalderen høj.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med heste forspand for at lufte og berige jorden.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken og endnu en på vingården inden alle stilke blev fjernet og druerne fik en tur gennem den optiske sorteringsmaskine, som var blevet købt i 2013. Druerne og mosten blev derpå kølet ned for udblødning i en lille uges tid inden gæringen blev sat i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Under gæringen blev der arbejdet med "punch Downs" morgen og aften, og efter ca. 4 ugers maceration blev den fyldt på fade (30% nye) hvor den modnede i 14 måneder uden omstikninger undervejs. Herefter aftapning på flaske i det tidlige forår 2025 efter naturlig klaring, en let filtrering og med behersket svovltilsætning.
Den ultimative Bourgogneekspert Allen Meadows besøgte Domaine de la Pousse d'Or i april 2025 og her fortalte Benoît Landanger til den håndholdte mikorfon, at 2023 var "quite frankly super-stressful. Despite all our efforts to control them, the yields were high and maturities just weren't budging. I remember wondering over and over exactly what I was going to do with a bunch of fruit that wasn't adequately ripe? And then, hope against hope, a heat wave arrived and finally maturities began to rise and I began to regain confidence that perhaps we could make something interesting after all. Ultimately, I chose to begin picking our whites on the 7th of September and the reds on the 14th. It was necessary to pick extremely fast because once the maturities arrived, they did so with almost alarming speed. So, not only was it necessary to pick fast but the fruit had to be processed fast as well. To this end, I installed huge coolers in the cuverie so we could immediately reduce the temperatures of the fruit as we couldn't very well have the fermentations beginning before the fruit was transferred to the fermenters! The chardonnay was essentially spotless but the pinot was, in all honesty, spotty and required a very thorough sorting. To provide an idea of the sheer scope of the challenge, I estimate that we rejected fully 25% of the crop for one reason or another and given that yields were high to begin with, it would be fair to describe it as an immense job. In the end we wound up with yields that averaged right at 40 hl/ha with potential alcohols of between 13.2 and 13.7%. Thankfully we had no problems with the fermentations and I'm happy to report that they wines are coming along nicely. I'm not sure how they're going to turn out but for the moment, I remain optimistic."
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Volnay ligger mellem Pommard og Meursault på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen har lidt over 200 ha beplantet med vinstokke, hvoraf ca 130 ha fordelt på 30 navngivne marker er klassificeret som Premier Cru. Jordbunden er særligt rig på veldrænet kalksten i Premier Cru markerne, som endvidere er placeret i et bredt bånd midt på skråningen med den bedste soleksponering til følge. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres indenfor appellations reglerne. Volnay er sammen med Pommard og de røde vine fra Grand Cru marken Le Corton blandt de mest eftertragtede rødvine fra Cote de Beaune, men trods nærheden til Pommard, er vinene afgjort forskelligartede. Volnay er kendt for lette, aromatiske og generelt blødere udgaver af Pinot Noir end de maskuline og kraftfulde vine fra Pommard.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter