Thildes gløgg
Sommelier og DipWSET, Thilde Maarbjerg giver her sit bud på julens gløgg, lavet helt fra bunden. Om gløgg siger Thilde: "Jeg er helt vild med gløgg og en venlig dame lærte mig i mine teenageår, hvordan man laver det fra bunden, hvilket er en ganske anden oplevelse end det meste færdigkøbte. Jeg har løbende raffineret krydringen, ligesom jeg godt kan li’ at gløggen ikke bare varmer i form af temperatur men også alkohol. Man kan med fordel lave en større portion af basen og opbevare på køl, hvorefter man blot skal tilsætte rødvin, portvin og spiritus, når lejligheden til et glas gløgg byder sig."
Ingredienser
- 1 flaske hvidtøl
- 1 flaske rødvin
- 2 dl portvin
- ½ dl lagret spiritus f.eks. cognac , rom el. l.
- 10 stk kardemommekapsler
- 10 stk nelliker
- 2 stk små kanelstænger
- 5 kugle allehånde
- 5 skiver ingefær
- 3 stk stjerneanis
- ½ stk appelsin tynde skiver og saft herfra
- 1 dl grofthakket marcona mandler
- 1 dl rosiner (evt. overhældt med Cognac el. l. dagen før)
- Lidt muscovadosukker eller ahornsirup
Sådan gør du
Step 1.
Basen laves ved at hvidtøl simrer ned til ca ½ mængde med krydderier, appelsinskal og appelsinsaft og sis efterfølgende. Tilsæt rødvin, portvin og spiritus og varm langsomt op til lige under kogepunktet.
Step 2.
Smag gløggen til med muscovadosukker eller ahornsirup. Som regel er et par spiseskefulde nok, idet portvinen også søder. Rosiner og mandler kan tilsættes før servering eller serveres ved siden af i små skåle, så det kan doseres individuelt efter smag.
Andre forslag
Sommerlig gindrink med mangosirup & æblemost
Aperitivo kommer af det latin...
Gin & tonic med rosmarin og grønne oliven
Af og til må det gerne være s...