BARSKABET
LUKSUS TIL EFTERÅRS- OG VINTERBARSKABET
Det er højtid for ”de brune”, spiritus som gennem fadlagring har opnået en brun farvenuance og som en herlig sidegevinst er et væld af aromatiske komponenter blevet vævet ind i det, der startede som en krystalklar og enkelt smagende alkohol. Tid, tid og atter tid kræves der, og vi har fundet tre forskellige indenfor genren, der udmærker sig ved at have fået præcis det. Tid til at udvikle sig og opnå balance, dybde og kompleksitet. Find din bedste lænestol frem, synk ned i den og lad tiden stå stille med et glas varmende spiritus.
COGNAC
Der er fordele og ulemper ved, som Ragnaud Sabourin, at have sine vinmarker i Grande Champagne. Her i Cognacs mest anerkendte område for druedyrkning, er jordbunden kalkholdig og det giver en udtalt syre og højt raffinement i druerne. Destillatet, der laves af vin fra druer dyrket i Grande Champagne, har en exceptionel lagringsevne, og det er en fordel, hvis man har tid til at vente, for kun tid kan udvikle den nuancerigdom, de bedste Cognacs leverer. Ikke alle har dog tid, og selv i et så traditionsbundet område er smutvejene lette at finde og de udnyttes. Karamel og boisé, en form for træsirup, anvendes i vid udstrækning for at tilnærme smagen af alder. Resultatet er, at kun ganske få i, dag får indblik i hvad Cognac kan være, når tid, og kun tid, har formet smagen.
Hos Ragnaud Sabourin har man netop tid, og hvert år frigives blot 1/15 af den mængde, man har på lager. Man skeler ikke til de officielle lagringskrav og således er XO Carafe ikke lagret de 6 år, det kræves for at man må skrive XO på etiketten, men hele 25 år, som er det familien Ragnaud Sabourin mener, deres XO skal have. Ingen Cognacer blandes hos Ragnaud-Sabourin, og alle er i princippet årgangscognacer.
Cognac No 25 Xo Exstra Carafe
XO Carafe laves på druerne Ugni Blanc og Folle Blanche, og efter 25 års lagring har den opnået den perfekte balance mellem modne frugttoner af gen og fersken, undertoner af blomster som jasmin og lind samt tydelige toner af toffee, vanilje og valnødder. En prægtig og overdådig Cognac, der bør serveres ved 16-18 °C i tulipanformede glas.
Whisky
Til yndere af den bløde, fyldige og sødmefulde stil indenfor maltwhisky er Glendronach 12 Years Highland Single Malt et glimrende bud. Traditionen med at lagre whisky på gamle sherryfade lever stadig hos Glendronach, selvom mange andre producenter har måtte søge nye steder at skaffe deres fade fra, eftersom spanierne holder godt på deres dyrebare tønder i en tid, hvor stort set alt sherry eksporteres på flaske. Hos Glendronach har man adgang til gamle fade, hvori der har været lagret Oloroso og Pedro Ximenez-sherry, og man fornemmer de fine toner af nødder og rosin som underlægningsmusik til de virtuose malttoner. Den perfekte after-dinner whisky. Servér ved 18 °C i rocks-glas.
CALVADOS
Det er Mr. Calvados, Christian Drouhin, der står bag Marquis de Saint-Loup, og indenfor kategorien ekstra lagret Calvados har hans Age Inconnu nærmest opnået ikonstatus. Som navnet angiver, ved ingen præcist, hvor gamle destillaterne i blandingen er, men Christian garanterer en minimumsalder på 15 år, og visse elementer af blandingen er endda markant ældre.
Age Inconnu, som også kan kaldes Hors d’Age, er en officiel betegnelse, der kræver mindst 6 års lagring. Drouhins udgave kommer fra Pays d’Auge, hvor kun æbler må anvendes og, hvor råproduktet, cider, skal gennemgå en dobbeltdestillering på en pot still i stil med Cognac. Og ikke blot destillatet lagres på fade – cideren har forud for destillering lagret på store fade for at opnå større kompleksitet.
Calvados Age Inconnu Pays d'Auge
Age Inconnu smager utvisteligt af både friske og henkogte æbler, men læg hertil mandler, vanilje, kanel og let ristede trænoter. En karakterfuld, aromatisk digestif, som bør serveres ved 16 °C i et tulipanglas.