HISTORIEN OM LØGISMOSE
Løgismose Vinimport
Vinimport udspringer af Falsled Kro. Læs historien om hvordan import til kroen blev til vinklub og bredte sig til flere afsætningskanaler.
Da Lene og Sven i 1969 overtog Falsled Kro, gik det op for dem, hvor monopoliseret vinhandlen var i Danmark. Der var slet ikke den mangfoldighed af druer og producenter, de kendte fra deres rejser i Sydeuropa, men kun gamle, tunge vine, der kunne sælges i store partier. En væsentlig årsag var, at al importeret vin var belagt med en afgift på 10 kroner pr. flaske. Importørerne valgte derfor at tage store partier vin hjem i tønder og tappe den over på flaske selv, hvilket krævede udstyr, der var både dyrt og pladskrævende.
Men Lene og Sven insisterede på at bringe de vine, de selv satte pris på, til kroen og til danskerne. Ligesom de store spillere på markedet begyndte de at fragte vine hjem i tønder, som de fandt plads til i ostekælderen på Løgismose Mejeri. Mejeribestyrer Niels Ullerup fik et ekstra aftenjob med at hælde vin på flasker og klistre etiketter på.
Allerede i 1972, da Danmark kom i EF, fik Ullerup dog sine aftener igen.
Her forsvandt afgiften på vinflasker, og det begyndte at kunne betale sig at importere vin, der var hældt på flaske af producenten.
VINKLUB OG NYE AFSÆTNINGSKANALER
Gæsterne på Falsled Kro satte pris på de yngre og mere personlige vine, Lene og Sven præsenterede dem for. Flere af gæsterne efterspurgte ligefrem at kunne købe vinene, så de også havde mulighed for at drikke dem privat og til hverdag. I 1972 startede Sven og Lene derfor en vinklub – Danmarks første.
Fire gange om året sendte Lene breve ud til medlemmerne med personlige beskrivelser af 1-2 vine, deres krop og smag og historierne bag. Og med en oversigt over Løgismoses omkostninger og fortjeneste ved at hente vinene hjem. På dette grundlag bestilte og betalte folk for deres vine – og fik dem leveret ved døren, når de ankom 4-5 uger senere.
Med åbningen af restaurant Kong Hans’ kælder i 1976 fik Lene og Sven endnu en fast kanal at afsætte vine i, de udvidede sortimentet og begyndte også at sælge vin til andre restauranter og hoteller.
Men i takt med at det blev billigere og lettere at importere vin, kom der også øget konkurrence. Især supermarkedernes fremtog gjorde det sværere og sværere at være lille vinhandler.
Lene og Sven imødegik udviklingen med et udsalgssted i København på Nordre Toldbod. Sammen med deres søn Christian solgte de først vin i kasser, senere udvidede de med delikatesser som baskisk fåreost og iberiske skinker.
Løgismose Vinimport var i sit udgangspunkt meget frankofil, men importerer i dag vin fra hele verden. De store gamle vinlande som Frankrig og Italien har fået kamp til stregen. Igen et udtryk for, at man aldrig kan nøjes med at hvile på fordums meritter.
Til og med 2017 eksisterede vinklubben egenhændigt med ca. 6000 medlemmer. I 2017 blev Løgismose Vinklub en del af Klub Løgismose Vin & Mad, som byder medlemmerne på gode tilbud, nyheder, artikler om vin og mad, invitationer til events, opskrifter, tips og tricks og meget mere fra hele Løgismoses univers.