MIT BEDSTE MAD OG VIN TIP
CHRISTIAN GRØNLYKKE
Vi har inviteret en gæsteskribent til at dele nogle af sine bedste oplevelser, tips og gode råd omkring mad og vin.
FAKTA
Født i 1954
Søn af Lene og Sven Grønlykke, der grundlagde Løgismose i 1965
Bor sammen med sin hustru Lone i København
Har sønnerne Anders og Mikkel og datteren Margaux samt børnebørnene Louise og Jeppe samt Harald og Vilhelm
Åbnede i 1982 Løgismose Vinlager på havnearealet Nordre Toldbod i København sammen med sine forældre
Jeg er vokset op omgivet af god mad og har i sagens natur fået fantastisk mange gode måltider. Men skal jeg nævne ét måltid, der virkelig står frem, så må det være mit første besøg på El Bulli nær Barcelona.
Jeg var der første gang for 13 år siden sammen med min hustru og datter. Med tre Michelinstjerner var det jo et ret berømt sted, og med en enorm venteliste skulle man være ude i rigtig god tid. Det var jeg ikke, men jeg var så heldig at få et bord hurtigt, ad bagvejen, fordi jeg kendte én, der kendte dem.
Det var virkelig en fantastisk oplevelse, meget anderledes og helt eminent – det gik også meget op i show, men det var hele totaloplevelsen, der var så vild. De fokuserede ikke så meget på elegancen, mere på overraskelsen, f.eks. fik vi gulerodsskum/-saft serveret i et kateter – det var ret specielt!
Vi fik omkring 27 serveringer og mindst lige så mange vine, og den måde, de fik parret vin og mad, var fantastisk – det forandrede faktisk mit syn på vinmenuer og ikke mindst på sommelierens arbejde. Jeg har haft det lidt svært med vinmenuer og har sammenlignet det med at ’zappe rundt’ på tv, men på El Bulli fik deres sommelier det til at fungere fint at ’zappe rundt’. Her blev mad og vin forankret, og det blev en stor, stor oplevelse.
Jeg husker ikke alle serveringerne, men det var vilde ting, der blev serveret for os. Jeg kan huske, at vi fik 1 meter parmesan – en kæmpe lang snoet parmesanspaghetti. Vi fik æble, der smagte og fremstod som caviar, vi fik kaninøre og alverdens ting, som andre restauranter senere efterabede.
Da vi stopmætte efter 27 serveringer fik desserten, var det en stor ’kinesisk æske’ med masser af skuffer, hvor der i hver skuffe lå de mest fantastiske chokolader. Behøver jeg at sige, at alle skuffer blev åbnet og indholdet nydt? Efter middagen blev vi inviteret på besøg i køkkenet og snakkede med kokken Ferran Adrià. Måltidet var så stor en oplevelse for os alle, at min datter skrev en fristil om det, da hun kom hjem!
Jeg står i køkkenet til hverdag, mens Lone er den, der står for julemaden. Jeg laver mest middelhavsmad, men også indisk mad, især på denne årstid, hvor det er koldt.
Så er det skønt med de kraftige krydderier, selv om de er umulige sammen med vin – så drikker vi vand til.
I mit middelhavskøkken bruger jeg bl.a. auberginer, squash, løg, tomater – alt efter hvad vi kan få i sæson. Ofte laver jeg de skønneste gratinerede auberginer, de er fine som en let ret, men også som tilbehør til et godt stykke kød eller kylling.
Lone er gladest for rødvin, og derfor drikker vi mest det. Til kylling nyder vi gerne en Beaujolais-vin, f.eks. Saint Amour. Tidligere kunne jeg godt lide de ’friske årgange’, men nu er jeg mest til de ældre. Spiser vi kalv, vælger jeg ofte en flaske god Lirac, eller storebroren Châteauneuf-du-Pape, som jeg også holder rigtig meget af.
CHRISTIAN GRØNLYKKE ANBEFALER
En dejlig saftig Châteauneuf-du-Pape med masser af modne brombær, blommer og jordbær, der langsomt smelter sammen med de subtile søde og ristede noter fra fadlagringen. Fyldig, imponerende javist, men det er på en afvæbnende og aldrig voldsom måde. Bare legesyg og dybt inspirerende med masser af komplekse aromaer fra modne bær, ristede kaffebønner, mørk chokolade og pirrende garrigue.