OM LØGISMOSE
Løgismose på Nordre Toldbod
I et gammelt pakhus på Nordre Toldbod i Kongens København, med udsigt til Trekroner, Nyholm og Kastellet, blandt kanalrundfarter og Kongeskibet og omgivet af evig brise og genskær fra vandet, se dér ligger Løgismose Nordre Toldbod.
Psst ... de første år var Løgismose havnens eneste virksomhed, som ikke havde noget med skibsfart at gøre. Siden 1630 havde Københavns Toldvæsen nemlig haft til huse på Toldboden. Og de nikotingule vægge og lange knager til regnjakker i lokalerne på Nordre Toldbod røbede da også, at det ikke var længe siden, at daglejerne, der håbede på en hurtig tjans, havde forladt bygningen, da Løgismose Vinimporti i 1982 flyttede ind. Et vinlager, hvor der blev solgt kasser med vin for de særligt indviede.
BUTIKKEN PÅ HAVNEKANTEN
Læg vejen forbi og tag en velfortjent pause fra byens trængsel og seværdigheder. Butikken er fyldt med delikatesser, frisk frugt og grønt, udvalgte udskæringer og et bredt sortiment af oste, der ikke er allestedsnærværende. Her er vores egenproducerede færdigretter og økologiske mejeriprodukter. Der er både eksklusive råvarer, basisvarer og hverdagsfavoritter. Den slags, hvor ingredienserne er udvalgt ud fra smagen, måden, hvorpå de er blevet til og med ønsket om at inspirere vores kunder til at slå sig løs i køkkenet.
I tapasbaren ved butikkens indgang kan du gå på opdagelse i noget, der minder om en lille deli med sydlandsk stemning og med gastronomi to-go eller to-stay; kokkenes retter og et vekslende udvalg af små tapas tilberedt hver dag fra bunden af sæsonens råvarer, østers, fyldige salater, frisksmurte sandwichs, rilletter, Paté en croûte, surdejsbrød samt Label Rouge-kyllinger direkte fra rôtisseriet. Alt sammen kan du tage med ud i det blå, bringe med hjem eller blive hængende og nyde på vores solvente terrasse eller i en af butikkens hyggelige spisekroge – du bestemmer.
CONVENIENCE FØR DET FANDTES
For at det ikke skal være løgn begyndte man allerede i 1980'erne at lave mad i køkkenet på Nordre Toldbod. Henkogninger, fonder og marmelade blev lavet af Lone Grønlykke og solgt før de stort set var nået på glas.
I 2001 tog det til. I et samarbejde med Jens Slagter fra Kultorvet og Thomas Rode i køkkenet blev Boeuf Bourguignon, cassoulet og confiterede andelår solgt fra et åbent køkken og efter opskrifter fra Falsled Kro og Kong Hans Kælder. Det skulle vise sig at være lidt af et columbusæg: Kunderne kunne nu få en kombination af mad og vin. De nøjedes nu ikke længere med at komme forbi én gang om måneden efter, men lagde i stedet vejen forbi én gang om ugen efter ugens retter. Vinudsalget på Nordre Toldbod tilbød således sine kunder convenience, før det overhovedet blev et koncept.
I mere end 20 år har vekslende dygtige køkkenchefer været med til at skabe velduft og sprede velsmag på Nordre Toldbod – og gør det stadig i dag.
KØBENHAVNS MÅSKE BEDSTE BELIGGENDE TERRASSE
Snup din foretrukne vin fra hylden, bed om et glas og sæt dig godt til rette i læ for havbrisen i sol eller skygge. Både udenfor og indenfor kan du nyde alt fra butikken til butikspris – selv den dyreste Bourgogne for at det ikke skal være løgn.
Skal I blot nyde et enkelt glas eller vil I gerne smage noget forskelligt? Dyk ned i vinkortet – det skifter med årstiden, men rummer altid mousserende vin, hvidvin, rødvin og rosé.
PÅ TUR I BUTIKKENS VINAFDELING
I begyndelsen – for snart 50 år siden – var butikken blot et udsalgslager, hvor indviede medlemmer af Løgismose Vinklub kunne komme forbi og hente en forudbestilt kasse vin i den meget begrænsede åbningstid mellem torsdag og lørdag. I dag er vinen stadig den mest betydningsfulde del af butikken, og vores sommelierer gør en dyd ud af at udvælge de vine, der får lov at pryde hylderne i vores store vinafdeling. Det bedste? Du kan altid få kyndig vejledning til dit vinvalg – og hver fredag åbner sommelieren en flaske, som du kan smage på, før du fylder kurven.
Skal det være ekstravagant? Luk døren op til butikkens særskilte lokale dedikeret til Fine Wine. Her finder du eftertragtede årgange fra nogle af verdens bedste domainer og negocianter.
KENDER DU OMRÅDET?
Gefionspringvandet (1908) – udført af den danske billedhugger Anders Bundgaard. Statuen forestiller Gefion, der pløjer Sjælland ud af Sverige, efter det gamle sagn. Fra springvandet har man direkte udsigt til Amalienborgs gårdsplads og Langelinie og Kastellet på den anden side.
Kastellet (1624) – er et af de bedst bevarede fæstningsanlæg i Nordeuropa og blev oprindeligt bygget som en del af Københavns volde. Anlægget består af fem bastioner i en femstjernet konstruktion og foruden tre raveliner og to contregarder har kastellet sin egen kirke, Kastelskirken og en mølle. Kastellet fungerer i dag som kaserne og arbejdsplads for Forsvaret, men som besøgende er det muligt og en ganske særlig oplevelse at gå rundt på voldene og mellem de historiske bygninger.
St. Alban’s English Church (1882) – St. Alban's English Church ligger i Churchillparken midt mellem Kastellet, Gefionspringvandet og Frihedsmuseet. Det er den eneste anglikanske kirke i Danmark. Kirken er opkaldt efter Sankt Alban, Englands første martyr. Der er åben for besøgende og gudstjenester på engelsk.