30/8/2024
|
Magasin 5 2024
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte ud på bagepapir, fyldet kommes på og mørdejskanten foldes op omkring. Resultatet er en rustik tærte, som du kan bage med dit yndlingsfyld.
Vi har bagt en sød version med sensommerens blommer og hjemmelavet marcipan – vores bud på efterårsdesserten, du skal nyde i den lavtstående sensommersol gerne med creme fraiche eller flødeskum til.
Ingredienser
- Mørdej
- 1½ dl mel
- ½ tsk sukker
- 1 nip salt
- 50 g koldt Løgismose smør
- ¼ dl vand
- Marcipanmasse
- 100 g mandler
- 50 g blødt Løgismose smør
- 50 g sukker
- ½ Løgismose polynesisk vaniljestang
- Blommefyld
- 450 g blommer (vælg din favorit, og allerhelst dem fra haven)
- 50 g sukker
- 4 stilke frisk timian
Sådan gør du
Mørdej
Step 1. Bland mel, sukker og salt sammen. Hak smør i tern og smulre i melblanding med fingrene. Hæld koldt vand i og saml hurtigt dejen. Justér eventuelt med lidt mere vand, hvis dejen ikke samler sig, men er for tør.
Step 2. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg på køl i minimum 1 time. Forbered imens fyldet.
Marcipanmasse
Step 1. Blend mandler i en minihakker eller foodprocessor, til de afgiver sin naturlige olie og bliver til en tyk sammenhængende masse.
Step 2. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland med lidt sukker. Vend vanilje, sukker og blødt smør i mandelmassen til en homogen masse.
Blommefyld
Step 1. Skyl og halvér blommerne, fjern stenen og skær derefter i kvarte. Vend blommerne med sukker og timianblade og sæt til side.
Tærte
Step 1. Tænd ovnen på 180 °C. Rul mørdejen ud til 2-3mm. Du kan med fordel rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir.
Step 2. Fordel marcipanmassen på mørdejen – lad ca. 4 cm af den yderste kant være fri fra fyld. Læg blommerne på marcipanen og fold mørdejskanten op omkring fyldet.
Step 3. Bag tærten i ovnen 25-30 min. Hold øje med den undervejs, kanten og bunden skal være gylden.
Step 4. Servér tærten med Løgismose creme fraiche 18% eller flødeskum en hyggelig efterårsdag.
Tip
Når du laver mørdejen, skal den samles hurtigt – du må ikke ælte den.
Tip
Galette kan sagtens laves med anden slags fyld. Prøv f.eks. med rabarber eller æbler i det søde køkken eller med løg, spinat, tomat, porrer eller kartoffel i det salte – lad dig inspirere af sæsonens frugter, bær og grøntsager. Da tærten ikke bages i en form, er det imidlertid vigtigt, at fyldet ikke er for flydende.
Andre forslag
Konditorens risalamande
Konditorens risalamande laves fra bunden og grøden røres med letpisket økologisk fløde og hakkede...
Gammeldags æblekage
Når grenene på de krogede æbletræer er tunge med æ...
Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis sprængfyldt med Løgismose vanilje høstet på øen Tahaa i ...
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og jule...