29/10/2023 | Magasin 5 2023
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og juleknas. Til dette års jul har vores kok udviklet en juleberliner. En berliner, der emmer af jul, med kardemomme i dejen, fyldt med solbærmarmelade og drysset med kanel og appelsinskal. Måske en ny julefavorit at nyde til den varme gløgg?
Ingredienser
- 500 hvedemel
- 250 g Løgismose sødmælk
- 50 g sukker
- 40 g gær
- 4 stk æggeblommer
- 60 g Løgismose smør
- ½ tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- Julekrydderier f.eks. kanel, kardemomme, stødt ingefær og stødte nelliker
- 1 appelsin skal herfra
Sådan gør du
Step 1
Lun mælken i en gryde, til mælken er fingervarm. Tilsæt sukker og opløs gær i mælken.
Step 2
Hæld halvdelen af melet i en røreskål. Tilsæt mælken og rør sammen til en dej. Lad fordejen hæve lunt i 15 minutter.
Step 3
Smelt smør. Bland salt, kardemomme og resten af melet sammen. Hæld smeltet smør, melblandingen og æggeblommer i fordejen. Saml dejen og ælt ind til dejen slipper skålen, svarende til cirka 5 minutter.
Step 4
Lad dejen hæve lunt til dobbelt størrelse svarende til cirka 50 minutter.
Step 5
Del dejen i 20 kugler à 40-50 g., placér på et stykke bagepapir og tryk let flade. Lad dem efterhæve i 15-20 minutter.
Step 6
Varm olie op i en gryde til 150-160 °C.
Step 7
Steg dejkuglerne i olien i 3 minutter på hver side og skub derefter kuglerne helt under olien, inden du tager dem op af olien.
Step 8
Lad berlinerne afkøle let. Bland imens rørsukker med dine foretrukne julekrydderier og vend de let afkølede berlinere i rørsukkerblandingen.
Step 9
Fyld marmelade i en sprøjtepose. Skær et lille hul i siden på berlineren (hullet skal være så lille som muligt) og sprøjt marmeladen ind i berlineren.
Step 10
Drys med kanel, kardemomme eller dine foretrukne julekrydderier og frisk appelsinskal inden servering.
Berlinerne bør nydes samme dag – der smager de allerbedst.
Tip
Du kan udskifte solbærmarmeladen med din yndlingsmarmelade, prøv f.eks. med Løgismose appelsinmarmelade.
Andre forslag
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Pebernødder
Fyld kagedåsen med hjemmebagte pebernødder.
Forårsbombe af vaniljeparfait, rabarber og pistacienødder
Med foråret og sommerens lunere temperaturer kommer lysten til is og selvom Hjem-Is-bilens klokke...
Jordbærtrifli med hvid chokoladecreme, basilikum og knas
Sødmefyldte jordbær, cremet fløde og kammerjunkere...