VIN & OST
OSSAU-IRRATY & PET' NATH'
Det begyndende efterår kalder på kraftige oste serveret med kompot af blommer eller syltede, sødmefulde figner. Ostens intensitet kan imidlertid i grove træk styres af den ledsagende vins aromaintensitet, fylde, alkoholprocent, syreniveau og sødme. Vores sommelier Catharina har fundet et par vine til et par af efterårets bedste oste, som hun synes fremstiller ostene på bedste vis. Nyd sammensætningerne som aperitif eller dessert.
Pyrenæernes perle
Ossau-Iraty er en af Pyrenæernes perler, og osten har da også næsten noget guddommeligt over sig. Historien forlyder nemlig, at Aristee, hyrde og søn af den græske gud Apollon, for mere end 3000 år siden forvandlede mælken fra sin fåreflok til denne karakteristiske egnsost. I dag er fåremælksosten en af Frankrigs allerældste oste og tilmed den eneste AOP-mærkede fåremælksost fra Pyrenæerne!
Den baskiske råmælksost laves på mælk fra får, der græsser i bjergene ved Pyrénées-Atlantiques i mindst 240 dage. Herefter støbes og presses mælken, fulgt af en modningsperiode på 8-10 mdr., hvilket giver en lettere tør, men stadig cremet ost med små, tætte krystaller.
Osten bør nydes nu, hvis den er modnet de anbefalede 8-10 mdr., da den da er fremstillet på mælk fra sidste vinter, hvor både vinterterræn samt en god andel hø giver en kraftigere og rundere fåremælk og i sidste ende en ost med en særlig dybde og smag af nødder. Lokalt serveres sådan en ost med mørk kirsebærmarmelade, og vi kan kun anbefale at efterabe den sammensætning.
Ossau-Iraty vandt guld ved World Cheese Awards i 2021.
'Pet' Nath' Chenin Blanc Orgasmic
Let mousserende, letløbende og frem for alt seriøst velsmagende Pet'Nat' fra familien Mabileau. Frugten kommer fra de tidligst plukkede druer på Chenin des Rouillères i Anjou, som er blevet gentilplantet med udvalgte Chenin Blanc stiklinger. Vinen tappes på flaske, når alkoholindholdet passerer de 11%, og der stadig er sukker tilbage, hvilket betyder, at den sidste del af gæringen foregår på flaske og giver os de bløde, men samtidig livlige bobler, og et diskret bundfald. Frisk, sprød, mineralsk og en syre, der skaber en imponerende længde i samvær med den elegante og klassiske fåremælksost Ossau-Iraty.
FIND DE GODE OSTE HOS LØGISMOSE
Hos Løgismose på Nordre Toldbod finder man altid et stort udvalg af franske oste og vinen til. Butikken har et stort udvalg franske oste, modnet til fulde hos modningskongen, på fransk affineur, Jean-Yves Bordier.
Kontakten med Bordier blev i mange år plejet og passet af Lone Grønlykke, der grundet sin store passion for ost havde svært ved at begribe, hvorfor de fleste danske supermarkeder havde så travlt med at sælge ost, der slet ikke var modnet nok. Sandheden er, at jo længere ost modner, jo kortere er dens sælgende levetid ifølge de danske sundhedsmyndigheder.
I dag er det vores butikschef, Christian, der med stor omhu ompakker de perfekt modnede oste, når vi modtager dem. Ostene fra Bordier er en smagsoplevelse fra den dag, vi modtager dem og sætter dem på hylden. Det eneste du skal gøre er at temperere dem inden servering. Tag dem gerne ud 1-2 timer inden, de skal nydes.
Læs mere om butikken og find butikkens åbningstider her.
OPSKRIFT
SERVÉR SYLTEDE GRØNNE FIGNER TIL
De syltede figner er gode til blå, kraftige oste som Ossau-Irraty og til dessert med flødeskum eller is.