VIN & OST
BRILLAT SAVARIN & CHAMPAGNE
At parre vin og ost er en ganske subjektiv opgave. Mulighederne er mange, og begrænsningerne er få. I baglandet smager og diskuterer vi, sommelierer, kokke og madører, frem og tilbage. Denne gang har vi bevæget os lidt væk fra traditionerne, for vi blev godt tændte, da den triple-cremede komælksost mødte Champagne.
Smiler du ved tanken om smørfed Brie eller Camembert, er Brillat Savarin den næste ost, du skal prøve. Brillat Savarin er en triple-cremet komælksost med et fedtindhold på min. 75%, som fremstilles ved at tilsætte mælkens fløde under produktionen. Osten modner maksimalt to uger og det høje fedtindhold samt den korte modningstid gør osten skorpefri, fløjlsblød, cremet og elskværdig.
Brillat Savarin produceres hovedsageligt i île de France og er opkaldt efter den franske gastronom af samme navn, som i begyndelsen af 1800-tallet udgav Smagens Fysiologi. En gastronomiske bibel, hvor franskmanden beskrev kunsten af at spise godt samt den effekt som mad har på kroppen. Med kombinationen af faglitteratur og aforisme så som ”Sig mig, hvad du spiser, saa skal jeg sige dig, hvad du er.”, blev bogen en stor succes. Opkaldt efter sådan persona, kan du nok tænke dig til, hvad det er for et stykke masterpiece af en ost, vi har med at gøre.
Osten bør nydes til læskende burgundisk Pinot Noir med afstemt tanninbid eller som Monsieur Savarin formentlig selv kunne have foreslået: Champagne.
DET PERFEKTE MATCH
40% Chardonnay, 30 - 40% Pinot Noir, 20 - 30% Pinot Meunier og 24 måneders modning, inden flaskerne degorgeres. Briochebrød, nødder, gule æbler og skovjordbær i næsen og i munden fortsætter aromaerne fra lagringen med gærresterne med ristet brød, fløde og citrus. Meget fine bobler og god struktur i et klassisk udtryk. Prøv den til den lille blødmodnede komælksost, for vinen giver en perfekt balance såvel som en opfriskende effekt til den fede ost. Et match, der løfter smagsoplevelsen udover det sædvanlige! Servér ved 7-9 °C
VIN & OST
LØGISMOSE RYGEOST OG ROSÉ
Der høres første gang om rygeost på Fyn i begyndelsen af det 18. århundrede. En rum tid er gået siden, men både opskriften og fremgangsmåden består. Resultatet er en mild, dyb og frisk røgsmag.