VIN & OST
POULIGNY ST. PIERRE & VERDICCHIO DI MATELICA
Hos Løgismose bliver vi ved med at blive fascineret af ost. Fascineret af alle de forskellige smagsnuancer, teksturer, syrlige og cremede smage, som kan spille op til og sammen med vin på vidunderligt mange måder. Der er angiveligt skrevet mere om match mellem ost og vin end der er plads til på biblioteket i en mellemstor provinsby, og sætter man sig ned og begynder at læse, vil man møde gentagelse på gentagelse. Her prikker vi lidt til konventionerne. I velsmagens tjeneste naturligvis!
Pouligny St. Pierre er en upasteuriseret gedeost, der fremstilles i Loire, nemmere bestemt i Berry, hvor den pyramideformede ost er lidt af en darling. Osten deler da også kælenavn med den franske hovedstads vartegn, Eiffeltårnet.
Pouligny St. Pierre er en kompleks ost med mange facetter. Den fremstilles på mælk fra alpinske geder og får således sin særegne smag – terroir – fra lyng og urter på de højtliggende sletter.
Den centrale del af osten er tør, smuldrende og kridhvid, som vi kender det fra mange gedeoste, og smagen syrlig med salte undertoner. Den ydre del er derimod rynket og elfensfarvet, mens der under overfladen gemmer sig en cremet membran, der leder tankerne hen på velmodnet hvidskimmelost som Brie de Meaux med noter af champignon og mandel.
Lader du osten ælde, vil du opleve, at farven bliver lettere orange, de rynkede furer mere markante, samt at smagen tager til i dybde og styrke.
Det røde, prydende mærkat vidner ikke blot om at Pouligny St. Pierre var den første gedeost, der i 1972 blev AOP-certificeret, men også om at osten er produceret på et mejeri frem for på en gård (grønt mærkat).
Hos Løgismose, Nordre Toldbod finder du et bredt udvalg af franske, spanske og italienske oste.
DET PERFEKTE MATCH
Vertis etymologi kommer fra det latinske "vertere", som betyder "det højeste punkt", og druerne høstes da også fra kalkrige syd/sydvest-vendte parceller nær toppen af en bakke. En dejlig blomstrende vin med en delikat frugtrigdom, som på fornemste vis bliver formidlet af mild syre og diskret mineralitet. Hvide ferskner, saftige gule mirabeller, modne mandler og andre stenfrugter. Dybere, rigere og finere end de fleste andre Verdicchiovine på markedet. Servér ved 8-10 °C til mellemstærke oste, som f.eks. Pouligny St. Pierre. En ost, som har for sædvane at blive serveret sammen med Sauvignon Blanc fra Loire, men en Verdicchio, som denne, løfter smagsoplevelsen til højder, vi godt tør hævde, Sauvignon Blanc sjældent når.
TIP
Pak Pouligny St. Pierre i pergamentpapir fremfor plastik. På den måde tørrer osten fremfor at blive fugtig og flydende, og det giver således den bedste ældning.