VIN & OST
VIN & OST-MATCH
Find det helt rigtige match
BRIE DE MEAUX
Hvidskimlet komælksost fra hovedstadsregionen île de France. Original og traditionsrig brie med perfekt modning, hvorfor Brie de Meaux altid vil ’løbe’ lidt. Lettere sød og med noter af smør, svampe og mandler. Nyd den på baguette med valnøddehonning og friske pærer.
Vinen til: Ikke for kraftig rødvin og med syre til at omfavne ostens cremede fedme. Ung rød Bourgogne eller ung Cabernet Franc fra Loire.
SAINT MAURE
Upasteriseret gedeost fra Loire. Blød med en let løbende kant, vendt i aske og med en smag, der udvikler sig fra frisk og mild til karakterfuld som osten modner. Nyd den med figenmarmelade eller i en salat.
Vinen til: Sprød mineralsk Sauvignon Blanc. Ikke New Zealand. Loire selvfølgelig, men ikke nødvendigvis Sancerre.
COURONNE DE TOURAINE
Kronen af Tourraine, en lagret gedeost fra Loiredalen med den genkendelige doughnut-form og krøllede overflade. Osten er kraftig og bør nydes, når kanten er fondue-lignende og med brød med masser af rosiner og nødder.
Vinen til: Tør Sancerre er helt oplagt her. Alternativt en mellemfyldig rødvin, gerne 100% Cabernet Franc fra selvsamme region som osten.
En god, lettere banal tommelfingerregel, når der skal matches vin til ost, lyder, at vin fra vinstokke, der har haft udsigt til de køer, der leverer mælken til osten, er et godt match. Med andre ord passer f.eks. gedeoste fra Loire godt til mange Sauvignon Blanc-vine fra Loire
COMTÉ
Upasteuriseret komælksost fra Jura-bjergene. Vores Comté er lagret 18 mdr., hvilket bringer fasthed og rundhed med nøddeagtige noter og små krystaller i munden. En ost, der både er oplagt på et ostebord såvel som revet eller smeltet.
Vinen til: Hvis vinen må have lidt kant, er Savignan fra Jura et godt bud. Alternativt bobler med behersket dosage
MORBIER
Komælksost fra samme region som Comté, der med sin smukke askestribe skiller sig ud på hylden, og som nemt henvender sig til osteforskrækkede. Blød, let elastisk og med en mild, rig og cremet smag. Nyd med pain aux céréales (surdejs- eller fuldkornsbrød) eller i en Croque Monsieur.
Vinen til: Hvis osten er ung, bør en saftig rødvin serveres. Alternativt er Gewurztraminer eller en Riesling feinherb ofte det vellykkede match.
VIN & OST
LILLEBROR OG STOREBROR
Den første Comté dateres tilbage til begyndelsen af Middelalderen og har alle dage været lidt af en krabat at have med at gøre, for den faste oste med den søde, runde smag kræver sin mælk ...
FOURME D’AMBERT
Kongen af blåskimmel! Osten produceres i regionen Auvergne og har været produceret siden Romertiden. En mild og cremet blåskimmel med en dejlig kompleks smag. Nyd den med Piment d’Espelette-gelé eller kvædemarmelade.
Vinen til: Blå oste er lidt af en videnskab. Søde hvidvine f.eks. en stadig frisk Sauternes. Vintage Port er det sikre match, men man kan også slippe godt af sted med både Nebbiolo og Syrah.
LANGRES
Komælksost, der med sin distinkte form har sikret den stor popularitet på ethvert ostebord. Osten modnes efter en krævende metode, hvor den gradvis vaskes, hvilket giver den sin orange farve. Osten har en intens, skarp og aromatisk smag. Servér med knækbrød og friske figner, bagt som Camembert eller på tarte flambée.
Vinen til: Champagne er et oplagt bud, men en fyldig en af slagsen. Alternativt Fino Sherry. Er vi derhenne, hvor osten næsten selv kan forlade bordet, så servér Trappist øl eller et stort glas Calvados.
LE BEURRE BORDIER
Bordier er verdenskendt for deres beurre og en af de få i verden, der mestrer det gamle håndværk for æltning af smør. Smørret har et yderst lavt vandindhold, en silkeblød tekstur og en let saltet, rig og kompleks smag.
LØGISMOSE RYGEOST
En ægte røget smag – mild, dyb og frisk.
Vinen til: De markant røgede toner i Løgismose Rygeost harmonerer smukt med tonerne af egetræ i f.eks. Hvid No. 01, hvor ostens friskhed passer til vinens fine citrustoner.
VIN & OST
FYNSK OST
Der høres første gang om rygeost på Fyn i begyndelsen af det 18. århundrede. Opskriften til vores Fynske Rygeost dateres imidlertid til 1936 ...
LØGISMOSE BLÅ OST
Økologisk blå ost er fremstillet af mælk fra bornholmske gårde. Mindst 30 ugers lagring giver osten en karakteristisk rund, fyldig og markant smag. Den ofte kraftige smag byder på en fin balance mellem skimmel, salt og komælkens sødlige toner.
Vinen til: Prøv den overraskende kombination af blåskimlens pikante, salte smag, og den rige sødme fra Sherry.
Comment voulez-vous gouverner un pays où il existe variétés 246 de fromages?
Ordene er den tidligere, franske præsident, Charles de Gaulles og helt sikkert sagt med lige dele alvor, humor og stolthed. I dag er antallet af franske oste dog langt, langt højere.
LØGISMOSE BUTIKKER
FIND OSTENE HOS LØGISMOSE
Besøg vores butikker på Nordre Toldbod og i Allested-Vejle på Fyn og se hele vores store udvalg af oste og vine.