31/10/2021 | Magasin 9 2021
Agen-svesker i Armagnac med chokolademousse og franske vafler
Årets sidste aften kalder på sus og dus. Assisterende køkkenchef på Falsled Kro, Christoffer og vores egne kokke, Magnus og Christian, har komponeret et knald af en menu der består af Dansk hummer, spansk presa, franske trøfler og en dessert, du sent vil glemme. For hvis ikke man skulle kaste sig ud i en 4-retters menu på årets sidste aften, hvornår skulle man så? Vi tøver ikke med at udnævne svesker fra Agen til at være verdens bedste svesker. Endnu bedre bliver det, når de svømmer i en anden af egnens specialiteter, nemlig Armagnac. Her får de lune svesker selskab af en intens mørk chokolademousse og sprøde franske vafler fyldt med hvid chokolademousse – c’est vraiment bon!
Ingredienser
- Agen-svesker i Armagnac med chokolademousse og franske vafler
- 1 glas Agen svesker
- 100 g butterdej
- 100 g flormelis
- 50 g hvid chokolade
- 2 spsk sødmælk
- 70 g piskefløde
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 50 g mørk chokolade 70%
- 35 g pasteuriseret æggeblomme
- 35 g pasteuriseret æggehvide
- Evt. syrlige urter , til pynt (skovsyre og lign)
Sådan gør du
Hvid chokolademousse
Smelt hvid chokolade i en skål over vandbad. Rør sødmælk i den smeltede chokolade til den bliver blank.
Pisk fløden til en let flødeskum og vend chokoladen i med en dejskraber eller stor ske.
Kom moussen i en beholder og afkøl min. 4 timer før servering.
Mørk chokolademousse
Smelt mørk chokolade og smør i en skål over vandbad. Tilsæt æggeblommer til det smeltede chokolade og bland grundigt.
Pisk æggehvider stive med sukker og vend i chokolademassen.
Kom moussen i en beholder og afkøl min. 4 timer før servering.
Franske vafler
Rul butterdej fladt ud med en kagerulle. Drys flormelis over butterdejen og rul den sammen til en pølse. Sæt herefter rullen på frost i 30 min.
Skær den let frosne rulle i skiver på ca. 1 cm tykkelse.
Drys rigeligt flormelis ud på bordet og læg butterdejsskiverne ovenpå. Butterdejsskiverner ligner nu en oval spiral. Fold spidsen af hvert endestykke ind på undersiden af butterdejskiverne før du ruller dem tyndt ud med en kagerulle. Du skal bruge 4 stk. pr. kuvert.
Læg de udrullede butterdejsskiver på en bageplade med bagepapir. Læg et stykke bagepapir oven på og læg endnu en bageplade på som pres, så butterdejen ikke hæver under bagning.
Bag i ovn ved 180 °C i ca. 15 min.
Drys arlettes med mere flormelis og glasér med en gasbrænder eller på grill i ovnen.
Anretning
Varm de syltede svesker i en gryde.
Læg en god skefuld hvid chokolademousse mellem to arlettes – som en fransk vaffel.
Anret mørk chokolademousse i bunden af en dyb tallerken, med lune svesker henover og afslut med to ”franske vafler” og evt. syrlige urter.
Andre forslag
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og jule...
Forårsbombe af vaniljeparfait, rabarber og pistacienødder
Med foråret og sommerens lunere temperaturer kommer lysten til is og selvom Hjem-Is-bilens klokke...
Jordbærtrifli med hvid chokoladecreme, basilikum og knas
Sødmefyldte jordbær, cremet fløde og kammerjunkere...