31/8/2022 | Magasin 5 2022
Gâteau au fromage blanc
Vi kender den fra New York med flødeost og kiksebund og fra Baskerlandet med den let brændte top. Ostekagen fra Alsace er en dejlig blanding mellem de to og knap så sød. Den laves på franskmændenes pendant til skyr, fromage blanc, hvorfor den faktisk kan nydes til morgenmad. Eftermiddag eller aften er dog at foretrække, da det giver mulighed for at nyde ostekagen med et glas Riesling fra selvsamme region.
Ingredienser
- Dej
- 250 hvedemel
- 125 g Løgismose smør
- 100 sukker
- 1 stk æg
- 1 knivspids salt
- Garniture
- 400 g fromage blanc eller skyr
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 stk æg
- 50 g sukker
- 20 g kartoffelmel
- Cognac-marinerede eller Marc d'Alsace rosiner
Sådan gør du
Dej
Step 1. Bland mel og smør sammen i en skål ved at smuldre med fingerspidserne. Tilsæt sukker, æg og salt, når mel og smør er smuldret sammen.
Step 2. Ælt forsigtigt til en ensartet masse, form dejen til en kugle og stil i køleskabet i 30 min.
Fyld
Step 1. Del æg i blomme og hvide.
Step 2. Pisk fromage blanc eller skyr, salt, sukker, vaniljesukker, æggeblommer og kartoffelmel i en skål.
Step 3. Pisk æggehviderne stive i en anden skål, og vend forsigtigt fromage blanc/skyr-blandingen i.
Step 4. Forvarm ovnen til 180 °C.
Step 5. Rul dejen ud, og beklæd en springform på 18 cm i diameter og 6-8 cm i højden.
Step 6. Placér rosiner i bunden af springformen. Hæld fromage blanc/skyr-blandingen ovenpå.
Step 7. Sæt kagen i ovnen, og bag i ca. 50-60 min. (Bliver kagens overflade hurtig mørk, kan du lægge et stykke alufolie ovenpå).
Step 8. Lad kagen hvile flere timer og gerne i køleskabet natten over, før den serveres. Bon appétit!
Tip
Kagen har samme adfærd som en soufflé. Det vil sige, at cremen hæver betragteligt under bagning for så at synke sammen, når den kommer ud af ovnen.
Andre forslag
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og jule...
Forårsbombe af vaniljeparfait, rabarber og pistacienødder
Med foråret og sommerens lunere temperaturer kommer lysten til is og selvom Hjem-Is-bilens klokke...
Jordbærtrifli med hvid chokoladecreme, basilikum og knas
Sødmefyldte jordbær, cremet fløde og kammerjunkere...