31/8/2022
|
Magasin 5 2022
Gâteau au fromage blanc
Vi kender den fra New York med flødeost og kiksebund og fra Baskerlandet med den let brændte top. Ostekagen fra Alsace er en dejlig blanding mellem de to og knap så sød. Den laves på franskmændenes pendant til skyr, fromage blanc, hvorfor den faktisk kan nydes til morgenmad. Eftermiddag eller aften er dog at foretrække, da det giver mulighed for at nyde ostekagen med et glas Riesling fra selvsamme region.
Ingredienser
- Dej
- 250 hvedemel
- 125 g Løgismose smør
- 100 sukker
- 1 stk æg
- 1 knivspids salt
- Garniture
- 400 g fromage blanc eller skyr
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 stk æg
- 50 g sukker
- 20 g kartoffelmel
- Cognac-marinerede eller Marc d'Alsace rosiner
Sådan gør du
Dej
Step 1. Bland mel og smør sammen i en skål ved at smuldre med fingerspidserne. Tilsæt sukker, æg og salt, når mel og smør er smuldret sammen.
Step 2. Ælt forsigtigt til en ensartet masse, form dejen til en kugle og stil i køleskabet i 30 min.
Fyld
Step 1. Del æg i blomme og hvide.
Step 2. Pisk fromage blanc eller skyr, salt, sukker, vaniljesukker, æggeblommer og kartoffelmel i en skål.
Step 3. Pisk æggehviderne stive i en anden skål, og vend forsigtigt fromage blanc/skyr-blandingen i.
Step 4. Forvarm ovnen til 180 °C.
Step 5. Rul dejen ud, og beklæd en springform på 18 cm i diameter og 6-8 cm i højden.
Step 6. Placér rosiner i bunden af springformen. Hæld fromage blanc/skyr-blandingen ovenpå.
Step 7. Sæt kagen i ovnen, og bag i ca. 50-60 min. (Bliver kagens overflade hurtig mørk, kan du lægge et stykke alufolie ovenpå).
Step 8. Lad kagen hvile flere timer og gerne i køleskabet natten over, før den serveres. Bon appétit!
Tip
Kagen har samme adfærd som en soufflé. Det vil sige, at cremen hæver betragteligt under bagning for så at synke sammen, når den kommer ud af ovnen.
Andre forslag
Mælkeis med smørristede kastanjer, nougatine og ahornsirup
Du kan finde dem i efterårets smukke orange skove, n...
Konditorens risalamande
Prikken over i’et på denne risalamande er rigeligt polynesisk vanilje høstet på øen Tahaa i Frans...
Gammeldags æblekage
Når grenene på de krogede æbletræer er tunge med æ...
Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis sprængfyldt med Løgismose vanilje høstet på øen Tahaa i ...
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...