Fakta
- 6 stk. 8.134,50
2018 Morey-Saint-Denis En la Rue de Vergy
- 6 stk. 8.134,50
1.595,-
2.126,67 pr. l.
6 stk.
8.134,50
1.355,75 pr stk.
Spar 1.435,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
90-94
Jasper Morris - November 2019
Allen Meadows - Burghound
88-91
Allen Meadows - Januar 2020
Vinous by Antonio Galloni
90-92
Neal Martin - Januar 2020
Jancis Robinson
17
Jancis Robinson - Januar 2020
Beskrivelse
Dette er vinen fra de højest beliggende vinmarker i Morey-Saint-Denis opkaldt efter den gamle muldyr sti der førte op til Abbaye Saint-Vivant de Vergy hvorfra benediktinermunkene i mere end 600 år førte tilsyn med deres mange vingårde nede i dalen. Christophe Perrot-Minot ejer 3 små parceller på de godt 5 ha., som vi idag kender som Rue de Vergy. Trods det fornemme naboskab lige ovenfor Clos de Tart og Bonnes Mares, blev stedet længe ikke regnet for noget særligt, men det ændrede sig, da de daværende lodsejere på skråningen i begyndelsen af 1980'erne enedes om at rive alt op og plante nyt, og i dag, hvor vinstokkene er i deres bedste alder, leverer Rue de Vergy på et niveau, som angiveligt vil føre til, at dette lieux-dits rykker op i 1. Cru næste gang klassifikation i Morey-Saint-Denis revideres.
Druerne er naturligvis håndhøstede, og da de i 2018 var noget nær perfekte blev sorteringen både oppe i vinmarken og nede foran kælderen en formsag, og Christophe valgte igen at arbejde med mange hele drueklaser. De gennemgik indledningsvis en såkaldt kold maceration ved 14 grader sammen med de afstilkede druer i rustfrit stål i en uges tid inden temperaturen blev hævet, og den egentlige gæring fik lov til at gå i gang. Efter gæringen fik vinen lov til at sætte sig i 48 timer inden den blev fyldt på fade (20% nye) fra Tronçais og Bertrange leveret af Remond i Ladoix-Serrigny. Vinen er modnet i 14 måneder uden omstikninger og med kun en enkelt omrøring forud for det endelige sammenstik i en lille ståltank og aftapningen på flaske, der skete uden klaring eller filtrering.
Christophe Perrot-Minot kommenterede sine vine fra 2018-årgangen, da en af vor tids største Bourgogne eksperter Allen Meadow var forbi for at smage i januar 2020. Christophe fortalte blandt andet:
Hvis du kunne finde ud af at bevare friskheden, var det muligt at producere rigtig gode vine i 2018. Det lyder let, men i virkeligheden krævede det, at man respekterede en række detaljer. Det vigtigste valg var måske at finde den rigtige dato for høsten, fordi frugten skulle være moden, men ikke for moden.
Jeg plukkede fra den 5. september, da druerne på de første parceller var perfekt modne, og så dirigerede jeg mine plukketeams rundt på de andre vinmarker i dagene derefter. Her var det vigtigt at prioritere de parceller, hvor vinstokkene var stressede på grund af tørke, og hvor frugten var i færd med at blive kogt, mens de parceller, hvor der stadig var lidt fugt til rødderne, fik lov til at vente. Jeg traf det økonomisk vanskelige valg at deklassificere al den frugt, vi ikke nåede at plukke omkring det optimale tidspunkt, til min generiske Bourgogne.
Alkoholerne ramte efter vinificeringen, hvor man altid mister et par tiendedele, et niveau, der svingede mellem 13,1 og 13,5%, og jeg brugte mellem 50 og 60% hele drueklaser, som hjælper med til at bevare friskheden, selvom brugen af dem undertiden også sænker syreindholdet. Og da syreindholdet i en så varm årgang som 2018 allerede var på den lave side, valgte jeg at forsure et par af vinene, men på et så lavt niveau, at det dybest set er umærkeligt.
Det sidste aspekt var rent held i den forstand, at vinene er blevet gradvis friskere efterhånden, som de har fået lov til at udvikle sig i fadene. For mig er 2018 en meget god, men ikke en stor årgang, selvom nogle af vinene i al beskedenhed virkelig er fremragende.
Vinen er tappet med kvalitetspropper og hver enkelt flaske forsynes til sidst med en "logstrip", der gør det muligt at indhente oplysninger om hver enkelt flaskes videre færd på internettet. (http://www.prooftag.com/)
Producent
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Morey-Saint-Denis ligger på Côte de Nuits i den nordlige del af Cote d’Or. Kommunen ligger mellem Chambolle-Musigny og Gevrey-Chambertin og er med sine blot 110 ha. vinmarker (eksklusiv Grand Cru’erne) betragteligt mindre i størrelse.
Størstedelen af produktionen består af rødvin på Pinot Noir, men lidt usædvanligt for Côte de Nuits appellationerne, dækker Morey-Saint-Denis også hvidvin på Chardonnay. Der er dog kun ca. 5 ha. vinmarker tilplantet med Chardonnay og Pinot Blanc i kommunen. Knap 40 ha. har Premier Cru status. 5 Grand Cru marker findes indenfor kommunegrænsen, Bonnes-Mares deles med Chambolle-Musigny. De resterende fire er Clos de Tart, Clos de Lambrays, Clos Saint-Denis og Clos de la Roche.
Rødvinene udtrykker klassisk Côte de Nuits karakter i maskuline retning, dog sædvanligvis knap så kraftfulde som Gevrey-Chambertin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter