KOKKETIPS
Sådan spilder du mindre – også i julen
Danskernes forbrug af fødevare er himmelhøjt i december – for vi skal da både have and og flæskesteg, og hvad med medister? Til jul skal vi ikke mangle noget, og vi skal da gerne være de første til at indrømme, at vi i julen flotter os til årets hyggeligste gastronomiske fejring. Så efter mange dage med julemad i alle afskygninger, gemmer der sig ofte en masse rester i køleskabet og åbne vinflasker.
I stedet for at kaste julen i skraldespanden, kan du forlænge julens gode smag med julens rester – og se tilbage på en juletid med lidt bedre samvittighed.
Forvandl resterne fra juleaften til biksemad til glæde for både smagsløg, samvittighed og pengepung – og lad hver en lille bid vækker minderne om den herlige højtidelighed, vi netop kan se tilbage på.
Giv andelår nyt liv i en anderillette. En servering til nydelse på julens frokostborde med godt rugbrød.
Har du rester af marcipan fra julens hjemmelavede konfekt, som er blevet for tør i kanten til at nyde rå? Fyld æbler med marcipan og du har dig til en sød stund.
RESTER AF AND
RØRT AND TIL BRØDET
1. Tag alle de kolde rester fra anden og pluk eller skær kødet i mindre stykker.
2. Vend kødet med grov sennep, lidt creme fraiche 18%, tern af friske æbler og lidt god mayonnaise.
3. Servér salaten som en let frokost på et stykke ristet surdejsbrød, eller som en del af julefrokostbordet.
RESTER AF RØGET ÅL
ÅL MED ASIATISKE TONER
1. Skær resterne af ålen i mundrette bider.
2. Varm en pande op til den er rygende varm og lynsteg stykkerne af ålen, ca. 1 min.
3. Glasér stykkerne med Sesame Ginger Teriyaki Sauce fra Stonewall Kitchen, eller en anden krydret sauce.
De stegte ålestykker er perfekte som fyld i en nudelsalat, eller hvis du køler dem af, som fyld i en frisk asiatisk rispapir-forårsrulle med friske grøntsager, ingefær og koriander.
RESTER AF SKINKE ELLER FLÆSKESTEG
PANEREDE STYKKER STEG MED SENNEP
1. Skær en tyk skive af den kolde skinke eller flæskesteg.
2. Pensl den på begge sider med et tyndt lag sennep og vend den i mel, æg og rasp.
3. Steg det panerede stykke kød gyldent og sprødt på en pande i smør og krydr med salt og peber.
Den panerede skinke eller flæskesteg kan med fordel serveres med stegte kartofler eller sauterede grøntsager – eller som et overdådigt stykke smørrebrød på en skive rugbrød, smurt med grov sennep.