KOKKETIPS
BLIV FERM TIL FISK PÅ GRILL
Det kan være svært at grille fisk, uden at kødet sidder fast på risten, bliver overtilberedt eller driller på anden vis. Med lidt god forståelse for fiskens særheder og opbygning kan du opnå fantastiske resultater på grillen. Det kræver lidt øvelse, men når du har lært at mestre det, er det en sand fornøjelse at spise grillet fisk.
GRILL FISKEN PÅ SKINDET
Sørg for, at fiskestykket har en vis størrelse, og at fiskeskindet er helt tørt. Rids små snit i skindet og pensl med et tyndt lag neutral olie. Varm grillen op til meget hård varme, og smør risten med smagsneutral olie, som brændes godt af, og læg så fisken på. Pres let med en palet, uden fisken bukker sam- men. Hav nu is i maven – en klassisk fejl er at rykke på fisken for tidligt, så skindet sidder fast på risten. Vær i stedet tålmodig, og lad så fisken være i fred, fiskeskindet vil automatisk slippe risten, når det er sprødt nok. Start eventuelt med ”nemme” grillfisk med fast kødstruktur og et fast og tykt skind, for eksempel multe, dorade, sandart, laks og ørred.
PAK FISKEN IND
Det er nemt at grille en fisk, hvis den er pakket ind eller placeret på et underlag. Det er vigtigt at sørge for, at underlaget/indpakningen er fugtet godt igennem, så det ikke brænder. Lav små pakker med fisk og tilbehør i et fugtet kålblad eller bananblad, eller prøv også med et godt underlag af friske og fugtede krydderurter og urter på toppen. På denne måde dampes fisken og tager smag af de valgte urter.
FISK PÅ SPYD
Grill mindre stykker marineret fisk på grillspyd ved høj varme og med is i maven. Læg spyddene i vand i god tid forinden, hvis de er lavet af træ, så de ikke brænder. Det er nemt at styre, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan grilles. Teknikken er velegnet til torskefisk, som ellers kan være svære at arbejde med på grillen.
GRILL FISKEN HEL I FISKENET
Fisk, som havbars og ørred, er alletiders at grille hel. Brug således gerne fiskenet for at holde sammen på fisken, når den vendes, især når den fyldes med krydderurter, citroner, smør eller andre smagsgivere.