Fakta
- 1 stk. 9.775,-
2023 Ribera del Douro Pingus BIO
- 1 stk. 9.775,-
11.500,-
15.333,33 pr. l.
1 stk.
9.775,-
Spar 1.725,-
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
96-98
Joaquín Hidalgo - June 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
98-99
Luis Gutiérrez - Juni 2025
Guía Peñín
98
Guía Peñín -April 2025
Tim Atkin - Master of Wine
97
Tim Atkin - November 2025
Beskrivelse
Selvom Peter Sisseck har passeret de 60 og efterhånden har rigtig mange årgange på CV’et, så er han stadig optændt af en sjælden ild og fortsat i gang med at raffinere de små detaljer, som kan påvirke det endelige udstryk i vinene. Og det forunderlige er at Peter, i en tid hvor den globale opvarmning rumsterer i baggrunden og den ene rekord varme sommer i Ribero del Duero afløser den anden, så lykkes det år efter år for ham at lægge afstand til det bombastiske til fordel for finessen og delikatessen.
Medicin mod den globale opvarmning (ud over økologi og biodynamik) er færre beskæringer, lidt større udbytter og ikke mindst en tidligere høst. Så Peter og hans betroede team af høstarbejderne var allerede i gang den 10. september på ”San Cristóbal” og ”Barrosso”, som leverer frugten til Pingus. Det var endda en uge senere end planlagt, på grund af den regn der faldt den 1. september, men det var stadig på et tidspunkt hvor hovedparten af de øvrige Bodegaer end ikke var begyndt at samle deres tropper, og efter pauser efter mere regn den 15. og 20. september kom de sidste druer i hus den 23. september.
Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere med vinifikation af hele drueklaser, og i 2023 var der også en lille del af de drueklaser, der havde de smukkest modnede stilke, der kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i adskillige år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus eller PSI én enkelt gang, hvor vinen modner i 16 måneder frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering i.
I Løgismose elsker vi Peter Sisseck for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik, hans intelligente tilgang til vinfremstillingen og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Vi er således på forhånd begejstrede, og føler ingen trang til at placere denne 28. udgave af Pingus (vinen blev ikke produceret i 2002) ind i kavalkaden af majestætiske vine.
Det har bare været vidunderligt at være med på rejsen lige fra dengang vinen blev dobbeltmodnet på små nye franske fade og frem til nu. Pingus er og forbliver et ikon, som man burde unde sig at spare op til for bare en sjælden gang i mellem at opleve, hvorledes vinen er blevet mere transparent, mere vital, ja ligefrem legesyg.
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.

Næringsdeklaration
.