Fakta
- 6 stk. 2.595,90
Brunello di Montalcino ØKO
- 6 stk. 2.595,90
509,-
678,67 pr. l.
6 stk.
2.595,90
432,65 pr stk.
Spar 458,10
Anbefalinger
Wine Spectator
95
Bruce Sanderson - Juli 2024
James Suckling
94
Crunchy and blooming red wine, displaying vibrant black cherries, redcurrants and violets, together with fascinating, savory spice notes of cloves and licorice. Medium-bodied and round on the palate with mouthwatering acidity. Chewy yet fine-grained tannins. Lively and flavorful. From organically grown grapes. This will develop nicely with age. September 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
Monica Larner - December 2023
Winescritic.com
93
Raffaele Vecchione - Oktober 2023
Beskrivelse
Det er lidt med lånte fjer, når en gammel Parpagliola mønt præget i Siena i 1556 pryder etiketterne på vinene fra Podere Brizio, i det vingården først blev etableret i 1996 og det seneste kapitel først blev påbegyndt i 2013, da den argentinske milliardær og tidligere olieentreprenør Alejandro Bulgheroni købte ejendommen.
Alejandro Bulgheroni har efterhånden erhvervet en hel håndfuld vingårde i Toscana og fra basen på Dievole i Chianti Classico har hans italienske team under ledelse af Alberto Antonini med sikker hånd om ikke skabt mirakler så bevist, at der på alle vingårde var potentialer, som de tidligere ejere ikke formåede at forløse.
Således også på Podere Brizio hvor den konventionelle drift nu er omlagt til bæredygtigt og økologisk landbrug, og hvor der nu udelukkende fokuseres på Sangiovese i en kælder hvor de fremmede gærstammer er blevet sat på porten og hvor de 3 vine, der er tilbage, nu udelukkende modner i store uristede 5.400 liters fade fra Tronçais og Bertrange skovene i franske Allier.
Omkring 7 af de 11,5 ha. som om Podere Brizio ejer leverer frugt til denne Brunello. Der er tale om 18-25 år gamle vinstokke der står 300-350 meters højde i sandet næringsfattig siltholdig jord. Høsten er manuel med en minutiøs soignering af drueklaserne inden alle stilke fjernes. Herefter knuses en del af druerne på traditionel vis forud for gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen får lov til at forblive i tankene indtil den er forbi den malolaktiske gæring og herefter modner den samfulde 38 måneder i de store fade inden den endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
Dette er den bare 3. Brunello fra Podere Brizio, som kommer med det økologiske stempel, og skæver man til de nationale og internationale anmeldelser er dette angiveligt den foreløbige kulmination. 2019-årgangen er da også en af de store, hvilket man kan forvisse sig om ved at slå et smut om på bagsiden af det berømte Palazzo dei Priori i Montalcino og finder den mur, hvorpå Consorzio del Vino Brunello di Montalcino siden 1992 har opsat små platter, som med 1-5 stjerner definerer årgangenes overordnede kvalitet og samtidig hylder en personlighed eller organisation med tilknytning til vinens verden. I 2019 uddelte konsortiet efter en af de smukkeste vækstsæsoner i efterkrigstiden for 8. gang i det nye millennium deres maksimale ***** stjerner, der på platten er arrangeret og farvelagt som de olympiske ringe for at hylde Giovanni Malagò, den magtfulde præsident for Italiens "Comitato Olimpico Internazionale".
En ganske mørk og intens Brunello som gerne må komme forbi en karaffel inden den skænkes i store glas som kan vække fugten så den efter lidt tid kan balancere den første bølge af pirrende peber, tørret tobak og søde krydderier fra fadene. Efterhånden med stadig flere kirsebær, brombær og blommer. Fyldig og ambitiøs med tilstrækkelig syre til at friskheden ikke fortaber sig dertil med markante tanniner som givet vil blive blødere i årene som kommer.
Producent
Det er lidt med lånte fjer, når en gammel Parpagliola mønt præget i Siena i 1556 pryder etiketterne på vinene fra Podere Brizio. Vingården er først etableret i 1996 og derpå videresolgt til den argentinske olieentreprenør Alejandro Bulgheroni i 2013.
Nærmere bestemt var det Roberto Bellini, som etablerede en vingård med navnet Pieve Santa Restituta tilbage i 1972. Samme år som den nu legendariske Gianfranco Soldera rykkede ind på Casa Basse, som nærmeste nabo. 20 år senere indledte Roberto Bellini et samarbejde med Angelo Gaja, og det ledte frem til, at Angelo Gaja i 1996 købte ejendommen og de fleste af vinmarkerne.
Det der blev tilbage blev grundlaget for Podere Brizio, som Roberto Bellini etablerede i kælderen under en nærliggende ejendom. Vinene fik pænt med succes og gæstede hyppigt den italienske vinbibel Gambero Rosso, men da Roberto Bellini efterhånden var kommet pænt forbi det sted hvor de fleste lader sig pensionere, var det kærkomment at Alejandro Bulgheronis og hans italienske team under ledelse af Alberto Antonini viste interesse for og til sidst købte ejendommen.
Alle vinstokkene kultiveres nu bæredygtigt, og det økologiske certifikat kom i hus i 2017. I modsætning til tidligere fokuseres der nu udelukkende på Sangiovese, og i kælderen er de fremmede gærstammer blevet sat på porten samtidig med, at der er investeret i et passende batteri af store uristede 5.400. fade fra Tronçais og Bertrange skovene i franske Allier.
Alejandro Bulgheroni - en af de store iværksættere i vinens verden
Den argentinske multimilliardær storentreprenør med tusindvis af olierørledninger på samvittigheden købte i 1997 en smukt beliggende ejendom nær Punta del Este i Uruguay til sin hustru. Egentlig var han der, hvor de fleste begyndte at tænke på sit otium, men da der fulgte knap 400 ha. jomfruelig jord med i handelen, fik han lyst til at vise verden, at Uruguay også kunne levere fremragende vin og olivenolie. Så han kontaktede den italienske konsulterende vinmager Alberto Antonini, som fik frie hænder og ubegrænsede midler. Den bæredygtige og økologiske vingård Bodegas Garzón blev en realitet.
Allerede de første vine var eksemplariske, men alligevel blev de mødt med skepsis og i vesten med manglende forståelse for at de skulle koste lidt mere end vinene fra Chile. Det fik Bulgheroni til at erkende at det dybest set heller ikke var videre bæredygtigt at satse på eksport og transport og i stedet modnede tanken om at han lige skulle nå at producere bæredygtige lokalt forankrede vine på alle kontinenter inden han skulle hvile i fred.
Via Antoninis italienske forbindelser ledte det til køb af Dievole i Chianti Classico i 2012 og på rekordtid fulgte en håndfuld andre ejendomme herunder Podere Brizio, som nu rykker ind hos Løgismose. Det har gjort Toscana til Bulgheronis europæiske base, men der er også blevet plads til et enkelt slot i Bordeaux og adskillige projekter i Argentina, Californien, Australien. Så her i 2025 i en alder af 81 år med 14 vingårde i portofølgen kunne Bulgheroni sagtens sige ”mission completed”, men som Bulgheroni har formuleret det, så er der, ”hvis vor herre vil være med mere på vej”.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Brunello di Montalcino er et højt estimeret vindistrikt i Toscana i den centrale del af Italien. Vinmarkerne er placeret på skråninger omkring byen Montalcino 30 km syd for byen Siena, og kun Sangiovese må anvendes. Druedyrkning må efter loven kun foregå op til max 600 moh for at sikre optimal modning. Ordet Brunello er et lokalt synonym for den meget udbredte variant, Sangiovese Grosso, i området. Brunello skal lagre minimum 2 år på fad og kan først sælges 5 år fra høståret. Vinene er gennemgående intense, komplekse og lagringsegnede og anses for at være blandt de fineste vine i Italien.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter