Fakta
- 6 stk. 1.014,90
Szekszárd Kadarka ØKO
- 6 stk. 1.014,90
199,-
265,33 pr. l.
6 stk.
1.014,90
169,15 pr stk.
Spar 179,10
Anbefalinger
James Suckling
92
For a light-bodied red wine from a humble grape variety this has great vibrancy, the aromas of cherries and violets leaping out of the glass at you. I love the energy on the sleek and focused palate as much as herbal complexity at the long, precise finish. Stuart Pigott - Februar 2024
Beskrivelse
Familien Heimann kommer oprindeligt fra Tyskland, men har i flere generationer produceret vin i Ungarn. Men det var i det små og til lokalt konsum. Efter Jerntæppets fald og ovenpå afslutningen af kommunistisk styre i Ungarn i 1989 var Zoltan Heimann Sr. blandt de første, som begyndte at købe vinmarker, og i de seneste 20-25 år har hans hustru Agnes Heimann produceret en stribe kraftige vellavede vine primært på internationale druesorter, som har nydt og stadig nyder stor anerkendelse nationalt.
Zoltan Heimann var imidlertid også stærkt optaget af druerne Kadarka og Kekfrankos, som i højere grad var ambassadører for den oprindelige vinproduktion i Szekszard. Så ved siden af de internationale druesorter, som var familiens bread and butter, har han sammen med sin søn Zoli etableret en lille planteskole med flere end 50 forskellige kloner af de 2 druesorter hentet fra op til 100 år gamle vinstokke rundt omkring i Ungarn, Østrig og Tyskland.
Dette arbejde har ledt frem til 6-8 kloner som far og søn i særlig grad tror på kan eksponere det særlige terroir på denne del af den Pannoniske Slette og det ledte, efter at Zoli Heimann havde skrevet speciale om druerne på landsbrugskolen i Geisenheim, til etableringen af Heimann & Fiai (Heimann & sønner).
Et nyt selvstændigt projekt som udelukkende fokuserer på de to historiske druer og ambitionerne fejler ikke noget. Det handler om at producere de bedste og mest originale Kadarka og Kekfrankos vine i Ungarn, og Zoltan Heimann er fortrøstningsfuld selvom han er klar over, at så høje mål ikke indfries på et år eller to: "Vi har arbejdet med vin i vores familien i 11 generationer, og vi er allerede godt i gang. Vi har ikke travlt og det er en smukt tanke, at jeg vil kunne nyde mit otium sammen med nogle vine, som vil blive forfinet og raffineret for hver ny årgang."
Her den meget fine åbner Szekszard Kadarka, som her for første gang fører sig frem med det økologiske stempel på flaskerne. En blanding af frugt fra 6 forskellige kloner og 6-30 år gamle vinstokke, som står på de 3 terroirs Iván-völgy, Porkoláb-völgy og Bödő, som hver især ligger i forskellige subzoner af Szekszard. Druerne er plukket i en periode fra midt i september og helt ind i oktober fordi drueklaserne på de enkelte Kadarka-stokke modner ujævnt. Høstarbejderne har således været op og ned gennem rækkerne hele 3 gange for at plukke på det optimale tidspunkt.
Drueklaserne soigneres allerede mens de plukkes og nede på vingården ryger mellem 25 og 40% af de smukkeste klaser direkte i gæringstankene mens stilkene fjernes fra resten. Herefter spontangæring uden fremmede gærstammer af de enkelte partier i små tanke fulgt af modning i gamle 500 og 1.000 liters ungarske fade, terrakotta amforaer og små koniske beton tanke. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 8 måneder og tappes på flaske efter en mild filtrering, men uden klaring og med kun en behersket "forsikring" med svovl.
Resultatet er imponerende. En fint blomstrende vin med fuldmodne hindbær, jordbær og røde blommer, der bliver peppet op at lidt paprika og knust peber. Delikat, saftig og fnuglet på tungen med forfriskende syre, og en balance som kun kan betegnes som fornem.
Med vinen i glasset er det ikke svært at forstå, at Kadarka-druen også kaldes Ungarns Pinot Noir. Virkelig en vin som burde glæde yndere af tysk Spätburgunder, Pinot Noir fra Côte de Beaune og måske uforcerede Gamay vine fra de fornemste kommuner i Beaujolais.
Som det forstås er dette en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Familien Heimann kommer oprindeligt fra Tyskland, men har i flere generationer produceret vin i Ungarn. Men det var i det små og til lokalt konsum. Efter Jerntæppets fald og ovenpå afslutningen af kommunistisk styre i Ungarn i 1989 var Zoltan Heimann Sr. blandt de første, som begyndte at købe vinmarker og i de seneste 15-20 år har hans hustru Agnes Heimann produceret en stribe kraftige vellavede vine primært på internationale druesorter, som har nydt og stadig nyder stor anerkendelse nationalt. Zoltan Heimann var imidlertid også stærkt optaget af druerne Kadarka og Kekfrankos, som i højere grad repræsenterer det oprindelige Szekszard og ved siden af de internationale druesorter som var familiens bread and butter har han sammen med sin søn Zoli etableret en lille planteskole med flere end 50 kloner af de 2 druesorter hentet fra op til 100 år gamle vinstokke rundt omkring i Ungarn, Østrig og Tyskland.
Dette arbejde har ledt frem til 6-8 kloner som far og søn i særlig grad tror på kan eksponere det særlige terroir på denne del af den Pannoniske Slette og det ledte, efter at Zoli Heimann havde skrevet speciale om druerne på landsbrugskolen i Geisenheim, til etableringen af Heimann & Fiai (Heimann & sønner). Et nyt selvstændigt projekt som udelukkende fokuserer på de to historiske druer og ambitionerne fejler ikke noget.
Det handler om at producere de bedste og mest originale Kadarka og Kekfrankos vine i Ungarn, og Zoltan Heimann er fortrøstningsfuld selvom han er klar over, at så høje mål ikke indfries på et år eller to: "Vi har arbejdet med vin i vores familien i 11 generationer og vi er allerede godt i gang. Vi har ikke travlt og det er en smukt tanke at jeg vil kunne nyde mit otium sammen med nogle vine, som vil blive forfinet og raffineret for hver ny årgang."
Data & fakta:
- Druesorter: I mange år primært Merlot og Cabernet Franc, men også Tannat, Sagrantino, Syrah, Viognier og Pinot Noir. Siden 2010 fornyet fokus på de historiske centraleuropæiske sorter Kadarka, Kékfrankos og Csókaszőlő
- Tilplantet areal: 24 ha.
- Vinmarker: Omkring 40 parceller på lokaliteterne Iván-Völgy, Porkoláb-völgy, Baranya-völgy, Batti-kereszt og Bödő, der alle ligger mindre end 2 km. fra vingården
- Årlig produktion: Omkring 180.000 flasker fordelt på 10 forskellige såkaldte Heimann Classics på internationale druer og 8 forskellige såkaldte Heimann & Fiai på Kadarka, Kékfrankos
- Plantebeskyttelse: Ingen kunstgødning, herbicider og insekticider. Manuel lugning, manuelle beskæringer opg forskellige tiltag for at lokke insekterne og fuglene tilbage iblandt vinstokkene
- Praksis: Konventionel for den klassiske linje. Ingen fremmede gærstammer og temperaturkontrol. Ingen tilsætning af sukker, syre eller andre former for styling i Heimann & Fiai vinene
- Manuel høst: Ja
- Medlemskaber: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft
- Certifikater: Alle vine økologisk fra og med 2023-årgangen
Oprindelse
Distrikt
Szekszard ligger i den sydøstlige del af Ungarn, som i ca 9 mio år var havbund. Det lave Pannoniske Hav dækkede ca 200.000 kvadratkilometer og brugte omkring 400.000 år på at trække sig tilbage inden det for ca 600.000 år siden efterlod det det, der nu kendes som den Pannoniske Slette og kilometervis af sediment, der udgør jordbunden på sletten i dag.
Szekszard er både en by og navnet på et af Ungarns højst estimerede vinområder selvom, det pt er under radaren internationalt. Godt 2200 ha er beplantet med vinstokke, og det er særligt den historiske Kadarka og den stigende populære Kekfrankos (kendt som Blaufränkisch i Østrig), der udgør det historiske fundament for områdets anerkendelse. Flere internationale sorter, særligt blå som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot er også plantet i Szekszard, og har de seneste årtier været populære blandt det ungarske folk.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter