1/1/1970 |
Cassoulet
Der findes et hav af varianter af denne franske klassiker, og fælles for dem alle er, at de er lavet på hvide bønner. Traditionelt blev cassoulet serveret som en tiltrængt solid gang bondekost i de franske landkøkkener efter en lang og udmattende arbejdsdag. Men det er også en ret, som emmer af hygge, og den egner sig fantastisk som samlingspunkt for familie og venner en kold vinteraften.
Ingredienser
- 5 dl hvide bønner
- 375 g svinebryst
- 250 g lammebov
- 1 spsk andefedt
- 100 g hakket løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk tomatpuré
- 1 l kalvefond
- 1 dl olivenolie
- 100 g røget bacon
- 1 stk gulerod
- 1 stk løg stukket med nelliker
- 1 stk bouquet garni (timian, rosmarin og laurbærblade bundet sammen)
- 2 stk Løgismose confiterede andelår
- 2 stk marquez pølser
- 2 spsk rasp
- Salt og friskkværnet peber
- Tilbehør
- 4 skiver groft hvedebrød evt. en vintersalat
Sådan gør du
Step 1.
Kom de hvide bønner i en skål og dæk dem med koldt vand. Lad dem udbløde på køl natten over.
Step 2.
Krydr svinebrystet og lammekødet med salt og peber og brun kødstykkerne i andefedt på en pande. Når kødet er godt brunet, lægges det i en gryde. Tilsæt hakket løg, 1 fed hakket hvidløg, tomatpuré og det meste af kalvefonden. Gem lidt af kalvefonden til at supplere med senere. Lad det derefter småsimre under låg i ca. 2 timer. Tilsæt løbende lidt ekstra kalvefond, hvis det bliver nødvendigt.
Step 3.
Skyl de udblødte bønner, læg dem i en gryde og hæld vand på, lige nok til at bønnerne svømmer. Tilsæt olivenolie, bacon og gulerødder skåret i grove tern, løget med nelliker, 1 fed knust hvidløg og bouquet garni. Kog bønnerne i ca. 1 time, til de er møre, men ikke udkogte.
Step 4.
Tag grøntsager og bouquet garni op af kogelagen, når bønnerne er kogte og tilsæt svine- og lammekødet uden sauce. Tilsæt de confiterede andelår og Marquez-pølserne. Lad det nu småsimre i yderligere i ca. 1 time under låg.
Step 5.
Tag derefter kødet op, skær det i nogenlunde lige store stykker og bland det med saucen. Smør et ildfast fad med andefedt, og læg så skiftevis et lag bønner og et lag kød i fadet. Slut med et lag bønner, krydr jævnligt med friskkværnet sort peber. Det sidste lag bønner drysses med rasp og cassouleten bages i ovnen ved 180 grader, til retten er gennemvarm, og raspen sprød og gylden.
Step 6.
Server retten med lidt groft hvedebrød og en god vintersalat.
Andre forslag
Trøffelburger
At sætte tænderne i en saftig burger er en fornøjelse for smagsløgene, som vi alle kender – især ...
Asian-sensation burger
Invitér de asiatiske smage med til bords, og lad mødet mellem det østlige og vestlige køkken blom...
Tatar med trøffelmayo
Tatar af okseinderlår holdt enkel med kørvel, skalotteløg, store kapersbær og Løgismose trøffelma...
Spidskål med hyldeblomstsauce, nye ærter & urter
Spidskål er en alsidig sommerkål – lys og let med ...
Bocuse kokkens gourmethotdog
Sådan skal du servere en sommerhotdog i følge Bocus...
Havbars med lun kartoffelsalat
Det er nu, du skal tage turen til havnene langs den danske kyst og spørge fiskehandleren, o...
Grillet fisk med nye kartofler, spidskål & estragonsauce
Sommeren er over os og lige så er sæsonen for de små, nyopgravede guldklumper! Vi serverer ...
Kalvefilet med røget hollandaise, ærter & nye gulerødder
Nyhøstede, friskbælgede ærte...