11/3/2021
|
Løgismose i Netto
Opskrift på rygeost
De fleste forbinder den lille fynske ost med noget, man køber i supermarkedet. Men rygeost er faktisk ikke særligt svært at lave selv. Det kræver ikke ret meget andet end en god tykmælk, tålmodighed, halm og en grill-starter.
Ingredienser
- 1 l Løgismose tykmælk
- Flagesalt
- Karse til pynt
- Små tomater til pynt
- Forårsløg til pynt
- Radiser til pynt
- Grej
- Dørslag af stål
- Osteklæde eller rent viskestykke
- Grillstarter
- Halm en stor spandfuld (Vi bruger havrehalm af sorten Dula)
Sådan gør du
Dag 1
Step 1. Læg dørslaget over en skål og osteklædet over dørslaget. Hæld 1 L tykmælk i osteklædet, som ligger overdørslaget, og lad det dræne i minimum 12 timer ved max 5 °C.
Dag 2
Step 1. Tjek at tykmælken er drænet tilstrækkeligt, dvs. at den er fast nok, til at stå selv. Vend den drænede tykmælk, som nu er blevet en fast friskost, ud på en stor tallerken eller et fad. Tag osteklædet ud af dørslaget og vend igen osten ned i dørslaget.
Step 2. Gå udendørs, og stop godt med halm i din grill-starter, og tænd den op nedefra. Det vil nu begynde at ryge kraftigt. Når røgen er helt tæt og hvid, er du klar til at ryge din ost. Hvis røgen dør ud eller er tynd, så stop mere halm i grill-starteren ovenfra.
Step 3. Læg dit dørslag med osten over åbningen på grillstarteren lige midt i røgen. Ryg din ost i max 1 minut. Osten skal have en gulbrun overflade fra røgen.
Step 4. Vend osten ud på en stor tallerken eller et fad, og drys med salt, og pynt med udskårne grøntsager og urter.
Tip
Nyd den friskrøgede ost på brød eller brug den i en sommersalat eller på pizza.
Andre forslag
Flødekartofler
Kaspers opskrift på flødekartofler er egentlig en kartoffelgratin. I stedet for fløde bruger han ...
Citronsauce
Cremet, mild og syrlig – sådan skal oplevelsen af en citronsauce være. Og med Løgismose økologisk...
Svampesauce
Kaspers nemmeste (og måske bedste) champignonsauce – nærmere introduktion behøves ikke.
Gorgonzolasauce
I stedet for den italienske gorgonzola tilsætter Kasper Løgismose bornholmsk blå ost, men vælg ak...
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Tomatsalat med grillede nektariner og sardiner
En smuk sommersalat, der altid hitter – til både aperitiffen og grillmaden.
Klassisk rejemad med grillet citron-mayo
En delikat lille forret eller god frokost.
Rejemadden er både visuelt stimulerende med sin...