31/10/2021 | Magasin 9 2021
Panforte - Kagen til hele julemåneden
Panforte betyder ”stærkt brød” på italiensk, og navnet gør da også kagen en bjørnetjeneste, da både smag og konsistens minder mere om saftig konfekt end rustikt brød. Kagen er Italiens svar på en julekage – spækket med nødder, tørret og kandiseret frugt, varme krydderier og i denne version kakao (fordi vi slet ikke kunne lade være!), holdt sammen med sirup og honning. Nyd konfektkagen i tynde skiver med et glas 20 år gammel Colheita med selvsamme noter af tørret frugt og ristede nødder, og lad det være den voksne julesnack, når I mødes i den søde tid. Panforte er ikke en kage, man spiser store mængder af, og den har da også en lang levetid, hvorfor du på heldig vis kan nyde kagen i hele julemåneden.
Ingredienser
- 1 dl portvin eller Vin Santo
- 100 g mørk sirup
- 100 g sukker
- 50 g honning
- 100 g figner
- 100 g dadler
- 100 g valnødder
- 100 g ristede hasselnødder
- 50 g kakao
- 6 spsk Løgismose hvedemel
- 1 tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt allehånde
- ½ tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk revet muskatnød
- ½ stk økologisk appelsin , skallen herfra
- 100 g kandiseret appelsinskal
- 100 g sukat af god kvalitet
Sådan gør du
Step 1
Varm sukker, sirup og honning op i en gryde til sukkeret er opløst. Lad det bruse op ganske kort, og sørg for at det ikke brænder på.
Step 2
Vend kakao med alle krydderierne og kom i sirup-massen.
Step 3
Hak figner og dadler ganske groft og vend i sirup-massen sammen med nødderne, og vend rundt.
Step 4
Kom vinen i og rør rundt. Kom nu 1 ud af de 6 spsk mel i ad gangen. Vend rigtig godt rundt undervejs.
Step 5
Kom bagepapir, smurt med smør eller solsikkeolie, i en springform på ca. Ø 20 cm. Hæld massen i springformen og pres den godt ned i formen, så den bliver så plan som mulig.
Step 6
Bag kagen i ovnen i ca. 30 minutter på 150°C, og lad den derefter køle helt af i formen.
Step 7
Før servering: Vend kagen på hovedet, så den mest plane bund vender op ad og drys med flormelis.
Andre forslag
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...
Tortelli med jomfruhummer og stracciatella
Tortelli – fyldte pastaer, der har sin oprindelse i den italienske region Toscana. I denne versio...
Tagliolini med fisk og skaldyr
På italiensk Tagliolini ai Frutta del mare – en pastaret bestående af båndpasta lang som sp...
Pappardelle med lammeragout
Påsken er i vente og foruden påskekyllinger og æg,...
Gratineret rabaton med salat af rucola, fennikel og gorgonzola
De fleste kender til gnocchi, men rabaton? Rabaton er en klassisk ret fra Piemonte af spinat, ric...
Klassisk cheesecake på bund af nødder og nougat med friske bær
Enkel og klassisk men ikke desto mindre en lille bid af lykke på årets sidste aften – for i denne...
Pebernødder
Fyld kagedåsen med hjemmebagte pebernødder.
Juleberliner
Julen er traditionernes tid – fyldt med opskrifter, der er gået i generationer på julebag og jule...