31/10/2021
|
Magasin 9 2021
Panforte - Kagen til hele julemåneden
Panforte betyder ”stærkt brød” på italiensk, og navnet gør da også kagen en bjørnetjeneste, da både smag og konsistens minder mere om saftig konfekt end rustikt brød. Kagen er Italiens svar på en julekage – spækket med nødder, tørret og kandiseret frugt, varme krydderier og i denne version kakao (fordi vi slet ikke kunne lade være!), holdt sammen med sirup og honning. Nyd konfektkagen i tynde skiver med et glas 20 år gammel Colheita med selvsamme noter af tørret frugt og ristede nødder, og lad det være den voksne julesnack, når I mødes i den søde tid. Panforte er ikke en kage, man spiser store mængder af, og den har da også en lang levetid, hvorfor du på heldig vis kan nyde kagen i hele julemåneden.
Ingredienser
- 1 dl portvin eller Vin Santo
- 100 g mørk sirup
- 100 g sukker
- 50 g honning
- 100 g figner
- 100 g dadler
- 100 g valnødder
- 100 g ristede hasselnødder
- 50 g kakao
- 6 spsk Løgismose hvedemel
- 1 tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt allehånde
- ½ tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk revet muskatnød
- ½ stk økologisk appelsin , skallen herfra
- 100 g kandiseret appelsinskal
- 100 g sukat af god kvalitet
Sådan gør du
Step 1
Varm sukker, sirup og honning op i en gryde til sukkeret er opløst. Lad det bruse op ganske kort, og sørg for at det ikke brænder på.
Step 2
Vend kakao med alle krydderierne og kom i sirup-massen.
Step 3
Hak figner og dadler ganske groft og vend i sirup-massen sammen med nødderne, og vend rundt.
Step 4
Kom vinen i og rør rundt. Kom nu 1 ud af de 6 spsk mel i ad gangen. Vend rigtig godt rundt undervejs.
Step 5
Kom bagepapir, smurt med smør eller solsikkeolie, i en springform på ca. Ø 20 cm. Hæld massen i springformen og pres den godt ned i formen, så den bliver så plan som mulig.
Step 6
Bag kagen i ovnen i ca. 30 minutter på 150°C, og lad den derefter køle helt af i formen.
Step 7
Før servering: Vend kagen på hovedet, så den mest plane bund vender op ad og drys med flormelis.
Andre forslag
Mælkeis med smørristede kastanjer, nougatine og ahornsirup
Du kan finde dem i efterårets smukke orange skove, n...
Konditorens risalamande
Prikken over i’et på denne risalamande er rigeligt polynesisk vanilje høstet på øen Tahaa i Frans...
Gammeldags æblekage
Når grenene på de krogede æbletræer er tunge med æ...
Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis sprængfyldt med Løgismose vanilje høstet på øen Tahaa i ...
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...