1/1/1970 |
Salade niçoise
Denne provencalske klassiker taler næsten for sig selv – og dog. For når man laver noget, der er så relativt simpelt, er det ekstremt vigtigt, at de enkelte råvarer er superfriske og af ypperste kvalitet. Lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest og ty til dåsetun og hårdkogte æg. Det kan bruges til så mange andre ting bare ikke Salade Niçoise.
Ingredienser
- Tun
- 400 g tunfilet
- Salt og friskkværnet peber
- Salat
- 10 stk fynske vagtelæg
- 1 spsk eddike
- 100 g grønne bønner
- 10 stk små kogte nye danske kartofler
- 4 håndfulde mesclun salat (spæd blandet salat)
- 2 spsk kapers
- 1 håndfuld niçoise oliven
- 10 stk ansjosfileter
- Vinaigrette
- 1 stk skalotteløg
- 1 spsk kapers
- 1 spsk cornichoner
- ½ bundt bredbladet persille
- ½ bundt kørvel
- 1 stk hårdkogt æg
- 2½ dl ekstra jomfruolivenolie
- 1 stk citron skal herfra
- Salt og friskkværnet peber
- Pynt
- Lidt krydderurter, f.eks. kørvel brøndkarse eller rød skovsyre
Sådan gør du
Tun
Step 1. Skær tunen ud i kvadrater på størrelse med en tændstikæske, krydr med salt og peber og steg dem kort på grillen eller på en grillpande. Pas på, at de ikke får for meget, ca. 1 minut på hver side er nok, da det er vigtigt, at fisken stadig er rød i midten.
Salat
Step 1. Pochér vagtelæggene i en gryde med letsaltet vand tilsat eddike. Den nemmeste måde at gøre dette på, er at piske vandet rundt med et piskeris, til der danner sig en spiral. Læg et udslået æg i midten af spiralen og ved hjælp af vandets rotation vil hviden samle sig omkring ægget. Hvis du hører til de mere øvede udi kunsten at pochere, kan du tilberede flere æg ad gangen. Vagtelæggene skal pocheres i et par minutter. Nip enderne af de grønne bønner og blancher dem i en gryde med letsaltet vand i ca. 1-2 minutter, så de stadig har masser af bid. Hæld vandet fra og afkøl straks bønnerne i isvand. Del bønnerne på langs og skær kartoflerne i kvarter eller i skiver. Vask og slyng salaten.
Vinaigrette
Step 1. Start med at snitte skalotteløgene, kapers og cornichons i fine tern og kom det i en skål. Hak herefter persille og kørvel helt fint og kom dem i skålen. Læg en sigte over skålen og pres det hårdkogte æg igennem. Rør skålens indhold sammen og tilsæt olivenolien. Smag til med citronskal og saft samt salt og peber.
Step 2. Anret salaten i tallerkner eller på et stort fad. Start med at lægge salaten i bunden og læg herefter den grillede tun, bønner, kartofler, oliven, kapers og ansjosfileter ovenpå. Hæld vinaigretten på lige inden servering og pynt til sidst med krydderurter. Du kan spise salaten alene eller sammen med et stykke godt brød eller sprøde brødcroutoner.
Andre forslag
Bøfsandwich med brun sovs
En klassiker fra de danske pølsevogne og grillbarer – bøfsandwichen.
...
Flæskesteg med sprød svær, kartofler og brun sovs
Lad vores kok guide dig til en mør og saftig flæsk...
Helstegt kylling med urter og bearnaise
Den gode, fritlevende kylling i symfoni med fuldfe...
Bøf bearnaise
Entrecôte, klassisk bearnaisesauce, haricots verts og sprøde pommes frites er klassisk café...
Svampebygotto
Byg har været en del af bondekøkkenet og i Danmark har vi en lang tradition for at dyrke ko...
Vegetargryde med græskar, linser og svampe
Simreretter findes i tusindvis – der er dem med kylling eller hane, dem med kalv og med oks...
Braiseret bov med beder og gulerødder
Boven er en udskæring med meget bindevæv og skal d...
Stegt gråand med kål & kvædekompot
1. september indledes vildtsæsonen. Det er atter blevet til at spise vildt – og sæsonen sta...