30/9/2020 | Magasin 6 2020
Moussaka
Mousakka er for grækerne, hvad lasagne er for italienerne. I moussaka er lasagnepladerne skiftet ud med aubergine og kartofler, og det hakkede kød er ofte lam fremfor gris og okse. Moussaka er en sublim hverdagsret til kolde og blæsende efterårsdage og vi kan anbefale at få varmen yderligere ved at servere tør og frisk græsk vin til retten.
Ingredienser
- Fyld
- 3 auberginer , skåret i skiver på ½ cm
- 500 g bagekartofler , skåret i skiver
- ½ olivenolie
- Salt og peber
- 500 g hakket okse- og/eller lammekød
- 1 lille dåse hakkede tomater
- 3 løg . fintsnittet
- 3 fed hvidløg , fintsnittet
- 1 spsk salvie , friskhakket
- 1 spsk rosmarin , friskhakket
- 1 spsk timian , friskhakket
- 1 spsk oregano , friskhakket
- 1 spsk mynte , friskhakket
- Bechamelsauce
- 100 g Løgismose smør
- 100 g Løgismose hvedemel
- 8 dl Løgismose sødmælk
- 2 æggeblommer
- 100 g parmesan , revet
- Muskatnød , revet
- Salt og peber
Sådan gør du
Fyld
Step 1. Krydr skiver af aubergine med salt og peber og dryp dem med olivenolie. Bag dem i ovnen ca. 30 minutter ved 150 °C. Steg kartoflerne let møre i olivenolie på en pande i olivenolie og lad dem herefter dryppe af på lidt køkkenrulle.
Step 2. Sautér løg og hvidløg på panden. Tilsæt det hakkede kød og steg det omhyggeligt. Tilsæt de hakkede, flåede tomater samt et skvæt vand og lad det simre i 30 minutter. Tilsæt krydderurterne og smag til med salt og peber.
Bechamelsauce
Step 1. Smelt smørret i en gryde, drys mel i og bag det af til det slipper grydens bund.
Step 2. Tilsæt mælken lidt ad gangen under omrøring.
Step 3. Rør til saucen er lind og der ikke er melklumper.
Step 4. Kog saucen igennem uden at det brænder på. Tilsæt revet parmesanost og smag til med muskatnød, salt og peber. Rør æggeblommerne i.
Samling
Step 1. Fordel i lag i et smurt ovnfastfad aubergine, kødsovs, kartofler, kødsovs, aubergine og til sidst bechamelsaucen.
Step 2. Riv parmesan henover og bag moussakaen ved 180 °C i ca. 25 minutter.
Andre forslag
Bagt rødspættefilet med ramsløgscrust og små nye kartofler
Rødspætten er i sæson hele året, men siges at smage særligt godt i sommerhalvåret. Dækket m...
Dampet havørred, citronmayo og grillet citron
Duften af grill og smagen af friskfanget havørred er essensen af dansk forår – og så er det tilme...
Ceviche af kulmule med lime og tomatsymfoni
Ceviche stammer fra Peru og er rå fisk og skaldyr marineret i citrus, der mørner fisken. Her komb...
Kærnemælks marinerede chicken wings med forårsgrønt og rygeostdressing
Skal måltidet smage af frihed?
Hvide asparges med pocheret æg, røget makrel og sauce viergé
Nuvel er asparges med friskpillede rejer og sauce ...
Forårspizza med rygeostcreme, asparges og pancetta
Fyld foråret med fynsk ostehåndværk
Sprødstegt kyllingesteak med grønne asparges
Brændenælder er ikke bare ukrudt, når de vokser vildt forår og sommer i skove og haver. Urten kan...
Rødvinsbraiserede oksekæber med solbærglaserede rødbeder
Glædes du ved vinterens grove grøntsager og retter, der har taget tid at tilberede, og som har få...