PRODUCENT
GRØNT MED GROBUND
På smukke Sydsjælland, beliggende ugeneret på en nedlagt hestefold bag et lille landhus i Tolstrup, der ligger Markværk – et lille økologisk og regenerativt grøntsagsgartneri. Her har Anja siden 2022 haft hjemme.
Jeg har altid haft en stor skabertrang og vidste tidligt, at jeg gerne ville skabe mit eget. At det udformede sig som et grøntsagsgartneri er nok et resultat af glæden ved god, nærende mad og en drøm om et liv på landet.
Arbejdet i marken foregår nænsomt med omtanke for jorden og naturen omkring – med trillebør og håndredskaber – at genopbygge fremfor at nedbryde jordens naturlige frugtbarhed.
“I naturen er jorden altid dækket af enten levende planter eller organisk materiale, den er aldrig bar eller vendes rundt (som ved pløjning), og der er altid en stor mangfoldighed af planter. De principper forsøger jeg at efterligne med den regenerative dyrkningspraksis.”
Det betyder næringsrig kompost, grøngødning og så lidt jordbearbejdning som muligt. Resultatet? Både sunde grøntsager, der smager af mere og et levende økosystem, hvor mikroorganismer, insekter og smådyr trives.
“Der er så meget liv i jorden. Der er at mylder af regnorme, edderkopper og andre smådyr. Der er svampemycelium, som er et godt tegn på en aktiv jord, hvor der foregår nedbrydning af organisk materiale, som frigiver næringsstoffer til planterne. Jordens vandabsorption er forbedret, hvor vi tidligere havde tendens til samling af vand ved meget nedbør. Og så kigger pindsvin og mange småfugle forbi."
Men det er ikke uden levede erfaringer. Der er ikke én sæson, der er ens – hvert år er vejret og hvilke skadedyr der gør indtog i marken forskelligt – uforudsigeligheder, som både udfordrer og lærer.
Det dyrkede areal på ca. 1500 kvm består primært af frilandsbede og en mindre drivtunnel med specialgrønt – ‘minis’ såsom minigulerødder, minifennikel, minibeder og miniporrer samt bladgrønt, som varierer med sæsonen, spiselige blomster og farverige cherrytomater.
ÅRETS GANG I MARKEN
Arbejdet i marken følger naturens gang. I det tidlige forår går en typisk arbejdsdag med at forspire de tidlige forårsgrøntsager og gøre marken klar. Der tilføres økologisk kompost, som skal give næring til sæsonens grøntsager. Senere på foråret, når høsten går i gang, og frem til slutningen af efteråret spenderes mange af ugens timer med høst, vask, pakkeri og levering af grøntsagerne.
Igennem sæsonen sår og udplanter Anja løbende nyt, så der hele tiden er spæde grøntsager klar til høst. Hver uge sås f.eks. gulerødder, så der kan høstes fine søde minigulerødder fra sidst på foråret og helt frem til sidst på efteråret. Når vinteren nærmer sig, ryddes marken lige så stille og Anja selv nyder også et langsommere tempo og begynder at planlægger den kommende sæson.
Der er intet som forventningsglæden, når jeg planlægger en ny sæson ud fra forrige års lærdom, den første smagsprøve af hver afgrøde, de mange timer under åben himmel, feedbacken jeg får fra mine kunder og det hele tiden at forretningsudvikle og finde nye spændende produkter.
GRØNT I SÆSON
I foråret og efteråret er det særligt de grønne grøntsager, som trives og smager bedst – det er kålfamilien og mange bladgrøntager f.eks. radiser, majroer, kål og sennepssalat. Når sommeren kommer, erstattes de af gulerødder, beder, fennikel, tomater og de mange smukke spiselige blomster. Faktisk kan mange af de sommerdyrkede rødder høstes langt inde i efteråret, hvis bare de beskyttes mod den første frost.
Hver uge modtager vi friskhøstet grønt fra Markværk – leveret gennem samarbejdspartner A&C Catering – til butikken.
LANDKVINDEN BAG
Anja har en kandidat i Food Innovation & Health fra Københavns Universitet, er tidligere madblogger og har arbejdet som produktudvikler i fødevarebranchen, inden hun gik selvstændigt med Markværk.