31/3/2023
Jordbærtrifli med hvid chokoladecreme, basilikum og knas
Sødmefyldte jordbær, cremet fløde og kammerjunkere – denne jordbærtrifli emmer af dansk sommer med et lille tvist.
Vi er vant til at anvende et væld af urter i det salte køkken, men und dig selv den gastronomiske oplevelse, som det kan være at bruge friske krydderurter i det søde køkken. Generelt bidrager friske krydderurter med god balance og kant til de ellers søde og fede toner, der ofte er naturligt til stede i desserter og kage.
Basilikum er et udsøgt eksempel, da urten ikke er for bitter, men til gengæld tilfører gavmilde mængder af aroma.
Ingredienser
- 1 bakke modne, gerne økologiske jordbær
- ¼ l Løgismose piskefløde 38%
- 100 g hvid chokolade
- ½ potte basilikum
- 100 g Løgismose kammerjunkere
- 1 spsk Løgismose olivenolie
Sådan gør du
Dagen før
Step 1. Hæld piskefløde i en lille kasserolle sammen med plukkede basilikumsblade. Lad 1-2 stilke blive i potten. Bræk hvid chokolade i mindre stykker og kom det i en lille røreskål.
Step 2. Opvarm piskefløden med basilikum, indtil den damper, og det anes, at den begynder at koge. Hæld den varme fløde over chokoladen. Rør det sammen, så chokoladen smelter i den varme fløde og danner en homogen masse. Stil skålen på køl til dagen efter.
På dagen
Step 1. Fjern toppen og skyl jordbær ganske kort. Skær jordbær i kvarte eller halve afhængigt af størrelsen.
Step 2. Knus kammerjunkere, så det bliver en grov crumble.
Step 3. Sigt den hvide chokoladecreme over i en anden skål, og kassér basilikumsbladene. Pisk den hvide chokoladecreme ligesom en flødeskum. Pisk fløden, så du kan se et spor trukket i cremen, men ikke for hårdt.
Step 4. Marinér jordbær i olivenolien og snit 3-4 basilikumsblade meget fint på tværs.
Step 5. Anret triflien. Placér lidt kammerjunkere i bunden af et glas efterfulgt af et par skefulde af flødecremen og dernæst et par skefulde marinerede jordbær. Kom et par skefulde creme mere ovenpå, efterfulgt af de resterende jordbær og kammerjunkere. Top med fintskåret basilikum.
Step 6. Nyd hele herligheden med en ske, og sørg for at få alle lagene med.
Tip
Krydderurter kan også give liv til klassiske desserter – brug citronverbena i citronfromage, skovsyre på rabarbergrød, en rosmarinkvist i fadet med bagte blommer og æbler eller hvis du virkelig vil vove pelsen; en anelse dild på en fuldfed vaniljeis. Vær dog påpasselig med valget af urter, da nogle urter er mere hårde og bitre end andre.
Andre forslag
Pain Perdu med Suzette Sauce og vanilje creme fraiche
Arme riddere, French toast, Pain Perdu – kært barn har mange navne.
U...
Mælkeis med smørristede kastanjer, nougatine og ahornsirup
Du kan finde dem i efterårets smukke orange skove, n...
Gammeldags æblekage
Når grenene på de krogede æbletræer er tunge med æ...
Vaniljeis
Hjemmelavet vaniljeis sprængfyldt med Løgismose vanilje høstet på øen Tahaa i ...
Blommetærte med marcipan
Galette er en fransk tærte bagt uden tærteform. I stedet rulles mørdejen direkte
Bocuse kokkens rødgrød med fløde
Vi kommer ikke uden om rødgrød med fløde, når snak...
Hjemmebagte kræmmerhuse med vaniljecreme & jordbær
De sprøde, søde og små kræmmerhuse er måske en lidt old school dessert, men ikke desto mind...
Kærnemælksfromage med råmarinerede bær
Måske en lidt gammeldags dessert, vi bedst kender ...