31/10/2022
|
Magasin 7 2022
Lammenakke basquaise
Peberfrugt, tomat, løg og chilikrydderiet Piment d’Espelette er de fire mest anvendte ingredienser i det baskiske køkken. Ofte kogt sammen til en tæt sauce basquaise, som nydes til alt fra grillet kylling, fisk eller som her til et dejligt stykke lam. Til retten har vi valgt en rødvin fra et nærliggende distrikt, Ribera del Duero, nemlig Ribera del Duero Viñedos de Familia 2020, som kommer med masser af fylde, aroma og krydderi, og det gør den oplagt til lammet à la basquaise.
Ingredienser
- 800 g lammenakke
- 5 fed hvidløg
- 2 stk store skalotteløg
- 5 stk ansjosfileter, Maruzzella
- 3 kviste rosmarin
- 2 dl tør hvidvin
- 5 dl lammebouillon eller hønsebouillon
- 1 dåse flåede tomater , af god kvalitet
- Piment d’Espelette
- Sherryeddike, Emilio Lustau
- Olivenolie
- Salt
- 2 stk peberfrugt
- 8 stk små skalotteløg
- 1 pose blandede oliven, Moulins de la Brague
- 1 stk aubergine
- 200 g små modne tomater
Sådan gør du
Step 1.
Afpuds lammenakken, og brun den grundigt af i en tykbundet gryde, krydr undervejs med salt og Piment d’Espelette. Tilsæt hakket hvidløg og skalotteløg samt ansjoser og plukket rosmarin, og lad det stege med et par minutter. Tilsæt hvidvin, og kog ind til det halve før bouillon og de flåede tomater tilsættes. Lad retten simre under låg, til lammet er mørt.
Step 2.
Tag lammekødet op af gryden, og blend saucen med en stavblender.
Step 3.
Steg grove stykker af peberfrugter, aubergine og løg på en pande.
Step 4.
Kom lammekødet tilbage i gryden sammen med saucen, og smag til med sherryeddike, olivenolie, salt og Piment d’Espelette. Hold gryden varm til servering. Tilføj de stegte grøntsager.
Step 5.
Servér i gryden med halverede, friske, små tomater samt oliven og groft brød på siden.
Andre forslag
Tagliata af frilandscanette med rødbeder og syltede figner
Der er noget særlig delikat over canettens brystkød...
Andelår af frilandscanette med puré af pastinak og portvinsauce
Saftige andelår af frilandscanetten stegt i julede krydderier og serveret med smørmøre skiver af ...
Flødekartofler
Kaspers opskrift på flødekartofler er egentlig en kartoffelgratin. I stedet for fløde bruger han ...
Lakselasagne
Lakselasagne er en nem måde at servere fisk til aftensmad.
Hemmeligheden til den bedste o...
Citronsauce
Cremet, mild og syrlig – sådan skal oplevelsen af en citronsauce være. Og med Løgismose økologisk...
Kartoffelporresuppe
Fyld kurven med danske kartofler og porrer og smut i Netto efter Løgismoses økologiske mornaysauc...
Svampesauce
Kaspers nemmeste (og måske bedste) champignonsauce – nærmere introduktion behøves ikke.
Gorgonzolasauce
I stedet for den italienske gorgonzola tilsætter Kasper Løgismose bornholmsk blå ost, men vælg ak...