30/8/2024
|
Magasin 5 2024
Svampebygotto
Byg har været en del af bondekøkkenet og i Danmark har vi en lang tradition for at dyrke kornsorten. Med kærlighed til det nordiske køkken har vores kok udviklet en udgave af den klassiske italienske svamperisotto – svampebygotto – hvor retten tilberedes med danske perlebyg fremfor ris.
Resultatet er en cremet ret fuld af svampe og ost – måske den går hen og bliver jeres nye familiefavorit i efterårsmånederne.
Ingredienser
- 200 g perlebyg
- 1 dl grøntsagsbouillon eller vand
- 1 dl Løgismose olivenolie
- 2 skalotteløg
- 150 g svampe
- 50 g Løgismose blå ost
- 3 skorzonerrødder
- 1 håndfuld brombær
- Salt og peber
Sådan gør du
Step 1.
Skær skalotteløg fint. Skræl skorzonerrødder og skær i mindre stykker. Rens svampene og skær dem i ønskede størrelser.
Step 2.
Opvarm en gryde og tilsæt løg og halvdelen af olivenolie. Lad simre, til løgene er glasklare. Tilsæt perlebyg og lad stege i et minuts tid. Høld hvidvin ved og reducér ganske kort.
Step 3.
æld ca. halvdelen af bouillonen og skorzonerrødderne ved og kog i 30-40 min., indtil byggen er mør. Tilsæt resten af bouillonen undervejs. Tilsæt i de sidste minutter svampene og tag derefter gryden af varmen.
Step 4.
Montér retten med blå ost i små stykker og den resterende olivenolie under omrøring. Vend til sidst brombær i bygottoen og servér umiddelbart efter.
Tip
I sin natur har perlebyg en hårdere kerne end ris, hvorfor der skal meget til at grøden koger ud.
Tip
En bygotto skal ligesom en risotto kæres lidt om. Spæd bouillon til for at kontrollere konsistensen og sørg for at røre omhyggeligt undervejs.
Tip
Du kan med fordel montere bygottoen med smør til sidst – det gør den mere rund.
Andre forslag
Radicchio ripieno
At fylde grøntsager – verdure ripiene – er en klassisk italiensk tilberedningsmetode, og i denne ...
Sprøde svær, søde kastanjer og surkål
Efteråret i det sydlige Tyskland kalder på kraftfulde smage og tid til fordybelse om bordet.
...Strudel med græskar og salattern
Kürbisstrudel er en klassisk østrigsk efterårsvariant af salatost, en cremet ost, der smelter let...
Gratin Dauphinois og koteletter af dyreryg
Gratin Dauphinois – luksusudgaven af flødekartofler – fra det sydøstlige Frankrig får dybde af ef...
Klassisk paella
En sommerlig paella, som bygger på klassiske spanske tilberedningsmetoder, men som tilføjes et no...
Sommerlig madtærte
Enkel og vegetarisk tærte med sprød butterdej og blød æggemasse. Brug solmodne tomater fra drivhu...
Saltimbocca på kylling og Ajo Blanco
Nyfortolkning af klassisk saltimbocca med Løgismose kylling, salvie og lufttørret skinke – rullet...
Kold majssuppe
En frisk, kold og raffineret majssuppe klar på kun få minutter, med en sødlig smag af majs samt f...