30/8/2024
|
Magasin 5 2024
Svampebygotto
Byg har været en del af bondekøkkenet og i Danmark har vi en lang tradition for at dyrke kornsorten. Med kærlighed til det nordiske køkken har vores kok udviklet en udgave af den klassiske italienske svamperisotto – svampebygotto – hvor retten tilberedes med danske perlebyg fremfor ris.
Resultatet er en cremet ret fuld af svampe og ost – måske den går hen og bliver jeres nye familiefavorit i efterårsmånederne.
Ingredienser
- 200 g perlebyg
- 1 dl grøntsagsbouillon eller vand
- 1 dl Løgismose olivenolie
- 2 skalotteløg
- 150 g svampe
- 50 g Løgismose blå ost
- 3 skorzonerrødder
- 1 håndfuld brombær
- Salt og peber
Sådan gør du
Step 1.
Skær skalotteløg fint. Skræl skorzonerrødder og skær i mindre stykker. Rens svampene og skær dem i ønskede størrelser.
Step 2.
Opvarm en gryde og tilsæt løg og halvdelen af olivenolie. Lad simre, til løgene er glasklare. Tilsæt perlebyg og lad stege i et minuts tid. Høld hvidvin ved og reducér ganske kort.
Step 3.
æld ca. halvdelen af bouillonen og skorzonerrødderne ved og kog i 30-40 min., indtil byggen er mør. Tilsæt resten af bouillonen undervejs. Tilsæt i de sidste minutter svampene og tag derefter gryden af varmen.
Step 4.
Montér retten med blå ost i små stykker og den resterende olivenolie under omrøring. Vend til sidst brombær i bygottoen og servér umiddelbart efter.
Tip
I sin natur har perlebyg en hårdere kerne end ris, hvorfor der skal meget til at grøden koger ud.
Tip
En bygotto skal ligesom en risotto kæres lidt om. Spæd bouillon til for at kontrollere konsistensen og sørg for at røre omhyggeligt undervejs.
Tip
Du kan med fordel montere bygottoen med smør til sidst – det gør den mere rund.
Andre forslag
Thailandsk kokossuppe – Tom Kha Gai
Med klassiske asiatiske ingredienser som limeblade...
Oeuf en meurette – Rodfrugter med pocheret æg
Klassisk burgundisk ret, også kendt som æg i rødvinssauce. Her får du vores kok Kaspers nyf...
Ossobuco med mos og gremolata
Ossobuco er en gammel egnsret fra Lombardiet, som dog ikke er gået af mode, nå...
Andebiksemad
I denne opskrift på biksemad med and forvandles resterne fra juleaften til glæde for både s...
Mulle med ratatouille og basilikum
Rødmullen hører normalt til omkring Middelhavet, m...
Confiteret kyllingelår med romesco sauce og grillet porre
Bagte peberfrugter, mandler, hvidløg og olivenolie, nem at tilberede og rig på anvendelsesm...