VINPRODUCENT
Badia a Coltibuono
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen.
Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar.
TOSCANSKE FYRTÅRNE
... Som vel at mærke ikke kommer fra Montalcino, men fra Italiens ældste oprindelsesbeskyttede vinområde, Chianti Classico. Der er gradvist opstået mange meninger om, hvad Chianti Classico bør være, men i dette tilfælde er der tale om en producent, som måske er den fremmeste bannerfører for tradition. Spørger man Emanuela Stucchi Prenetti fra Badia a Coltibuono, har de internationale druesorter ikke noget at gøre i Chianti Classico, og hun bruger i stedet sin energi på at bevare de mange gamle toscanske sorter, der er i fare for at blive indskrevet i glemmebogen.
Økologi er ligeledes en selvfølge for produktionen under Badia a Coltibuonos navn, og husets Chianti Classico på 100% Sangiovese er en yndet referencevin for den historiske DOCG. Emanuela Stucchi Prenetti er 6. generation af familien på det næsten 1000 år gamle kloster lidt udenfor Siena, og begge hendes brødre, Paolo og Roberto er også involveret i vinproduktionen og driften af det glimrende hotel på ejendommen.
Den omfattende vinkælder understreger, at familien blev betragtet som pionerer i regionen, og her er flasker tilbage fra 1937. Familien har altid prioriteret at gemme en del af produktionen, men desværre gik alle flasker fra før 1937 tabt under 2. verdenskrig.
Classico. Udenfor citation kan man forsigtigt sige, at vi nærmer os Brunello di Montalcino stilmæssigt, og gastronomisk er det en vin, som er forbi pastaretterne. Her skal kød til og som en særlig kvalitet, er den klassiske syre fra Sangiovese en fremragende ledsager til udskæringer og kødtyper, som er rige på fedt og/eller bindevæv, f.eks. sortfodsgris og braisérretter.
I mere end 1000 år har der været produceret vin i de smukke bakker rundt om det historiske kloster, der i dag blandt andet rummer et hotel og en restaurant drevet i forlængelse af vin- og olivenolieproduktion. Stucchi Prinetti-familien har ejet stedet siden 1846, og troen på områdets potentiale for produktion af topkvalitetsvin har fulgt familien fra begyndelsen.
Omlæggelsen til økologisk drift i midten af 80’erne var forud for sin tid, og hører man Emanuelas tanker om det den dag i dag, var der mange årsager, blandt andet sundheden blandt de mennesker, der arbejder i vinmarken.