VINPRODUCENT
Diebolt-Vallois
Det er næsten for idyllisk at besøge Diebolt Vallois. Isabelle tager imod os da vi besøger vingården og viser stolt kælderen frem, hvor bror Arnaud er i færd med at ordne fade.
I privaten på den anden side af gaden bliver man introduceret til far, Jacques Diebolt, og hans kone Nadia Vallois, der med det samme udstråler varme og værtsskab, også selvom engelsk-kundskaberne er begrænsede.
Jacques Diebolt overtog domainet i 1959, og ægteskabet med Nadia i 1960 førte yderligere en række vinmarker med sig. Den præcision, som husets Champagner i dag krediteres for, kommer efter Jacques’ udtalelse fra hans morfar, M. Crepaux, som lærte ham at lave vin. Med en fortid i militæret udviste han en høj grad af disciplin både når det kom til vin og opdragelse af børnebørn. Da domainet faldt i Jacques’ hænder startede han med at købe ståltanke, men i dag finder man også foudres og barriques i kælderen som i Crepaux’ tid.
Diebolt-Vallois’ Champagner er yndede, det kan vi tydeligt se, og for hvert år stiger vores salg med mange tilbagevendende køb. Vinene rummer den ultimative kombination af exceptionelle terroirs primært på Côte de Blancs, hovedområdet for Chardonnay i Champagne, og savoire-faire i begrebets dybeste forstand. Kompetencen er gået i arv i generationer, og det giver stabilitet og en klar fornemmelse af, at familien får det absolut bedste ud af det, de har at arbejde med.
DET PERFEKTE MAD OG VIN MATCH
En fortræffelig all-round-Champagne, som man ikke bør være nærig med, og som er skøn at nyde i selskab med f.eks. saltede vafler med parmaskinke og tapenade. Du kender vaflerne fra det søde køkken, hvor de serveres med puddersukker og solbærmarmelade – disse vafler serveres som aperitif og nydes med et glas perlende Diebolt.
CHAMPAGNE BLANC DE BLANC BRUT
100% Chardonnay fra Cuis, Chouilly, Epernay og Cramant. Gæret og lagret på ståltanke.
Indenfor spidskompetencen, Blanc de Blancs, er dette et imponerende åbningsnummer, der forener elegance og mineralitet fra terroiret på Côte de Blancs med mere dybde og tyngde fra Montagne de Reims. På trods af den sædvanligvis blandes af to årgange er der flot kompleksitet og en særlig cremet fylde på midtpaletten, der bidrager til den rige mundfølelse.
En seriøs aperitif-Champagne, der indeholder den mundrensende syre, man forventer af Blanc de Blancs, men som godt kan følge med på middagsbordet. Prøv den til syltede jordskokker med caviar og ristede hasselnødder eller råstegt hummer kogt. Servér ved 9 °C.
Kan med fordel lagres 2-3 år efter køb for endnu mere kompleksitet.
Sådan sabler du Champagne
CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS BRUT CUVÉE PRESTIGE
En blanding af tre årgange og 100 % Chardonnay fra de tre Grand Cru-kommuner Cramant, Cuis og Mesnil sur Oger. Gæret på ståltanke og efterfølgende lagret på gamle fade. Dosage 6-8 g/l.
En af de mest elegante og velskårede Blanc de Blancs-champagner, jeg har smagt fra Côte de Blancs, og en perfekt aperitifchampagne. Citrus og atter citrus i næsen med sprøde, grønne æbler og tydelige florale toner samt en vibrerende kalket tone, der løfter oplevelsen yderligere og skærper opmærksomheden. Energisk smag med læskende friskhed, så delikat og forfinet. Fokuseret og ubesværet som en ballerina. Servér den endelig ikke for kold, gerne 10 °C.
Det kan måske virke underligt at have premiere på en 10 år gammel vin, men det er ikke, fordi vi har holdt på den. Det har de, og de er søskendeparret Isabelle og Arnaud Diebolt, som nu er i spidsen for det succesfulde champagnehus Diebolt-Vallois, som deres forældre de seneste 30 år har bragt ind i Champagnes elite.
I en verden, hvor alt handler om vækst og omsætningshastighed, er det befriende, at nogen sætter deres eget tempo. Det gør de hos Diebolt-Vallois. Her er det så indiskutabelt, at der fnyses på klassisk fransk manér, hvis man vover at skubbe til grundvolden.
Nuvel, topvinen Fleur de Passion er netop frigivet, og den svenske supersmager og champagneekspert Richard Juhlin har allerede kastet 96 point efter den, hvilket er en af de højeste scorer, han har givet Fleur de Passion nogen sinde, og kalder den allerede nu for en legende. Han messer stadig om årgang 1959, som er en hans største champagneoplevelser, og det fortæller lidt om, at trods der nu er gået 10 år fra høståret, er der med 2008 stadig tale om et spædbarn. Måske ikke et almindeligt et, men ”a brainchild”.
HEMMELIGHEDEN BAG?
Den er kompliceret, men i hovedrollen er helt unikke besiddelser i Grand Cru-kommunen Cramant på Côte de Blancs, hvorfra familien Diebolt udvælger frugten fra 7-8 parceller til Fleur de Passion. De kombinerer den bedste eksponering mod solen på bakkesider, hvor forekomsten af den eftertragtede Belemnit-kalk er stor, og 70 mio. gamle fossiler på mærkværdig og uforklarlig vis sætter et aftryk i vinen. Stokkene er tilmed mellem 40 og 60 år gamle, og med alderen stiger pixeleringen i den vin, de leverer.
Spørger man den aldrende Jacques Diebolt, har han kun naturen at takke for de druer, han og hans familie producerer i Champagne. Og kun gennem dybfølt kærlighed for det sted, man dyrker sine druer, mener han, stor kvalitet og karakter kan opnås i det færdige produkt, vin.