VINPRODUCENT
Champagne Philipponnat
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims.
Og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru og Grand Cru – samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder to årgangsvine, mærket Cuvée 1522 (til ære for familiens ankomst til Champagne), tre enkeltmarks cuvéer og signatur cuvée Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere at de har været aktive i Champagne distriktet i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en lieu-dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug, vin avl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof, men alligevel var det først i 1910 at Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så når man i 2022 fejrer de første 500 så er det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gælder.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45°. 5,5 ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2 ha. Chardonnay) med en fuldstændig sydlig eksponering som sammen med eksponeringen betyder at middeltemperaturen ligger mere end 1,5°C over gennemsnittet for regionen.
Det betyder at Philipponnat hvert eneste år siden 1935 har kunnet høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som indtil Krug lancerede Clos des Mesnil i 1979, var den eneste enkeltmarks Champagne og dermed i et halvt århundrede den eneste terroir drevne Champagne på markedet.
I 1997 blev huset en del af Lanson- Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave gennem 3 årtier for Moët & Chandon) vurderede at der skulle en kapitalindsprøjtning til hvis Champagne Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien og han får nu æren for at Champagne Philipponnat befinder sig i det der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims).
Under Charles og kældermesteren Thierry Garnier regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også friskere blandt andet fordi man nu kun bruger mosten fra det første pres.
Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene nu modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 15 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7 og nogle gange 10 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde at kun få andre Champagne huse kan være med her når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet i dag.
SÆTTER BARREN HØJT
Royale Réserve Brut er Philipponnats flagskib eller standardcuvée, om man vil, navngivet på baggrund af det faktum, at Philipponnat var kongelig hofleverandør til ingen ringene end Ludvig d. 14, bedre kendt som Solkongen. Som i de øvrige vine er Pinot Noir den dominerende druesort, mens Chardonnay og Meunier udgør en tredjedel tilsammen. Dele af vinen lagres på fad for at give ekstra dybde og en mere åben og imødekommende karakter, og der er op til en tredjedel reservevin i blendet. Royale Réserve lagrer i alt 36 måneder i flasken, inden degorgeringen finder sted. Dermed sætter Philipponnat standarden højt allerede med standardcuvéen, som lagrer væsentligt længere, end reglerne foreskriver.
Philipponnat sigter i det hele taget efter konstant at løfte niveauet, således at porteføljen lige fra Royale Réserve til producentens topvin, Clos des Goisses, fra den 5,5 ha. store, kalkrige og meget stejle mark af samme navn, årgang for årgang bliver forbedret. Derfor har Charles Philipponnat blandt andet sat fokus på øget kontrol af den samlede mængde ilt, som druerne udsættes for, fra de høstes, til den endelige vin står klar på hylden. Det har man gjort for at sikre endnu større friskhed, elegance og holdbarhed i vinene. Ydermere har man gjort selekteringskravene endnu skarpere, så kun de bedste druer slipper gennem nåleøjet til Phillipponnats Champagner. Der arbejdes ligeledes løbende på at sænke brugen af pesticider af hensyn til både kvalitet og miljø.
Slutteligt har man de seneste år tilsat en lavere dosage, den blanding af vin og sukker man tilsætter, inden den endelige prop sættes i flasken. Det giver et renere, mere klart udtryk,- som også gør vinene særdeles velegnede til mad.
EMINENT TIL MAD
For Champagne er ikke blot en fremragende aperitif. Takket være sin dybde og kompleksitet kan man drikke Champagne langt ind i måltidet, selv når der kommer rødt kød på bordet.
Svampe, hårde komælksoste og fisk med smørbaserede saucer er som skabt til Champagne, og generelt kan man sige, at unge Champagner egner sig godt til lette, friske serveringer, mens modne champagner med 10+ år på bagen kan klare selv meget intense serveringer.
Ønsker man at opleve et magisk øjeblik i mundhulen, behøver man blot at kombinere østers og Champagne. Champagne kobler sig direkte på østersenes smag af hav, salt og våde sten og skaber således en smagskombination i særklasse.
Champagne Royale Réserve Rosé Brut
75% Pinot Noir, 20% Chardonnay og 5% Pinot Meunier i blandingen udelukkende fra La Cuvée, dvs. første pres. Den nuværende version på vores lager er baseret på 2011-årgangen med 40% reservevin fra ældre årgange lagret på fad. Vinen er degorgeret i januar 2017 og tilsat dosage på 9 g/l. Fine nuancer af røde sommerbær i næsen med underliggende mandarin, kaffe og vanilje. Til den fyldige side i munden med god frugtkoncentration og velintegrerede bobler. Flot samspil mellem den rene frugt og det underliggende krydderi og toner af nybagt brød fra gæren. Server ved 8-9 °C. Alk. 12%.