VINPRODUCENT
Domaine Perrot-Minot
Dette domaine kom til verden da Marie-France Merme i 1963 giftede sig med Henri Perrot-Minot. Henri arbejde i begyndelsen sammen med sin svigerfar om driften, og da svigerfaderen døde besluttede han at bygge videre på de traditioner funderet på kvalitet og innovation, som allerede regerede på stedet, men nu under navnet Henri Perrot-Minot.
Det er imidlertid først efter 1993 da familiens søn Christophe Perrot-Minot vendte hjem til gården efter 7 års læretid som vinmægler, at tingene for alvor tog fart.
Christophe begyndte at udvide portofølgen først med druer fra små lejede parceller i Chambertin og siden med en række fine parceller i Côtes de Nuits. Siden lykkedes det for Christophe Perrot-Minot at erhverve Domaine Pernin Rossin i Vosne-Romanée, da dette blev sat til salg.
Domænet ejer i dag således hele 18 ha. rundt omkring i Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolly-Musigny, Vosne-Romanée og Nuits-Saint-Georges og producerer hvert år mindst 25 forskellige vine.
For Christophe er vinstokkenes alder blevet det helt centrale omdrejningspunkt, og tilplantninger med nye vinstokke er næsten ikke eksisterende. Derfor lanceres de allerfleste vine som Vieilles Vignes eller Vieilles Vignes - Cuvée Ultra såfremt vinstokkene er særligt gamle.
DOMAINE PERROT-MINOT BESØGER DANMARK
Under sit besøg i Danmark i januar fortalte han, hvordan faren jamrede og rev sig i håret, da Christophe som det første efter generationsskiftet gik ud i marken med saksen og lod klase efter klase ramme jorden. Grønthøst var ikke noget faren kendte til. I hans øjne var de umodne klaser på jorden det samme som penge, men efter kort tid accepterede han. Han havde jo overladt dirigentstokken til sin søn og måtte acceptere hans måde at gøre tingene på. ”It was rather peaceful compaired to many other families in Burgundy”, sagde Christophe konkluderende om generationsskiftet.
Christophe Perrot-Minot havde en mission, som gradvist var blevet formet gennem de år, han arbejdede som negociant. Han beretter selv, hvordan han gennem utallige besøg hos faderens kolleger i området så alle aspekter af produktionen og alle kvalitetsniveauer. Gennem at have set så mange måder at gøre tingene på, udviklede han sin egen strategi, og han var derfor ikke i tvivl, da vingården blev hans i 1993. Udbyttet skulle ned som det første, senere skiftede han til økologi og sidste år startedehan med biodynamisk dyrkning. Gennem årene har han tilkøbt parceller og til domainet hører nu 13 ha vinmarker. Derudover har Christophe et par gode venner, som sælger ham frugt fra f.eks. Chambertin-Clos de Bèze, og hans portfolio af appellationer er ganske imponerende. Han dyrker udelukkende Pinot Noir og samtlige appellationer, han laver vin fra, er lokaliseret på Côte de Nuits.
Christophe er norsk gift, og hans kone var med i Danmark. Både fordi alle re børn er flyttet hjemmefra, men også fordi, deres ene datter studerer i København og Marit nu står for den primære del af kontorarbejdet. Deres forbilledlige teamwork viste sig tydeligt gennem de smagninger og middage, der blev afholdt i anledning af deres besøg.Marit fortalte åbent og ærligt, at rejsen til status quo havde været brolagt med svære beslutninger, uendeligt mange timers arbejde og uundgåeligt underliggende tvivl om det nu også var det rigtige, de gjorde. De mange investeringer i nyt udstyr til vineriet, fade og senest leje af heste til at pløje markerne og en ny optisk sorteringsmaskine. Sidstnævnte ser man ikke ofte i Bourgogne, men Christophe er overbevist om, at den vil få enormt stor betydning for ham i forbindelse med de klimatiske ændringer. Både i 2017 og 2018 viste den sit værd idet overmodne druer sorteres fra drue for drue ned til en detaljegrad, hvor det menneskelige øje ikke er skarpt nok. Og i forhold til hans kæpheste giver den optiske sorte- ringsmaskine god mening.
Han går meget op i perfekt modenhed, hverken for lidt eller for meget, og han er villig til at miste store dele af udbyttet for at ramme rigtigt. Sortering i marken, sortering i vineriet, druerne skal være optimale, og udbyttet skal være lavt. Han søger koncentration, men uden tyngde og hans vine er til den lyse side med en klar, skinnende rubinfarve. Macerationen er yderst begrænset og meget blid. Han ønsker ikke det, han selv kalder ”square wines”, vine med kantede tanniner og overekstrahering. De skal smage godt, når de er unge, og når de er gamle. Målet er elegante, so stikerede og smidige vine med stor karakter og intensitet, men med Bourgognes signatur i form af finesse og lethed.Stilen er gennemført fra åbningsnummeret Bourgogne Rouge Gravières des Chaponnières til den brede palette af Grand Cru-vine. Her er Christophe klar i mælet; hans vine skal være perfekte uanset hvilket prisniveau, man som vinnyder bevæger sig i.Forventeligt kan man smage forskel gennem niveauerne, men den røde tråd er tydelig. En anden stor prioritet er gamle vinstokke her i blandt nogle af Bourgognes ældste. Rariteter er den lille parcel på 0,6 ha. i 1. Cru-marken Combe d’Orveau, som ligger i Chambolle-Musigny og tidligere var en del af selve Le Musigny og det, der meget vel er den bedste vin fra Nuits-St-Georges overhovedet, Perrot-Minots 1. Cru La Richemone fra stokke plantet i 1902.
Mad og vinmatch
Skovdue i rødvin
Med solbær, morkler og brændte løg