VINPRODUCENT
Domaine Bott Geyl
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
MED MÅNEN SOM KOMPAS
Hos biodynamiske Domaine Bott-Geyl giver mark og kælderpraksis plads til, at de enkelte markers særegne karakter kan træde frem i vinen. Det er den simple opskrift på terroir, der gør vine fra samme område forskellige. De smager af de unikke forhold som hvert stykke natur byder på.
Jean-Christophe Bott står i kælderen, men det er i marken han bruger sin tid – det ses tydeligt på hans hænder, fodtøj – og allerede i april måned på solbrillernes hvide mærker om øjnene. Domainet blev skabt af kærligheden imellem familien Bott fra Ribeauville, og familien Geyl fra Beblenheim, og råder i dag over 75 parceller spredt ud over syv kommuner med hovedvægt omkring familiernes udspring. Jean-Christophe overtog familiens domaine i 1993 efter at have studeret ønologi og vitikultur dvs. læren om vinens tilblivelse i henholdsvis kælder og mark. På en dannelsesrejse med arbejdsophold hos blandt andet Henschke i Australien blev et længere ophold hos Dominique Lafon i Bourgogne betydningsfuldt for den retning, Jean-Christophe har drejet familiens vinbrug.
Vinen laves i marken, hvor alle parceller har været dyrket biodynamisk siden 2002. Jean-Christophe har, siden han overtog domainet, skiftet til en markpraksis, der gavner markernes terroir-udtryk.
Modsat handler det hjemme i kælderen om ikke at tilføre noget, men i stedet nænsomt at bevare det, marken giver og samtidig give plads til, at vinen udvikler sig unikt fra år til år. Kalenderen er vigtig, her høstes der for eksempel, når månen skaber lavvande. Så står vandet lavere, og det giver vine med højere koncentration.
NATURENS MYSTIK
Riesling plukkes fuldt moden, ofte med små violette prikker på skindet, som kommer sidst i modningen. Druerne presses i hele klaser over en periode på 6-18 timer, efter en grundig sortering. Herefter får mosten lov at bundfælde, og den klare most, som der arbejdes videre med, dekanteres fra bundfaldet. Så tager den naturligt forekommende gær over. Den arbejder på mosten i egetræskar med to- til tre-tusinde liters kapacitet. Gæringen får tid og tager tid, typisk varer den helt indtil februar eller marts. Gærkulturen vil gære alt sukkeret ud eller efterlade en anelse restsødme. Det er en del af filosofien at lade naturens mystik komme til udtryk i vinen. Der danner sig de fleste år et mønster, hvor vinen fra marken ’Sporen’ er den mindst tørre Grand Cru, men enkelte år vil gæren det anderledes. Derfor har Bott tilføjet en skala fra 1-9, der angiver graden af tørhed.
EN GEOLOGISK MOSAIK
Alsace ligger beskyttet bag bjergkæden Vogeserne. Regnfulde skyer tvinges op over bjerget, inden de når Alsace. I takt med at skyerne presses op over bjerget, falder temperaturen og dermed luftens evne til at indeholde vand. Det betyder, at skyerne afgiver vandet, inden de når toppen og vinmarkerne på den anden side. På læsiden kan man derfor strække modningen af druer til sent hen i efteråret. Det giver druer, der modner langsomt men sikkert.
Alsace er en geologisk mosaik. Intet andet sted i (vin)verdenen har en så mangfoldig geologisk formation som Alsace. Det giver Bott-Geyl mulighed for at lave en bred vifte af udtryk med Riesling som markernes stemme. Et mere simpelt og frugtdrevent udtryk for Riesling fra Alsace finder man i husets standard cuvée ’Les elements’, der ikke på samme måde fortæller om stedet. ’Les elements’ er i stedet et udtryk for klimaet og husets evner til at skabe ekstrem høj kvalitet.
Mad og vinmatch
Salat med figner og blå ost
De salte, aromatiske blå ost, fignernes sødme og valnøddernes bitre modvægt giver et helt særligt modspil til Alsace-områdets spektakulære aromatiske vine.