VINPRODUCENT
Quinta Sardónia
Quinta Sardónia blev grundlagt af en gruppe vinentusiaster i Sardón de Duero og Villabáñez tilbage i 1998. Området ligger lige udenfor Ribera del Duero, og var vinmæssigt en overset perle, som gemte store muligheder for at lave topvin.
Peter Sisseck så det også og var med fra starten. Han fik mulighed for at have stor indflydelse på en række af de helt grundlæggende beslutninger omkring parcellernes udvælgelse, druetyper, valget af biodynamisk dyrkning osv. Og ikke overraskende kom Quinta Sardonias vine stormende ind på den internationale vinscene allerede fra første årgang, hvor stokkene tilmed kun var et par år gamle.
De 22 ha blev tilplantet med vinstokke i 1999 og 2000. Tempranillo blev plantet side om side med franske sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Syrah, en formel Vega Sicilia havde rystet verden med i vinen Unico, som er en af landets fineste og mest eftertragtede vine. Resultatet er på alle måder overbevisende, og man fornemmer tydeligt, at vinene fra Quinta Sardonia er i international klasse.
Vinmarkerne ligger i gennemsnit 400 meter fra Duero-floden i et malerisk kuperet sydvendt område imellem 700 og 800 meters højde. Og da man her netop er forbi grænsen til Ribera del Douro valgte man, da kravet til drueblandingen fra myndighederne nu ikke længere var ultimativt at differentiere sig på dette område, og plantede 55% Tinto Fino, 22% Cabernet Sauvignon, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 4% Malbec, 4% Merlot og 2% Cabernet franc.
Analyser viste at jordbundsforholdene på grund af årtusinders erosion var meget forskellige og for at drage fordel af denne diversitet høstes druerne fra de forskellige jordbundstyper separat ligesom de også forvandles til vin hver for sig.
Resultatet bliver 2 vine, der allerede er etablerede stjerner i den ovre Douro dal. Og på grund af den store succes har man i 2016 lanceret en 3. vin, som inspireret af Peter Sisseck’s PSI, produceres på druer som købes hos lokale farmere.
Quinta Sardónia bestyres forsat af Jérome Bougnaud hvorimod Peter Sisseck ikke længere er en del af projektet.
QUINTA SARDÓNIA
Få undlader at nævne Peter Sisseck i samme sætning som Pingus, og den ikoniske spanske vin er da også indbegrebet af sin skaber eller formidler, som Peter nok ville foretrække at kalde sig selv. Han er et talent, en grubler, en perfektionist, men samtidig er han i kontakt med den del af verden, der ikke kan måles og vejes. Måske er det netop den særprægede kombination, der gør ham til en af verdens bedste vinmagere.
En stor del af hans hjerte er i Spanien, og at der er plads til andet end Pingus i det, har han bevist adskillige gange gennem de sidste 30 år. Hans debut i Ribera del Duero var på Hacienda Monasterio, der hurtigt gav ham blod på tanden i det på daværende tidspunkt relativt uudforskede område.
Det særlige ved Quinta Sardonia var, at der ikke på forhånd var taget nogle beslutninger. Alt skulle startes fra bunden, og det gav Peter en unik mulighed for at udfolde sig. Anlæggelsen af markerne, beslutningen om at dyrke biodynamisk og det kontroversielle valg af druesorter var udtryk for den frihed, et blankt papir gav, og den første vin kom på markedet i 2002.
Peter trådte officielt ud af ejerkredsen i 2011 for at hellige sig andre projekter, men vinene fra Quinta Sardónia bærer i høj grad stadig præg af Peters signatur, der i dag stadig findes på vinens etikette.
CASTILLA Y LEÓN
Quinta Sardonia ligger i Catilla Y León, som ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo.
Ravioli med græskar og ricotta
Sæsonen for græskar er netop skudt i gang og sammen med ricotta, revet parmesan og muskat har du fyldet til en skøn specialitet fra den norditalienske by Ferrara i Emilia-Romagna.