Fakta
- 6 stk. 11.602,50
2020 Le Petit Cheval
- 6 stk. 11.602,50
2.275,-
3.033,33 pr. l.
6 stk.
11.602,50
1.933,75 pr stk.
Spar 2.047,50
Anbefalinger
James Suckling
95
Maj 2023
Vinous by Antonio Galloni
94
Antonio Galloni - December 2022
Decanter Magazine
93
Georgina Hindle - Januar 2023
La Revue du Vin de France
94
Guide vert 2024
Beskrivelse
Lige siden Bernard Arnault og Baron Albert Frère indsatte Pierre Lurton - som allerede bestyrede Château d’Yquem, Château La Tour de Pin og Château Quinault - som General Director, og han på sin side i 2006 valgte, at tage den dengang purunge vinmager Pierre-Olivier Clouet med ind som sin wing man, har Château Cheval Blanc begavet os med storartede vinopleveler både med Le Grand Vin og denne 2. vin, som bestemt kun er ”petit” i den interne logik, og disse 2020’ere markerer angiveligt kulmination på de 3 mest exceptionelle årgange på stribe, der nogensinde er produceret på slottet.
Det var da en også ovenpå et vådt forår og en varm knasende tør vækstsæson en fremragende frugt, som moder natur til sidst begavede vinbønderne i Saint-Émilion, og høsten der på Cheval Blanc startede den 3. september og fortsatte frem til den 23. var da også en fest, selvom omkring 10% af vinstokkede var blevet så stressede, at deres frugt enten blev kasseret eller solgt fra.
Der er tale om såkaldt præcisionsvindyrkning, som har været praktiseret lige siden man ”udstykkede” de 39 tilplantede ha. i forskellige små parceller (foreløbig 46 af slagsen) afhængig af druesorterne, jordbundens beskaffenhed og vinstokkenes alder, og da det nye futuristiske vinifikationscenter stod klar i 2012 fik man i tilgift 52 kurvede temperaturstyrede betontanke, der varierende i størrelse fra 20 - 110 hl., så man kunne praktisere streg separation i forbindelse med den alkoholiske og den malolaktiske gæring. En separation, som man har taget skridtet videre ved nu også at lade vinen modne i de nye fade parcel for parcel i 3 måneder, så man står med maksimal diversitet i december og hen over nytår, når Pierre-Olivier Clouet og hans team skal beslutte, hvad der skal blive til Le Grand Vin, til Petit Cheval og hvad der skal trækkes helt ud af ligningen og sælges fra. I 2020 blev fordelingen 71, 12 og 17%.
Vinene til Petit Cheval mødes i en stor ståltank og fyldes herefter på fadene, der har serviceret 2019-årgangen af Le Grand Vin. Det vil sige én gang brugte fade fra 5-6 forskellige bødkere, der alle arbejder med kløvede stave fra mindst 180 år gamle egetræer, der er fældet i Tronçais-skovene. Herfra starter den endelige modning af vinen, der strækker sig over 12-14 måneder med 5-6 forsigtige omstikninger fra fad til fad med beskyttende nitrogen, frem mod aftapningen på flaske i juli 2022 uden ekstra klaring og uden filtrering.
Resultatet er en elskelig Saint-Émilion i en meget ren og veldefineret stil. Der er lag på lag af sorte parfumerede kirsebær, brombær og violer, som virkelig får lov til at shine foran noterne af grøn peber og krydderierne fra fadene. Ikke voldsom, men forførende aromatisk med masser af underliggende energi fra de lette tanniner og den levende syre. Smuk!
Producent
Château Cheval Blanc er et af de ikoniske og mest prestigefyldte slotte i Bordeaux. Det ligger i den allervestlige del af Saint-Emilion appellationen på den samme berømte grus jord, som strækker sig ind i Pomerol og også begunstiger Château L’Évangile og Pétrus, og det er sammen med Ausone, Pavie og Angélus rangeret som Premier Grand Cru Classé A i Saint-Emilions interne hierarki.
Slottet var oprindelig en del af det store Figeac kompleks, men blev i 1830'erne solgt til familien Ducasse, som overlod det til deres svigersønnen Jean Laussac-Fourcaud i 1852.
Jean Laussac-Fourcaud formede det vi i dag forbinder med Château Cheval Blanc, det vil sige sørgede for dræning i vinmarken, tilplantning med bedre kloner, tilkøb af fade og andet udstyr og ikke mindst opførelsen af det slot, som stadig står. Og samtidig med at den 3. Napoleons bestillingsarbejde - den berømte 1855 Klassifikation - tog form, begyndte rygterne om at den hvide hest var begyndt at sparke at spredes.
I 1878 fik Château Cheval Blanc sin første guldmedalje ved verdensudstillingen i Paris, og da Jean Laussac-Fourcaud døde i 1888, var det et Château Cheval Blanc på toppen, som han efterlod til sin enke og adoptivsønnen Albert, som allerede var dybt involveret i driften.
Albert Fourcaud-Laussac og senere hans 2 sønner Jacques og Joseph Fourcaud-Laussac, som fortsatte i deres fars og bedstefars fodspor formåede at fastholde Château Cheval Blanc position i mere end 100 år, blandt andet sammen med den legendariske vinmager Gaston Vaissière, som alene er manden bag 44 årgange, men i 1998 var det slut.
Château Cheval Blanc blev solgt til et dynamisk par bestående af den belgiske forretningsmand og milliardær Albert Frère og Frankrigs rigeste mand Bernard Arnault, der endnu ikke var færdig med at tilføje nye datterselskaber til det multinationale konglomerat af luksusbrands LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Der er siden blevet gættet på salgsbeløbet fra mange siden, men det faktiske beløb er aldrig offentliggjort.
LVMH indsatte Pierre Lurton - som allerede bestyrede Château d’Yquem, Château La Tour de Pin og Château Quinault - som General Director, og han valgte i 2006 at tage den dengang purunge vinmager Pierre-Olivier Clouet med ind som sin wing man. Et træk som siden har vist sig at være nærmest genialt. Sammen har de siden haft så godt som frie hænder og nærmest ubegrænsede midler til at fastholde Château Cheval Blanc førerposition i Saint-Emilion, og om muligt få anmelderne til at placere Cheval Blanc i toppen af den eksklusive "Klub 10" bestående af 1. Cru vinene fra 1855-klassifikationen, de 3 andre vine i Saint-Emilions Premier Grand Cru Classé "A" og Pomerols Pétrus.
Hvis ikke det allerede er lykkedes så er det nærved, blandt andet takket være en "udstykning" af de 39 tilplantede ha. i foreløbig 53 forskellige parceller afhængig af druesorterne, jordbundens beskaffenhed og vinstokkenes alder (der spænder fra 0 år og op forbi de 110 år) således at man kunne begynde at praktisere en hidtil uset præcisionsvindyrkning.
For at komme i mål måtte der også en renovering af kælderfaciliteterne til og det endte med at blive til et nybyggeri med smagerum på toppen af et delvist nedgravet vinifikationscenter med spændende lysindfald og kig til den underliggende fadkælder. Et projekt som den berømte arkitekt Christian de Portzamparc stod i spidsen for og som angivelig løb op i mere end 180 mio. kr., inden de nye faciliteter stod klar til at modtage høsten i 2012.
Der er tale om 52 futuristisk kurvede temperaturstyrede betontanke der varierende i størrelse fra 20 - 110 hl. så de afspejler den mængde af frugt man forventer fra de mange parceller og som noget ganske særligt er det ikke kun den alkoholiske og den malolaktiske gæring som overstås med streng separation. Også de første 3 af modningen i fadene, der nu er 100% nye hvor år, sker parcel for parcel således at man står med maksimal diversitet når Pierre-Olivier Clouet og hans team i det tidlige forår skal smage sig frem til hvorledes den nye Grand Vin skal sammenstikkes.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter